Gerzson
-3 °C
3 °C
Kékesi Márton
ma 02:00
Kékesi Márton
Alpesi sí

Kötelező a győzelem a grúzok ellen

2001.06.05. 23:50
A magyar labdarúgó-válogatott szerdán újabb világbajnoki selejtező mérkőzést játszik. A Grúzia elleni budapesti találkozón csak a győzelem az elfogadható, minden más eredmény a válogatott vb-álmainak végét jelenti. Bicskei Bertalan szövetség kapitány kezdő tizenegyében ismét helyet kap Illés és Halmai, Horváth Ferenc ékpárja pedig ezúttal Kabát Péter lesz. A grúz csapatban játszani fog testvére elrablása ellenére a Milan légiósa, Kaha Kaladze.
Kevés ideje maradt a Románia elleni 0-2 megemésztésre labdarúgó-válogatottunknak, hiszen szerdán újabb világbajnoki selejtezőn kell pályára lépnie. Bicskei Bertalan együttesének ellenfele szerda este negyed kilenctől a Népstadionban ezúttal a csoport negyedik helyén tanyázó Grúzia lesz.

A magyar csapat számára csak a győzelem az elfogadható, minden más eredmény gyakorlatilag a vb-álmok végét jelenti. Ez nem lesz egyszerű feladat, mivel a hihetetlenül gyatra, elképzelés nélküli, gyámoltalan bukaresti produkció után kell Bicskei Bertalan szövetségi kapitánynak lelket öntenie jelöltjeibe.

A mérkőzésen nem csak a csapat, hanem a kapitány számára is az életben maradás tét. A szakvezető fokozatosan vesztette el mind a közönség, mind a szakma szimpátiáját. Sokan már a románok elleni kilátástalan játék után várták Bicskei lemondását. Ha csapat szerdán sem nyer, akkor a trénert alighanem "elsöpri a népharag". A változások lehetőségét mindenesetre jelzi, hogy az MLSZ csütörtökön elnökségi ülést tart, amelyen szóba kerülhet a kapitányváltás is.

A kezdő tizenegyben négy helyen változtatott a kapitány. Már a román mérkőzés után eldőlt, hogy sárga lapok miatt nem játszhat Hamar és Fehér Csaba. Kimarad a csatársorból a mérsékelt teljesítményt nyújtó Sowunmi, így Horváth Ferenc ékpárja a Vasas csatára, Kabát Péter lesz. A középpályán Lisztes mellet ismét szerepet kap Illés és a gyakorlatilag harmadik csatárt játszó Korsós Attila. Visszatér a kezdőcsapatba a gárda védekező középpályása, Halmai Gábor is.

Várható összeállítások

Magyarország-Grúzia
Világbajnoki selejtező, Népstadion 2001. június.6., 20.15
Magyarország: Király - Korsós Gy., Sebők, Mátyus (Juhár) - Pető, Lisztes, Halmai, Illés, Korsós A. - Horváth, Kabát.
Grúzia: Zoidze - Abramidze, Silagadze, Kaladze, Kobiasvili - Kizanisvili, Rekviasvili, Mentesasvili - Kecbaja - Nemsadze, Kavelasvili.

A grúzoknak a magyar csapathoz hasonlóan már csak elméleti esélyük maradt a világbajnoki szereplésre. Pedig kiválóan kezdték a selejtezőket, még tavaly négy gólt lőttek a litvánoknak. A jó kezdést gyenge folytatás követte, sorozatban háromszor veszítettek. Kikaptak Itáliában, majd elbukták idei két hazai mérkőzésüket is. A csoport két esélyesétől az olasz és román válogatottól egyaránt Tbiliszben szenvedtek vereséget. A táblázaton már csak negyedikek, és legfeljebb akkor reménykedhetnek a továbblépésben, ha a valamennyi hátralévő meccsüket megnyerik.

A játékosok közül kiemelkedik a Milan játékosa, Kaha Kaladze. A beállós testvére, a 20 éves egyetemista, Levan Kaladze elrablása ellenére játszani fog Budapesten. Bár előzetesen azt nyilatkozta, hogy kihagyja az olaszok és a magyarok elleni találkozót, pályára lépett szombaton Tbilisziben, és Budapestre is megérkezett. Az esettel kapcsolatos hír, mely szerint az emberrablók 600 ezer dollárról 450 ezerre csökkentették váltságdíjat, ám a családfő Karlo Kaladze cáfolta a hírt, mondván: fia elrablói még nem jelentkeztek.

Az európai klubokban légióskodó játékosok közül csak a kispadon kap helyet a személyes ellentétek miatt mellőzött két Arveladze fivér. Biztosan nem láthatjuk a Népstadionban a Derby County játékosát, Kinkladzét és a kijevi Demetradzét. Ott lesz viszont az exnewcastle-i, jelenleg Wolherhamptonban futballozó Kecbaja. A grúz csapat a hiányzók ellenére is erős, legyőzése a magyar futball jelenlegi helyzetében akár bravúrnak is tekinthető.

David Kipiani, a grúz labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya a szerdai meccsel kapcsolatban az MTI-nek azt mondta, hogy nem nagyon ismeri a magyar válogatott tagjait, de küzdelmes mérkőzésre számít. Nyilatkozatában kiemelte, hogy Bicskei Bertalan sokkal jobban fel tudott készülni a grúz játékosokból, mint ő a magyarokból:

- Futballistáim többsége európai élcsapatokban játszik, ezeknek a mérkőzéseit sokkal nagyobb figyelem kíséri. A magyarok közül csupán néhányan szerepelnek nemzetközi szinten is jegyzett klubokban, ezért sokkal nehezebb róluk információt szerezni. A szombati román-magyar mérkőzés felvételéből azért nem lehet messzemenő következtetéseket levonni, mert a gyorsan bekapott gól után szétesett a csapat játéka. Ellenünk egészen más felfogásban játszó magyar válogatott lép majd pályára.

A 8. csoport állása:

1. Olaszország 6 5 1 - 15-3 16 pont
2. Románia 5 3 - 2 5-5 9
3. Magyarország 4 1 2 1 9-6 5
4. Grúzia 4 1 - 3 5-6 3
5. Litvánia 5 - 1 4 2-1 1