Benedek
-5 °C
5 °C

A Liverpool a klub-világranglista élén

2001.08.03. 13:10
A labdarúgás történetével és statisztikáival foglalkozó szervezet (IFFHS) nyilvánosságra hozta legfrissebb világranglistáját. Az első helyet az idén három kupában is diadalmaskodó angol Liverpool szerezte meg. Ezzel együtt a második helyre szorult az argentin Boca Juniors, a harmadik a spanyol Valencia. Érdekesség, hogy a BL-győztes Bayern München csak a hatodik, míg a Real Madrid a nyolcadik. Legjobb magyarként az MTK a 145. helyet foglalja el.
A Liverpool nagyszerű idényt zárt az elmúlt szezonban, hiszen Angliában mindkét trófeát elhódította, és miután a Bajnokok Ligától elbúcsúzott, az UEFA-Kupában megállíthatatlan volt, és egy örökre emlékezetes 5-4-es fináléban megszerezte a végső győzelmet.

Owenék összesítésben négy ponttal "nyertek"

Ezzel a sikersorozattal - minimális különbséggel - letaszította az első helyről a korábban elsőként rangsorolt argentin Boca Juniorst. A harmadik helyét megőrizte a Valencia, és úgy látszik, hogy az Arsenal is kimozdíthatatlan.

Érdekesség viszont, hogy a német bajnokságban és a Bajnokok Ligájában is első helyen végző Bayern München csak a hatodik helyet tudta megkaparintani. Mindez alighanem annak tudható be, hogy a bajorok a bajnokságban meglehetősen sokat botladoztak, és rekordmennyiségű vereséggel lettek elsők a Bundesligában. A BL sikersorozat nem tudta ezt ellensúlyozni.

A Real csak a nyolcadik

A Real Madrid egy helyet előrelépett, de ezzel is a nyolcadik. A királyi gárda nagyszerűen játszott a bajnokságban, fölényesen nyert, ám Raúlék a BL-ben épp a Bayern ellen véreztek el.

A legjobb magyar az MTK együttese lett, húsz helyet javult, ám ezzel is igen messze a százas elittől. Több magyar csapat nem szerepel az "említésre méltó" kategóriában.

A rangsor (Zárójelben az előző helyezés)
1. (2.) Liverpool FC (angol) 310 pont
2. (1.) Boca Juniors (argentin) 306
3. (3.) Valencia (spanyol) 279
4. (4.) Arsenal (angol) 273
5. (5.) Vasco da Gama (brazil) 266
6. (7.) Bayern München (német) 260
7. (11.) Galatasaray (török) 259
8. (9.) Real Madrid (spanyol) 252
9. (10.) Palmeiras (brazil) és
(6.) River Plate (argentin) 248-248

..145. (165.) MTK Hungária és (151) AIK Solna (svéd) 89-89