Sára, Márió
2 °C
6 °C

DVSC-Videoton a Magyar Kupa döntőjében

2001.06.13. 11:56
Fináléjához érkezett a labdarúgó Magyar Kupa. A döntőbe két, a bajnokságban gyengélkedő vidéki csapat, a Videoton és Debrecen jutott be. A hajdúságiak két éve már diadalmaskodtak a sorozatban, míg a székesfehérváriak eddig csak a döntőig jutottak el. A találkozót szerdán 19.00 órakor rendezik az FTC Üllői úti stadionjában, a játékvezető Ábrahám Attila lesz. A mérkőzés előtt 16.30. órától játsszák a Szabad Föld Kupa fináléját a Gyirmót SE a Nyékládháza megyei I osztályú egyesületei.
A labdarúgó Magyar Kupa döntőjében a Debrecen és Videoton találkozik. A két gárda közül a hajdúságiak rendelkeznek nagyobb kupamúlttal, hiszen 1999-ben már elhódították a serleget, a fináléban kettő-egyre verték a Lombardot. A Videoton eddig egyszer játszott kupadöntőt, de 1982-ben kettő-nullra kikaptak az Újpesttől.

A Videoton az esélyes

A székesfehérváriak viharos bajnoki évet tudhatnak maguk mögött. Teljesítményük meglehetősen ingadozó volt, hullámhegyek és hullámvölgyek váltogatták egymást. A kiesés már nem fenyegeti a piros-kékeket, a nyolcadik helyen állnak, amellyel gyakorlatilag már biztosították helyüket a jövő évi NB I-es mezőnyben. A gárda edzőváltáson is átesett, Csongrádi Ferencet Várhidi Péter váltotta a kispadon. A vezetők akkor azzal indokolták a trénercserét, hogy az új szakvezetővel kivívhatja a gárda a nemzetközi kupaszereplés jogát.

A Videoton útja a fináléig:

csoportmérkőzések:
Kiszombor-Videoton 1-1
Baja-Videoton 0-5
Csepel-Videoton 2-2
a 16 közé jutásért:
Videoton-Kispest-Honvéd 2-1
a nyolcaddöntőben:
Videoton-Nyírség 2-1
a negyeddöntőben:
Vasas-Videoton 0-2
az elődöntőben:
Videoton-BKV Előre 1-0

A célkitűzés eléréséhez a Magyar Kupa megszerzése a csapat utolsó esélye. Éppen ezért a fehérváriak kiemelten kezelik a szerdai összecsapást, amelyen feltétlenül győzelmet várnak. A találkozó esélyese a Videoton, bár Várhidi mester sérülés miatt nem számíthat Lévai, Gáspár, Szalai Csaba és Németh Tamás játékára.

Szépíthet bizonyítványán a Debrecen

Nehéz helyzetben várja a finálét a Debrecen. A hajdúságiak három fordulóval befejezés előtt még mindig a kiesést jelentő tizenegyedik helyen állnak a tabellán. A hét végi fordulóban sem remekeltek, Dunaújvárosban szenvedtek kettő-egyes vereséget. Kudarcukkal már hatpontos hátrányba kerültek a tizedik zalaegerszegiekkel szemben, és bennmaradásukhoz valóságos csoda szükséges. Kérdés, hogy ebben a lelkiállapotban mennyire tudnak a játékosok a mérkőzésre koncentrálni.

A Debrecen útja fináléig:

csoportmérkőzések:
Abaújszántó-DVSC 0-5
Salgótarján-DVSC 3-4
BKV Előre-DVSC 2-3
a 16 közé jutásért:
DVSC-Eger 6-0
a nyolcaddöntőben:
Tápiószentmárton-DVSC 0-5
a negyeddöntőben:
DVSC-Újpest 4-2 (hosszabbítás után)
az elődöntőben:
DVSC-Lombard 2-0

Ráadásként a következő fordulóban sorsdöntő meccset játszanak hazai pályán a Sopronnal, amelyen akár az NB I-es tagságuk is eldőlhet. A Loki számára így a bajnoki összecsapásoknak összehasonlíthatatlanul nagyobb a tétje, ezért nem lehetetlen, hogy inkább a sérülésmentes játékra törekednek majd. Egy esetleges győzelem azonban lendületet adhat a gárdának a folytatásra, és igencsak megszépítené a meglehetősen halovány idei bizonyítványukat. Mivel számukra nem létszükséglet a kupa megszerzése, ezért egy felszabadult, könnyed játékkal akár meg is lephetik ellenfelüket.