György
14 °C
24 °C

Tizenkét milliárd forintot keresett tavaly a Bayern a Bajnokok Ligájában

2001.07.18. 10:18
Miközben a Bajnokok Ligájának első selejtezőkörében vetélkednek a csapatok, az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) közzétette a csapatok tavalyi küzdelemsorozatban - a szövetségtől - szerzett bevételét. Eszerint a győztes Bayern München gazdagodott leginkább, a bajorok majd' 71 millió svájci frankot - 12 milliárd forint - kerestek. A rangsorban a második a nyolc közé sem jutott Lazio lett, a harmadik a finálés Valencia.
Amikor a Ferencváros hat évvel ezelőtt bejutott az akkor még tizenhat csapatos Bajnokok Ligájába, megtapasztalhatta, hogy mekkora üzlet a jó futball. A Fradi ugyanis már csak a bejutásért 900 ezer svájci frankot kapott, az ott gyűjtött pontokkal - ezt külön honorálja a szervezet - együttvéve pedig mintegy félmilliárd forint bevételhez jutot. Azóta a húsosfazék közelébe sem került egyetlen magyar csapat sem.

Másfélmillió svájci frank jár a 32-es táblára való felkerülésért

Bár az UEFA már a bajnoki cím elnyeréséért is jutalmazza a magyar bajnokot, összehasonlíthatatlanul kevesebbet kap - 150 ezer frank -, mint a 32-es elit győzelmi prémiuma, ami 500 ezer. Idén, ha a Ferencváros felkerülne a 32-es táblára - ehhez a Hajduk Splitet, és egy várhatóan neves csapatot kell felülmúlnia -, akkor másfélmillió frank illetné meg.

A nagy klubok elképesztő, a magyar viszonylatban csillagászati összegeket kerestek a sorozatban. A most napvilágot látott jelentés szerint a Bayern a meccspénzt és a tv-közvetítési jogdíjakat összeadva mintegy 71 millió svájci frankra (12 milliárd forint) tett szert. Mögötte a Lazio végzett, amelyik még a legjobb nyolc közé sem tudott bejutni, de a közvetítési díjakkal kiegészülve 41 és fél milliót kasszírozhatott.

A Real csak az ötödik a kereseti rangsorban

A harmadik a Valencia lett közel 41 millióval. A negyedik helyre szorult a Manchester United, alig több mint 39 millió frankkal. "Csak" az ötödik a nyáron a legnagyobb bevásárlást végző, Zidane-t a soraiban tudó Real Madrid, több mint 38 és fél millióval. A Milan még éppen "befér" az élmezőnybe 33, ám a Juventus és a Barcelona csak a középmezőnyben tanyázik, előbbi 26, utóbbi 16 milliójával.

A legkevesebbet keresők között a keleti régió csapatai vannak. Az utolsó három ugyanis a ranglistán az ukrán Donyeck és a Dinamo Kijev, valamint a cseh Sparta Praha. Persze őket sem kell félteni, így is hatmillió frank, vagyis jócskán egymilliárd forint felett kerestek.

Egymilliárd svájci frank az UEFA nyeresége

Az UEFA-nak persze nem esik nehezére az adakozás, hiszen az előirányzott 848 milliós haszonnál nagyobb lett a bevételük, több mint egy milliárdra rúg. Így összesen - átszámítva - 170 milliárd forintot oszthatnak szét, talán mondani sem kell, és ez is rekordösszeg, hiszen két évvel ezelőtt csupán ennek felét kaphatták meg a résztvevők. Érdekesség, hogy az akkori győztes, az angol Manchester United csupán a negyedét kapta annak, mint amennyit most a Bayern zsebre tehet.

15%
3899 Ft
3315 Ft
15%
2999 Ft
2550 Ft