Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Menesztették a Vasas edzőjét, aztán még sem

2001.08.06. 14:30
A Vasas vezérkara úgy döntött, hogy a 4. forduló után menesztik Slavko Kovacicot. Ebben semmi meglepő nincs, hiszen az elmúlt négy fordulóban nem szerzett pontot az új edzővel az angyalföldi klub. Abban sincs semmi meglepő, hogy házon belülről oldják meg az edzőkérdést és az új edző Tóth Bálint lesz. Segítője pedig az eddigi pályaedző, Kiprich József. Délután már cáfolták a hírt...
Ismét bizonyítottak a magyar futballban. Ezúttal a Vasasnál mutatták meg, hogy lehet egy év alatt, a bajnoki cím egyik nagy várományosából, kiesőjelölt csapatot varázsolni. Tavaly ilyenkor Mezey György irányításával, egy jelentősen megerősödött gárda vágott neki a bajnokságnak, azzal a nem titkolt céllal, hogy 1977 után ismét bajnokcsapatot ünnepeljenek a Fáy utcában.

Amikor aztán nem úgy jöttek az eredmények, ahogy azt a klubvezetés szerette volna, Mezey összetűzésbe került Mészáros Zoltán menedzserrel. És miután Angyalföldön is a pénz diktál, így a mesteredzőnek kellett távoznia. Örökébe addigi pályaedzője, Bozsik Péter lépett, akivel előrébb végzett a csapat. A bajnokságot végül a harmadik helyen zárták Kabáték, így lemaradtak a nemzetközi kupaszereplést biztosító helyről.

A bajnokság végén távozott Mészáros és érkezett helyette, a magát mindig is a Vasasért tenni akarónak mondó Tóth Bálint. Ezután Gyalog András társadalmi elnök lemondott posztjáról, talán már ekkor menekülni akart a süllyedő hajóról. A rendkívül rövid nyári szünetben szerződtették Slavko Kovacicot, aki annak idején Otto Barics mellett leste el az edzői szakma fortélyait.

A csapatból azonban távozott Hajdu, Mónos, Aranyos, László, Pető, Komódi, Zováth, Kabát, Tiber és Sowunmi. Azaz majdnem egy teljes csapat. A legérdekesebb Kabát távozása volt, aki a Dunaferrnél eltöltött két edzés után szerződött Törökországba. Az újvárosiak így is többmilliós haszonra tettek szert.

Miért nem maradt Bozsik?
Mint elmondta, őt senki nem kereste meg konkrétumokkal, úgy gondolták, minden körülmények között marad. A Zalaegerszeg egy konkrét ajánlattal érkezett, a fiatal tréner pedig aláírt a zalai együtteshez. A ZTE jelenleg pontveszteség nélkül vezeti a bajnokságot. . .

Ez a tény, valamint az, hogy külföldi edzőt szerződtettek, aki teljesen ismeretlen volt a magyar futball berkeiben már a Vasas vezetők "okosságát" jelzi. Viszont hozott magával jó pár légióst, és a vezérkar ebben látta az új feltámadás kulcsát. Három hét alatt azonban még egy magyar edzőnek is nehéz lett volna összerakni egy új csapatot, hát még annak, aki nem is ismeri a játékosait.

A Vasas jelenlegi csapatkapitánya, Juhár Tamás az Index érdeklődésére elmondta, számukra nem volt meglepő a váltás, és az új edző személyén sem lepődtek meg. Bár Kovacicot jó edzőnek tartja, ő sem értette miért külhonból kellett hozni szakvezetőt, az igen rövid szünetben. Az idegenlégiósokról pedig csak annyit mondott, hogy ilyen képességű játékosokat nyugodtan lehetett volna Magyarországról is szerződtetni. Arra a kérdésre, hogy mi az új szakvezetés célkitűzése, csak annyit tudott válaszolni: Az első győzelem megszerzése.

Itt tart most a Vasas. A bajnokság megkezdése előtt Tóth Bálint ezzel a játékosállománnyal, az első három fordulóra négy pontot ígért. Most itt a lehetőség a bizonyításra. . .

Aztán délután változott a helyzet.
Annak ellenére, hogy minden hírügynökség már leközölte a hírt. Annak ellenére, hogy a játékosok is kész ténynek vették a váltást. Annak ellenére, hogy Tóth Bálint a Telesportban így nyilatkozott.
Délután Gyalog András a Vasas SC elnöke kijelentette, hogy a csapat vezetősége hétfő délután hatályon kívül helyezte a labdarúgócsapatot működtető kft. délelőtti döntését. Így Slavko Kovacic vezetőedző készíti fel a csapatot a szombati Sopron elleni mérkőzésre. A végső döntést a jövő hétfői rendkívüli ülésen mondják ki.

Magyar futball, 2001.