Márk
13 °C
28 °C

A vihart és az MTK-t is legyőzte a Loki

2001.05.18. 20:14
Az élvonal harmadik helyén álló MTK-nak a Debrecen elleni meccs a kötelező győzelmek kategóriájába tartozott, ezzel együtt a nem könnyű feladatok közé, hiszen a a kiesés ellen küzdő Lokinak minden egyes pontra szüksége volt. Az MTK esélyeit növelte még az is, hogy a Debrecen vezéregyénisége, az idén hétgólos jugoszláv Radojicsics sérülés miatt nem léphetett pályára. A vendégek azonban fittyet hánytak az előzetes esélyekre, és a viharos szélben legyőzték a bajnokaspiránst.
Aki a hazai futball lelkes barátja, már annak is feltűnt rögtön az első pár percben, hogy az UEFA Kupa-döntőhöz képest ez a találkozó iramát tekintve olyan, mint egy lassított felvétel. Bükszegi törte meg az első percek eseménytelenségét, miután egy jobbról érkező labdát mellel átvett, fordulásból alig lőtt fölé.

Nem sokkal később Illés képtelen volt lövéssel befejezni egy százszázalékos ziccert, de mindez nem változtatott azon, hogy a nyugalom szigete volt az MTK-stadion az első negyedórában, noha a további helyzetei nyomán érezhető volt, hogy szeretné mihamarabb döntésre vinni a három pont sorsát a kék-fehér együttes.

Ha ehhez hozzávesszük, hogy a következő tizenöt percben még ennyi esemény sem volt - az egyébként sem túl komoly hazai rohamok fokozatosan alábbhagytak -, akkor pontosan érzékeltethető a meccs nívója. Izgalmat csupán az okozott, hogy a gyülekező esőfelhőkből elered-e az égi áldás.

Öt perccel a félidő vége előtt aztán Ferenczi megszerezhette volna a vezetést. Három méterről lőhetett, de Balogh reflexmozdulattal hárított. A játékosok mentségére szóljon, hogy az utolsó negyedórában a viharos szél és az általa hozott homokfelhő irreálissá tette a küzdelmet. A Debrecen játékát hűen jellemzi, hogy csupán néhányszor lépték át a felezővonalat.

Illés tizenegyest hibázott, pár perc múlva vezetett a Debrecen

A második félidőt - enyhült a szél - ugyanolyan aktívan kezdte az MTK, mint az elsőt, ismét helyzetei voltak. Bükszegi és Illés azonban rendre hibáztak. Tíz perc elteltével azonban Bede megkönyörült a hazaiakon. Miután Ferenczi elesett, a büntetőpontra mutatott. Illés vállalta az ítélet végrehajtását, de körülbelül egy méterrel célt tévesztett lövése, csúnyán fölé emelt.

És ahogyan ilyenkor lenni szokott: a kihagyott tizenegyes megbosszulta magát. Egy előrevágott labdát Kuttor nem tudott kifejelni, a menteni igyekvő Elek pedig bizonytalankodott, átpattant rajta a labda, amire Kerekes csapott le, aki Vlaszákon is átgyötörte magát, és két lépésről a kapuba passzolt. Elek a Vasas ellen is feltűnően sokat hibázott, ez a gól is az ő lelkén száradt.

A Debrecen a második játékrészben a kezdetektől kihasználta, hogy a nagy erejű szél őket támogatja, és egyre bátrabban támadtak. Kerekes a gólja után ismét eredményes lehetett volna, de ügyetlenül vette át a remek átadást. A hajrában a Debrecen még azt a luxust is megengedhette magának, hogy tiszta helyzeteket szórakozzanak el.

Bognár György tanítványai ezen a délutánon rendkívül gyámoltalanul játszottak, a bekapott gól után a kapura szinte semmi veszélyt nem jelentettek. A Debrecen ezzel visszavágott az MTK-nak a 4-0-ás márciusi vereségért, és az utóbbi három évben harmadszor is diadalmaskodott a Hungária körúton.

Jegyzőkönyv
MTK-Debrecen 0-1 (0-0)
Hungária körút, 1500 néző V:Bede
MTK: Vlaszák - Schindler, Komlósi, Kuttor, Elek(Cvitkovics 73.) - Golovics(Buzsáky 46.), Jezdimirovics, Illés, Madar - Bükszegi(Juhász 61.), Ferenczi
Debrecen: Balogh - Bernáth, Alekszics, Turján Szatmári - Ulveczki, Vadicska, Böőr, Szabó(Müller 67.) - Kerekes(Hanák 89.), Bajzát(Makula 75.)
Gólszerző: Kerekes a 62. percben
Sárga lap: Bernáth a 41., Turján a 55., Ferenczi a 81., Szatmári a 92. percben
15%
4999 Ft
4250 Ft
15%
3899 Ft
3315 Ft