Gábor, Karina, Ders
-3 °C
7 °C

Furulyás: Az FTC szellemisége megmarad

2001.07.30. 12:00
Az FTC-t nem játszottuk át - állította az FTC elnöke az Index Törzsasztalában. Furulyás János - a kérdezők össztűzében - védelmébe vette a tranzakciót, mint mondta: az eladással életben lehet tartani, és fejleszteni lehet az FTC-ben a labdarúgást, valamint működőképesen tartható a többi szakosztályt is. A most befolyt 2.4 milliárdból az FTC egyrészt az adósságait szeretné rendezni, és kb. 1.6-1.7 milliárd forint évente kamatozni fog. A kamat elégségesnek látszik a szponzori szerződésekkel együtt a 11 szakosztály működtetésére - tudtuk meg. Az elnök azt is elmondta, hogy a maradék 20%-ot nem adják el.
(Perec71): - Mi a véleménye a heves reakciókról, amit a szerződéskötés kiváltott?

Furulyás János
- Tulajdonképpen az FTC és az MTK eddig és ma is hagyományosan elkülönül egymástól. Az válthatta ki az indulatokat, hogy Várszegi úr jelenleg még tulajdonos az MTK-nál.

(Huculpastor): - Mi az alapja a jövőt mutató mondatnak? A szombati atrocitások előtt már Kispesten is hasonlók érték a Fradit és szurkolóit. Hozzátenném, joggal. Hogyan kompenzálják ezeket a sértéseket, amiket Önök nekünk okoztak. Hova veszik el a Fradi múltja, szellemisége? És miért?

- Az FTC szellemisége megmarad, az én véleményem szerint teljesen mindegy, hogy pénzügyi vonatkozásban ki áll mögéje. Annak is tudomásul kell venni, hogy a nagy múltú FTC hagyományokkal rendelkezik, amelyeket a jövőben is ápolni kell. Várszegi úr a sajtóban is lenyilatkozta, a tárgyalások során is elmondta, hogy nem lesz két labdarúgóklubnál tulajdonos.

(rwg.hu): - Hogy jutott eszébe, hogy az ősi ellenfélnek átjátssza a Ferencvárost?

- Az FTC-t nem játszottuk át. A labdarúgó kft.-ben lévő üzletrészünk került eladásra 80%-ban. A vevő a Fotex, miután más vásárló ilyen összeget nem ajánlott. Az FTC-nek a túléléséhez szüksége van erre a pénzre.

(JPS): - Mire elég, mire jó a megmaradt 20 %?

- A maradék 20%-ot nem adjuk el, megmarad. A szindikátusi és a társasági szerződésben megfogalmazták a Fradi jogait is. Döntő kérdésekben, pl. új befektető belépése, 100%-os szavazat szükséges.

(Csülök): - Vannak tervek ara, hogy Várszegiék a továbbiakban esetleg más szakosztályokat is támogatnak, vagy csak elköltik a focicsapatért kapott pénzt, és végük?

- A 2.4 milliárdból rendezi az FTC azt az adósságot, amit rendezni kell. Ma úgy látszik, hogy kb. 1.6-1.7 milliárd évente kamatozni fog, és ez a kamat elégségesnek látszik a szponzori szerződésekkel együtt a 11 szakosztály működtetésére.

(Krtek): - Furcsának találom, hogy az összes olyan befektetőjelölttel kútba esett az üzlet, akik ragaszkodtak a Fradi könyvvizsgálói átvilágításához a tényleges megállapodás megkötése előtt. Miért nem világíthatták át a Fradit az általuk küldött könyvvizsgálók? Ugye a Fotex esetében nem volt ilyen kitétel a szerződés aláírása előtt?

- A WSS miután benyújtotta pályázatát, megnevezett egy céget, amely a Fradi rendelkezésére is állt, sajnos azonban a cég nem tudta bemutatni a WSS megbízását. Így kénytelenek voltunk erre felhívni a WSS figyelmét, hogy pótolja. Innentől kezdve nem jelentkeztek.

A IMS elküldte könyvvizsgáló cégét, átvilágították a labdarúgó kft.-t. Szintúgy a magyar befektetők. A Fotex a megkeresés után minden iratot bekért, mind számviteli, mind jogi oldalról elvégezték a minősítést. A szerződés pedig arra utal a Fotexszel, hogy 2001. június 30-al, mérleg készül, amelyben a a teljes felelősség az FTC-é.

(JPS): - Olvasható valahol teljes egészében a Fradi és a Fotex között létrejött szerződés?

- Teljes egészében semmiképpen nem, mint ahogy a világban egyetlen egy ilyen jellegű üzleti szerződés sem. Természetesen a sarokpontokat már eddig is nyilvánosságra hoztuk.

(Malschand): - A Fradi vagy így, vagy úgy, de előbb utóbb mindenképpen tönkre megy! Miért nem a tisztességesebb megoldást választotta, amiben hivatalosan is csődöt jelentett volna. Vannak erre külföldi esetek is, csak hogy ne menjünk messzire, csak ide a szomszédba.(Rapid Wien)

- Mi úgy gondoltuk, hogy ezzel az eladással életben lehet tartani, és fejleszteni lehet az FTC-ben a labdarúgást, valamint működőképesen tartható a többi szakosztály is.

(Bfarkash): - Nem fél attól, hogy az új tulajdonos (aki mellesleg profi üzleti alapokon működteti az MTK-t, ezzel egyedüliként profitot termelve a magyar labdarúgásban), a beígért egy év elmúltával a teljes jelenlegi vezetést "kivágja"? Kiket tehetségtelenség okán, kiket mint a Szívós-Páncsics-féle "saját zsebre dolgozó" társaság részét.

- Nyilvánvaló, hogy a befektető egy bizonyos idő után megteszi a szükséges személyi lépéseket (ha gondolja). Ezt én természetesnek tartom.

(Myprint): - Ön szerint meddig lesz még az FTC elnöke?

- Addig, amíg az elnökség érvényben tartja, 4 évre választottak meg, ha holnaptó mást akarnak, más lesz.

(sg4): - Magyarnak érzi magát? Miért nem azt a tolvaj bandát zavarta el, akik ennyire lezüllesztették a FRADIT!!! Nem sok jövőt jósolok Önnek.

- Az előző vezetés lemondott, az azt megelőzőt pedig lemondatták. Most egy új vezetés van, amelyik, remélem, hogy mindenkinek a bizalmát élvezni fogja, az enyémet is mindaddig, amíg megfelelően dolgoznak és sáfárkodnak a pénzzel.

(A Rot a Weiss és a Grün): - Miért nem inkább a szakosztályok élén álló tehetségtelen menedzsmentet hajtotta el, akik évekig az általuk ígért 100 milliós befektetőkről hazudoztak, mintsem eladja a fejünk fölül a Ferencvárost. Eszébe jutott-e már, hogy olyan dolgot adott el, amit nem tulajdonolt? Szégyellje magát !

- Az FTC privát cég, ilyen formán a labdarúgó kft.-ben elhelyezett üzletrész és vagyonértékű jog, ferencvárosi tulajdon. A szerződést én írom alá, a döntés azonban az elnökség, illetve az FTC-t képviselő küldöttség hatásköre.

(Kulik): - Ki a felelős azért, hogy a pálya szélén a kerítésre terítve a magyar nemzeti szín mellett-rajta nyilaskereszt lehet? Meg szokták nézni a nézőteret figyelő kamerák felvételeit? Mért adtak ki több tízmilliót azért, ha ez megtörténhet? Ha nem hiszi, nézze meg az ATV reggeli összefoglalóját! Szégyellem magam az FTC rendezői helyett is. Várom őszinte válaszát.

- Sajnálatos dolog, hogy ez előfordult. Felhívjuk erre a biztonságért felelős In-cal Security figyelmét annak érdekében, hogy ez ne fordulhasson elő a jövőben.

(ObudaFan_d): - Milyen helyzetben volt a Ferencváros, amikor a labdarúgó kft. eladásra került, mekkorák voltak a felhalmozott adósságok, volt-e más értékelhető ajánlat a Fotexén kívül?

- Készül egy mérleg, 2001. június 30-ával a labdarúgó kft.-nél. Ma ezt úgy látom, hogy kb. 150 millió forintos veszteség lesz. Miután egy személyi tulajdonos még mindig az FTC a labdarúgó kft.-nél, ide kell sorolnom a Fradi befektetési rt. által megvásárolt játékosokat is, akik gyakorlatilag az rt.-nél történt tőkeemelésből, magyarul állami pénzekből lettek megvásárolva. Ezeket a klubnak rendezni kell tisztességesen.

- Milyen szerepet játszott a Ferencváros előző vezetése az adósságok felhalmozásában? Gondolok arra, hogy Szabadi úrék idejében lehetett volna normális szponzori szerződéseket kötni, ahelyett, hogy olyan közpénzeket nyomtak színlelt szerződések címén a Fradiba, amelyeket most az új FM-tárca visszavett?

- Igen, a kézi vezérlés nem tett jót a Fradinak sem. Ezeknek a pénzeknek jó, ha az 50%-a befolyik a kétoldalú szerződések kapcsán. Mindezekkel együtt én azt mondom, hogy a földművelésügyi tárca több mint 50 éve áll a Fradi mögött. Úgy gondolom, hogy a jövőben is normális szponzori szerződésekkel az FVM-hez tartozó vállalatok fogják támogatni a Fradi szakosztályait.

(Perverz Tata): - Mi lesz a biztonsággal? Mi lesz azokkal a primitív állatokkal, akik csak a balhé kedvéért mennek ki a meccsre, akik rasszista/náci szlogeneket ugatéroznak?

- A jövőben még inkább szeretnénk támaszkodni azokra a szurkoló csoportokra, akik többé-kevésbé élvezik a többiek bizalmát. Személyesen is leültem a vezetőikkel, segítenek rendet tartani a meccsek alkalmával. Velük a kapcsolatot az eddigieknél is szorosabbra kívánom fűzni. Nyugodt légkört kell teremteni a pályán, hogy a szülők a gyerekeket is elhozhassák a meccsekre, mert ők biztosítják a jövőt a lelátókon.

(Kabala): - Mit tud az FTC '95-'96-os BL-menetelése után kapott félmilliárd elherdálásáról, "eltüntetéséről"? Illetve milyen pozíciót töltött be akkoriban?

- A BL-ből befolyt összeg kb. 50%-a a labdarúgó-szakosztály által került felhasználásra. A másik felét az egyesület 11 szakosztálya élte fel. Szerintem a pénz mindenképen pozitív befolyásoló tényező, bár ez játéktudást természetesen nem ad.

(Maxel): - Szeretném megkérdezni, igaz-e, hogy amúgy a vácszentlászlói, vagy melyik tsz funkcionáriusa, és hogy Medgyessy úr MSZP-s kormányfőjelölt kampánymutatványai részeként Ön is aktivizálja magát a politikában?

- Egy alkalommal az aratást nézte meg, nem tekintettem kampányfogásnak, én magam távol tartom magam a politikától.

(Maxel): - Ön, mint alkalmazott vagy tag, tölt-e be valamilyen szerepet a vácszentlászlói mgtsz-ben. Lakhelye, vagy egyéb kötődés okán került a ferencvárosi csapat élére.

- Vácszentlászlón részvénytársasági tag vagyok, és én vagyok a részvénytársaság elnöke. Többször nyilatkoztam már, hogy több mint 30 éve kerültem a szakosztályhoz a Fradiba, egyszerű vezetőségi tagként. Majd évek múlva lettem az elnöke, majd a klub alelnöke voltam, egészen az elnöki kinevezésig.

(Huculpastor): - Ma reggel a minősíthetetlen Gyárfás-féle televízióban is politizált. Ízléstelennek nevezte a demokrácia egyik parlamenti pártját. Árt vele a Fradinak, mert azonnal visszakapjuk ellenfeleinktől, hogy ön meg a diktatúra pártjának tagja volt. A Medgyessy-esetért kérem, kérjen bocsánatot a szurkolóktól! Ja, és a Várszegi-esetért is! Sajnos félrevezette a tv-nézőket. Ön nem találkozik szurkolókkal a meccs kapcsán, így joggal állította, hogy nem LÁTOTT zöld-fehér-fekete szalagokat. Kérem, javítsa ki az Ön által vizionált képet, mert én sok száz olyan szurkolót láttam, aki viselte.

- Nem a pártot neveztem ízléstelennek, hanem a nyilatkozatot, amely egy fontos közgyűlési döntés és egy fontos meccs előtt látott napvilágot. Még egyszer hangsúlyozom, az FTC és én magam is minden párttal egyforma közelséget és távolságot kívánok tartani.

(Attilla): - Ön kap-e valamilyen sikerdíjat a szerződés tető alá hozásáért? Mondjuk egy százalék? (24 millió!)

- Én az FTC elnöki tisztségét társadalmi tisztségben látom el, semmilyen térítést nem kapok. Bár meg kell mondjam, ez a tisztség nem egyenlő társadalmi ügyvezető tisztséggel, naponta bent vagyok a Fradiban!

(Homersimpson): - Mi lesz a Fradi-MTK meccseken? Mi lesz, ha az egyik csapat a másik "segítségére" szorulna, leadja majd a pontokat? Hány külföldi példát tudna mondani erre a helyzetre, hogy két első osztályú csapat közös kézben van?

- Azt gondolom, hogy nem lesz közös kézben. Úgy tudom, Várszegi úr már le is nyilatkozta, hogy megtalálja a megoldást.

(Chip-TFF): - Ön pár napja az nb1.hu-n azt nyilatkozta, hogy ezzel a szerződéssel és a Fotex pénzével ki tudja fizetni a klub az adósságait. Ezek után kérdem én: Hogyan indulhatott el a Fradi az NB1-ben??? Ugyanis Muszbek úr azt harsogta, hogy adóssággal rendelkező csapat nem indulhat az nb1-ben!

- A klubra vonatkozóan nyilatkoztam, a labdarúgó sport kft.-nek nem volt tartozása a bajnokság előtt. Hitele volt, ami nem lejárt tartozás.

(Raba): - Tisztességes munkával kereste a 800 millió Ft-os ingatlanát, illetve az új 500 SEL Mercedesét, nem is beszélve az ML320-as terepjárójáról???

- Sajnos, az említettek közül egyikkel sem rendelkezem. :-(

(Petern): - A közgyűlés utáni sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a vezetőség rendkívül eredményesen dolgozott. Mit ért ezalatt? Azt látjuk, hogy eredmény az nemigen van, nincs egy normál gólvágó, még a "rangadón" is Korolovszkinak kellett segíteni, hogy legyen valami eredmény! A Splitben sajna nem játszik Korolovszki nevű. Eredményes vezetés! Miért nincsenek csatáraink???

- Azt gondolom, hogy a vezetés annak érdekében dolgozott - és majd az idő eldönti hogy sikeresen-e - hogy megfelelő befektetőt találjon. A rövid átigazolási idő a labdarúgásnál többre nem adott lehetőséget. Az év végével további nagyon komoly átigazolások várhatók, amelynek valószínűleg meglesznek az eredményei.

(Peter_007): - Mikor fog a Ferencváros ismét olyan utánpótlással rendelkezni, amiből komoly csapatot lehet építeni, és nem mindenféle jött-ment klubhűséget nem ismerő álprofi futballisták gyülekezőhelye legyen az FTC?

- Elkészült az utánpótlás hosszú távú szakmai terve. Abban bízom, hogy minőségi javulás lesz, és a szakosztály kinyújtja csápjait utánpótlás vonalán, úgy ahogy az 5-6 évvel ezelőtt volt. A budapesti és a vidéki iskolák felé is.

Köszönöm a kérdéseket, azt szeretném, ha az itt-ott felkorbácsolódott érzelmek nyugvópontra kerülnének, a jövő pedig bizonyítaná, hogy jó volt az egyesület lépése. Viszontlátásra! HAJRÁ FRADI!