Emma
9 °C
26 °C

Repülési tilalom lesz a futball vb-n

2001.09.12. 14:34
A stadionok feletti repülési tilalom bevezetését tervezik a vb idejére - nyilatkozta a koreai-japán közös rendezésű labdarúgó-világbajnokság koreai szervező bizottságának szóvivője. A repülési tilalom mellett jentősen szigorodnak a biztonsági előírások is, így minden érkezőt és csomagjaikat fokozottan fogak ellenőrizni.
Az Egyesült Államokat ért tragikus légitámadás után több sportesemény megrendezése veszélybe került. Így elhalasztották a labdarúgó Bajnokok Ligája és az UEFA Kupa-mérkőzéseket is, míg a New York-i birkózó vb megrendezése is bizonytalanná vált. A következő évben a legnagyobb érdeklődéssel várt sportesemény a koreai-japán közös rendezésű labdarúgó világbajnokság lesz, amelynek szervezére is jentős hatást gyakorolt a merénylet.

A szervezők egy nappal a tragédia után máris megkezdték az esemény biztonsági rendszerének felülvizsgálatát. A koreai szervező bizottság szóvivője Lin Biung-Taik tájékoztatása szerint jelentősen szigorítani fogják a világbajnokságon, mind a járművek, mind pedig a tornára érkező látogatók ellenőrzését.

A legfontosabb intézkedésként, a labdarúgó vb ideje alatt mind a tíz stadion felett, ahol mérkőzéseket rendezik, teljes repülési tilalmat vezetnének be. Úgynevezett non-fly zónákat hoznának létre a futballpályák és közvetlen környezetük felett, ahol szigorún tilos lenne minden légi jármű mozgása.

A légitilalom mellett felállítanak egy speciális biztonsági alakulatot is, amelyek legfontosabb feladata nem csak a stadionok biztonságának megőrzése, hanem a rendező városok sporton kívüli, stratégiai pontjainak védelme is. A szervezők teljes biztonságra törekednek, így rendőrség és hadsereg a futballpályákon kívül őrjáratokat szervez a tengerpartokra és hegyekbe is. Ráadásként az országba belépő valamennyi, az eseményre érkező látogatót és csomagjaikat alapos vizsgálatnak vetik alá.

A szervezőknek igyekezniük kell a tervezett intézkedésekkel megvalósításával, hiszen a héten már két helyen is hivatalosan megnyitják a vb-stadionokat, így csütörtökön Taejonban, míg vasárnap Puszanban adják át a létesítményeket a 2002-es vb-re.