Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Átvállalja az állam az MLSZ majd' félmilliárdos adósságát

2001.09.05. 16:08
A kormány a sportszervezetek kétmilliárdos adósságának elengedését fogja javasolni a parlamentnek. A legnagyobb tétel kétségkívül a Magyar Labdarúgó Szövetség 459 és fél millió forintos tartozása. Ez az adósság még korábban keletkezett, ám a szervezet gazdálkodása Berzi Sándor főtitkár tájékoztatása szerint két éve kiegyensúlyozott, ennek fejében törlik el a majd' félmilliárdos hiányt.
A rendszerváltozás után a sportszervezetek elveszítették állami támogatásukat, jelentős hiány keletkezett a gazdálkodásukban. Egy részük eladósodott, megszűnt, a nagy klubok szakosztályai sem jártak jobban. Megszületett a terv, és egy köztartozás-rendezési program keretében az állam átvállalja a tartozásokat.

Három évvel ezelőtti vizsgálat eredménye az összeg

Ennek utolsó lépése a mostani. A legnagyobb adóssághalmozó 459 és félmillió forinttal a Magyar Labdarúgó Szövetség volt. Berzi Sándor főtitkár arról tájékoztatta az Indexet, hogy ez az összeg egy 1998-as vizsgálat eredménye, amelyik négy évet - Laczkó Mihály és Kovács Attila elnöki időszakát - vett górcső alá. Berzi azt is kifejtette, hogy ennek egy részét vitatják, másik részét elismerik.

Információink szerint a játékengedélyek adókötelessége a legvitatottabb - egyben leghúsbavágóbb - kérdés, ennek fizetési módjában nem egyezik meg az APEH és az MLSZ szemlélete. A főtitkár azt is elmondta, hogy két éve minden hónapban igazolják, hogy a gazdálkodásukkal nincsenek problémák, ezért is fordulhat elő, hogy az állam átvállalja az eddig felhalmozott összeget. Ha újra hiány keletkezne, akkor örökölnék a tetemes adósságot.

Nem emiatt képesek kifizetni Bicskeit

Tévesek tehát azok a feltételezések, hogy az adósság megszűnésének tudatában határozott úgy az MLSZ elnöksége, hogy meneszti Bicskei Bertalan szövetségi kapitányt. Bozóky Imre elnök szerint, ettől függetlenül képesek kifizetni a szakember - újsághírek szerinti - húszmilliós apanázsát.

Keller László szocialista képviselő érdeklődésünkre hozzátette az ügyhöz, hogy számára érthetetlen, milyen módon került az MLSZ a sportegyesületekhez, és úgy véli, hogy a helyzet kísértetiesen hasonlít a Magyar Televízió adósságának elengedéséhez.