Benedek
-4 °C
5 °C

Teljes a BL-kiemeltek névsora

2001.06.18. 15:38
A nyolc kiemelt európai labdarúgó-bajnokság arany- és ezüstérmese, valamint a kontinentális ranglista kilenc -tizenkettedik helyezett országainak bajnoka selejtező nélkül résztvevője a Bajnokok Ligája csoportmérkőzéseinek. A legerősebb bajnokságok további legjobbjai az ősszel selejtezőt játszanak, így mérkőznie kell a harminckettő közé kerülésért a Barcelonának, a Lazionak és a Liverpoolnak is.
Az olasz és a spanyol bajnokság befejeztével kialakult a labdarúgó Bajnokok Ligája kiemeltjeinek listája. A következő szezonban a liga küzdelmeibe selejtező nélkül, a csoportmérkőzések során kapcsolódnak az "élbajnokságok" legjobbjai. Az összesen tizenhat csapat, a spanyol, olasz, német angol, francia és holland bajnokság első két helyezettjeiből, valamint a cseh, görög, orosz és portugál pontvadászat aranyérmeseiből áll össze.

Selejtező nélkül BL-résztvevők

Spanyolország: Real Madrid , Deportivo La Coruna
Olaszország: AS Roma, Juventus
Németország: Bayern München, Schalke 04
Franciaország: Nantes, Olympique Lyon
Anglia: Manchester United, Arsenal
Hollandia: PSV Eindhoven, Feyenoord
Oroszország: Szpartak Moszkva
Csehország: Sparta Praha
Görögország: Olympiakosz Pireusz
Portugália: Boavista

Egy selejtező-fordulót kell játszania a harminckettőbe jutásért a három kiemelt bajnokság (spanyol olasz német) harmadik és negyedik helyezettjének, valamint a francia, angol és holland liga bronzérmesének. Ebbe a csoportba osztották az orosz, cseh, portugál bajnoki ezüstérmes csapatokat is.

A magyar bajnokság első helyezettje a selejtező első körében kapcsolódik be BL küzdelmeibe. A leendő honi aranyérmes ha az első fordulóból továbbjut, akkor a második körben bármelyik, selejtezőre kényszerített "nagyágyúval" összekerülhet. Csupán a játék kedvéért néhány lehetséges párosítás (magyar részről az elméletileg még bajnokesélyeseket figyelembe véve): Ferencváros-Barcelona, Dunaferr-Lazio, esetleg Vasas-Liverpool. Szerencsés esetben azonban az előselejtezőből felkerült, - jóval kisebb játékerőt képviselő- csapatot is kaphat majd a magyar bajnok.

Selejtezőt játszanak

Spanyolország:Real Mallorca, Barcelona
Olaszország: Lazio, AC Parma
Németország:Borussia Dortmund, Bayer Leverkusen
Franciaország: OSC Lille
Anglia: Liverpool
Hollandia: Ajax Amsterdam
Oroszország: Lokomotív Moszkva
Csehország: Sigma Olomouc
Görögország: Panathinaikosz
Portugália: FC Porto
+++