Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Tisztes helytállás, de vereség

2001.10.06. 23:14
A magyar válogatott számára immár tétnélküli világbajnoki selejtezőt játszott Olaszország legjobbjai ellen. A mieink végig jól védekeztek és az ellentámadásaink is veszélyesek voltak, ám a hazaiak egy jól eltalált szabadrúgással otthon tartották a három pontot. Az olaszok így a csoport első, míg a magyar csapat a negyedik helyen végzett.
Tavaly szeptemberben Olaszország ellen kezdte el a selejtezősorozatot a magyar válogatott, és az akkor elért 2-2-es döntetlen után sokan a magyar foci feltámadásáról beszéltek. Most, amikor az utolsó selejtezőn ismét Olaszország legjobbjai vártak Királyékra, sokan a magyar foci végéről beszélnek. . .

A találkozón az itáliaiak nagy iramban kezdtek, de a magyar védelem stabilan állt a lábán. A középpályán jól szűrték meg a mieink a hazai próbálkozásokat, ám a Del Piero, Inzaghi csatárpáros így is többször zavart okozott a magyar tizenhatosnál. Dárdaiék okosan passzolgatva igyekeztek lassítani a játékot, és távoli lövésekkel kísérletezgettek, ám ezek sorra elkerülték Buffon kapuját.

A játékrész közepére állandósult a hazai fölény, és ha már túljutottak a védelmen, akkor ott volt Király, aki remek formában védett. A magyar válogatott határozottan játszott, cseppet sem megijedve a nagy nevekből álló ellenféltől , és nagyon úgy tűnt, hogy Tottiék nem tudnak előnyt kovácsolni a mezőnyfölényükből, amikor elérkezett a találkozó 43. perce. Az addig remekül játszó Bodnár a kaputól mintegy húsz méterre összekoccintotta Del Piero lábát, és a sértett a sorfal mellett, gyönyörű mozdulattal csavart a jobb felső sarokba.

A második félidőben, egyre többször merészkedtek a mieink is az olaszok kapuja elé, ám gólt nem sikerült szerezni. Erre a legnagyobb esélye Dárdainak egy szép emeléssel, és Ferenczinek egy lövéssel lett volna lehetősége. Trapattoni együttese sok mozgással és gyors ritmusváltásokkal próbálta zavarba hozni a mieink védelmét, de ez ezen az estén nem járt sikerrel.

Érdekesebb momentumok:
A 12. percben a találkozó eddigi legnagyobb helyzete maradt ki, mégpedig az olasz kapu előtt. Dárdai indította Tökölit, akinek a lövésébe az utolsó pillanatban nyúlt bele Materazzi.

A 20. percben Totti beadása után Del Piero fejelt nagy helyzetből, fölé.

A 24. percben Totti remek labdával ugratta ki Inzaghit, aki senkitől sem zavartatva lőhetett, de Király bravúros mozdulattal hárított.

A 38. percben egy villámgyors akció után Totti lőtt, de Király ismét a helyén volt és vetődve hárított.

A 44. percben az olaszok szabadrúgást lőhettek, a kaputól 20 méterre, és Del Piero nem hibázott. Hatalmas gólt lőtt a jobb felső sarokba. Királynak esélye sem volt a hárításra.

A második félidő első percében Del Piero lépett volna ki, de Bodnár az utolsó pillanatban becsúszva szerelte. Egy perc sem telt el, amikor Mátyus tisztázott a tizenhatoson belül Inzaghi elől.

A 60. percben Lisztes próbálkozott oldalról szabadrúgásból, ám lövése - ha csak centikkel is - de elkerülte a hazaiak kapuját.

A 75. percben Dárdai ívelt több mint 30 méterről, a kint álló olasz kapus felett a kapura, ám a labda a kapu tetejére hullott.

A 78. percben Lisztes adott nagyszerű labdát Ferenczinek, aki négy védő közül 14 méterről csúnyán fölé lőtt

Az átalakított magyar védelem jól állta a rohamokat, ám az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a második félidőben a hazaiak kissé visszavettek a tempóból, hiszen számukra a három pont volt a fontos.

A magyar csapat így csoportjában a negyedik helyen végzett, ami nem jó előjel a 2004-es Eb-sorsolás előtt. Azonban - és mint többnyire mindig, de most is utólag elmondható - ha válogatottunk az összes selejtezőjén ilyen szellemben, és így futballozott volna. . .

De mint tudjuk, a sportban teljesen felesleges mondatot úgy kezdeni: Ha. . .

Világbajnoki -selejtező mérkőzés
Olaszország-Magyarország 1 : 0
Párma, 24 000 néző, Játékvezető: Gonzales Chaves (Paraguay)

Olaszország: Buffon - Materazzi, Cannavaro, Maldini, Zambrotta (Di Livio 80.p) - Tommasi, Albertini (Di Biaggio 72.p), Coco - Totti - F. Inzaghi, Del Piero (Gattuso 56.p)
Szövetségi kapitány: Giovanni Trapattoni

Magyarország: Király - Bodnár, Kuttor, Juhár, Mátyus - Pető, Sebők, Miriuta (Lisztes 55.p), Dárdai - Kabát (Ferenczi 65.p), Tököli (Egressy 77.p)
Szövetségi kapitány: Gellei Imre

Gólszerző: Del Piero (45.p)
Sárgalap: Sebők (21.p), Lisztes (56.p)