Szilárda
0 °C
6 °C

Győzelemmel búcsúzott az U21-es válogatott

2001.10.05. 22:59
Idegenben nyert 2-0-ra a magyar utánpótlás-válogatott Olaszország ellen U21-es labdarúgó Eb-selejtezőn. A magyar cspat végig jobban játszva, megérdemelten szerezte meg a három pontot. Szabics már az első negyedóra végén betalált, Fehér Miklós pedig a 74. percben biztosította be a győzelmet. Mivel a románok is nyertek a grúzokkal szemben, így a végerdményben az olasz és román csapat játszhat a továbbjutásért. A magyarok a csoportjukban a harmadik helyen végzetek.
Bár a mieink kezdték a játékot, mégis az olaszok alakították ki az első helyzetet. Az ötödik percben Iaquinta lépett ki a védők közül, lövését azonban hárította Takács, Castellini duplázása pedig fölé szállt. Hat perc múlva végre magyar helyzetnek örülhettünk. Halmosi beadására jól érkezett Szabics, de a védők éppen csak menteni tudtak a csatár elől. A közepes iramú mérkőzésen 14. percben megszerezte a vezetést a magyar csapat. Tokody keresztlabdája átszállt a védők felett egészen Szabicsig. A támadó a kimozduló kapus mellett okosan a hosszú sarokba ívelt (0-1).

Félidőben vezet a magyar csapat

Szabicsék a mezőnyben is teljesen egyenrangú ellenfelei voltak a házigazdáknak, akik alig tudtak eljutni a magyar kapuig. Leginkább szabadrúgásokkal veszélyeztették magyar kaput, de vagy a célzással volt gond, vagy Takács kapus hárított nagyszerűen. Előbb Corrent húszméteres lövését ütötte szögletre a magyar hálóőr, majd Iaquinta lőtt mellé. Félidőben így marad az 1-0-ás magyar előny.

Fehér bebiztosította a győzelmet

A második negyvenöt percben a hazaiak sorozatos cserékkel - negyedóra alatt mind a három lehetőségüket kihasználták - próbáltak változtatni a játék menetén. Nem sok sikerrel, hiszen a mienk az első játékrészben megszokott jó játékukat folytatták. Sőt, a 74. percben kétgólossá nőtt a magyar előny. Fehér Miklós szerzett labdát a tétovázó védők között, egyedül tört kapura, és az elfekvő kapus mellett a jobb alsó sarokba helyezett (0-2).

A hátra lévő időben még mindent megtettek a hazaiak, még egy tizenegyest is megpróbáltak eladni a játékvezetőnek (sikertelenül!), de az eredmény már nem változott. A csoprt másik mérkőzésén a román válogatott Bukarestben egy góllal legyőzte Grúziát. Ez azt jelenti, hogy az olaszok mögött a románok végeztek a második helyen, a magyarok harmadikként zárták a sorozatot. A továbbiakban az első két helyezett játszhat pótselejtezőt az Eb-részvételért.

Jegyzőkönyv
U 21-es Eb-selejtező
Olaszország-Magyarország 0-2 (0-1)
Mantova, 4000 néző, Vezette: Vidlak
Olaszország: Rossi - Troise (Lucchini, a szünetben), , Olivi, Moretti - Castellini, Corrent, Vicari (Gatti, 55.), Pinzi - Pinardi - Gilardino (Calaio, 65.), Iaquinta.
Szövetségi kapitány: Claudio Gentile.
Magyarország: Takács - Szélesi, Korolovszky, Farkas, Lőw - Tokody, Farkas, Halmosi, Buzsáky (Polonkai, 63.) - Szabics (Szalai T., 86.), Fehér (Kanta, 90.)
Megbízott szövetségi kapitány: Dunai Antal
Gólszerzők: Szabics (14.), Fehér Miklós (73.)
További eredmény: Románia-Grúzia 2-1 (1-0)
A csoport végeredménye:
1. Olaszország 8 6 1 1 14- 5 19 pont
2. Románia 8 5 1 2 13- 5 16
3. Magyarország 8 5 0 3 12- 9 15
4. Litvánia 8 2 0 6 5-17 6
5. Grúzia 8 1 0 7 9-17 3