Gábor, Karina, Ders
-3 °C
7 °C

Anglia az utolsó utáni pillanatban jutott ki a vb-re

2001.10.06. 23:57
Az olasz- magyar világbajnoki selejtezőn kívül szerte Európában számos sorsdöntő mérkőzést játszottak. Az angolok csak egy 93. percben szerzett góllal lettek vb-résztvevők, míg a csehek kiütötték a bulgárokat. A horvátok a belgák legyőzésével csoportelsők lettek, míg a románok csak az utolsó percekben tudtak egyenlíteni a grúzok ellen.
1. csoport:

Hiába reménykedtek a jugoszlávok, a feröeriek nem tudtak meglepetést okozni Szlovéniában. Pedig a plávik az 57. percben még hátrányban voltak hazai pályán Luxembourg ellenében, ám ezután megrázták magukat és bő félóra alatt, öt gólt szereztek. Mint utólag kiderült, ez csak a szép búcsúhoz volt elegendő. Ugyanis a szlovének magabiztosan verték a feröerieket és így kiharcolták a pótselejtezőre jogosító második helyet. A már csoportgyőztesnek tekinthető oroszok igazi örömfocit mutattak be Svájc ellen, így nyolc év után újra világbajnoki részvételre készülhetnek.

Eredmények:
Jugoszlávia - Luxembourg 6-2 (1-0)
Gólszerzők: Jokanovic (19.), Mijatovic (58.), Kezman (61., 72.), Milosevic (63., 68.) illetve Peterson (37.), Christope (51.)

Oroszország - Svájc 4-0 (3-0)
Gólszerzők: Bescsasztnih (15. 11-es, 19., 38.), Tyitov (82.)

Szlovénia - Feröer -szigetek 3-0 (2-0)
Gólszerzők: Ceh (13, 31.), Tigajn (82.)

Továbbjutott: Oroszország.
Pótselejtezőt játszik: Szlovénia.

2. csoport.

Ebben a csoportban nem sok kérdés maradt az utolsó fordulóra, hiszen az írek és a portugálok hazai győzelme Ciprus és Észtország ellen nem lehetett kérdéses. Mindkét gárda hozta is a "kötelezőt", így a luzitánok végeztek a csoport első helyén, míg az írek pótselejtezőt vívnak egy jelenleg még ismeretlen ázsiai csapat ellen. A nagy vesztes, a holland csapat Andorrát fogadta és verte 4-0-ra.

Eredmények:
Írország-Ciprus 4-0 (2-0)
Gólszerzők: Harte (3.), Quinn (11.), Connolly (63.), Keane (67.)

Portugália-Észtország (5-0) (1-0)
Gólszerzők: Pinto (29.), Nuno Gomez (49., 65.), Pauleta (59.), Figo (84.)

Hollandia - Andorra 4-0 (2-0)
Gólszerzők: Hooijdonk (3. 11-es), Seedorf (45.), van Nistelrooy (55., 89.)

Továbbjutott: Portugália
Pótselejtezőt játszik: Íroroszág

3. csoport:

A dánoknak egy pont is elég volt a csoportgyőzelemhez, ám ők nem bíztak semmit a véletlenre, és hatot rúgtak Izlandnak. Ugyancsak biztosra mentek a csehek, akik ki-ki meccset játszottak a Bulgárokkal a második helyért. Nem sok esélyt hagytak Balakovéknak, hiszen már az első félidőben háromgólos előnyre tettek szert Nedvedék, akik végül szintén hat góllal terhelték meg a bulgárok hálóját. A csoport két utolsójának találkozóján Málta hazai környezetben kapott ki az észak-írektől.

Eredmények:
Málta-Észak-Írország 0-1
Gólszerzők: Healy (57. 11-es)

Dánia-Izland 6-0 (4-0)
Gólszerzők: Rommedahl (13.), Sand (15., 67.), Graversen (31., 35.), J. Michaelsen (90.)

Csehország-Bulgária 6-0 (3-0)
Gólszerzők: Rosicky (5., 70.), Nedved (16., 76.), Baros (28.), Lokvenc (68.)

Továbbjutott: Dánia
Pótselejtezőt játszik: Csehország

4. csoport:

Ebben a csoportban már minden kérdés eldőlt, így csak az előírások miatt kellett lejátszani a moldáv -török összecsapást. A vendégek a találkozó elején előnybe kerültek, és utána már csak arra fordították erejüket, hogy ez az előny meg is maradjon.

Eredmények:
Moldávia-Törökország 0-1 (0-1)
Gólszerzők: Emre (9.)

Továbbjutott: Svédország
Pótselejtezőt játszik: Törökország

5. csoport:

A már csoportgyőztesként pályára lépő lengyelek 1-1-es döntetlent játszottak az ukránokkal, így "segítve" hozzá őket a második helyhez. Sevcsenkónak csak a befejezés előtt nem sokkal sikerült egyenlítenie, ám ha ezt nem teszi meg, akkor is ők játszanák a pótselejtezőt. Ezt annak köszönhetik, hogy a fehéroroszok nem tudtak élni a lehetőséggel, és vereséggel távoztak Cardiffból. A továbbjutásról már régrn lemondott norvég válogatott háromgólos különbséggel verte a csoport utolsóhelyén végzett örményeket.

Eredmények:
Lengyelország - Ukrajna1-1 (1-0)
Gólszerzők: Olisadebe (40.) illetve Sevcsenko (81.)

Wales - Fehéroroszország 1-0 (0-0)
Gólszerzők: Hartson (47.)

Örményország - Norvégia 1-4 (0-0)
Gólszerzők: Hovsepjan (71.) illetve Borgersen (49., 80.), Carew (70., 88.)

Továbbjutott: Lengyelország
Pótselejtezőt játszik: Ukrajna

6. csoport:

A horvátok és a belgák ki-ki meccset játszottak Zágrábban, és a találkozó után a hazaiak örülhettek. Végig nagy iramot diktáltak Boksicék, és megérdemelten nyerték a csoportot. Az első félidőben Proszinecski révén még büntetőt is hibáztak, majd a 45. percben gólt szereztek, melyet a játékvezetőn kívül mindenki bent látott. A győzelmet jelentő találatot, végül a veteránnak számító Boksic szerezte a 75. percben. A csoport másik találkozóján a skótok egy góllal bizonyultak jobbnak a letteknél, de ez számukra csak sovány vigasz lehet.

Eredmények:
Horvátország - Belgium 1-0
Gólszerzők: Boksic (76.)

Skócia-Lettország 2-1 (1-1)
Gólszerzők: Freedman (44.), Weir (53.) illetve Rubins (15.

) Továbbjutott: Horvátország
Pótselejtezőt játszik: Belgium

8. csoport.

A magyar csoportban, a mieink találkozóján kívül egy összecsapást rendeztek, és ezen nem sok kellett a meglepetéshez. Ugyanis a grúzok a második félidő elején vezetést szereztek, és a házigazdák csak az utolsó pillanatokban tudták megszerezni a döntetlent jelentő találatot.

Eredmények:
Románia-Grúzia 1-1 (0-0)
Gólszerzők: Popescu (88.) illetve Jasvili (54.)

Továbbjutott: Olaszország
Pótselejtezőt játszik: Románia

9. csoport:

Az angolok és a németek azonos pontszámmal álltak a játéknap előtt a csoportban, és úgy gondolták, a záró körben mindkét gárda hozza majd a kötelezőt. Nos az utolsó kör nem a nagyokról, hanem Nikopolidiszről és Niemiről szólt. A görög és a finn válogatott kapusa tudniillik ragyogó napot fogott ki. A németek nem is tudtak túljárni a finn kapus eszén, ha pedig mégis akkor a kapufa igyekezett kisegíteni őt. Görög társa ugyancsak remekül teljesített, miként az egész hellén csapat. Okosan járatták a labdát, és adódó lehetőségeiket jól használták ki, így kétszer is vezetni tudtak az Old Traffordon. Hogy kapitányuk, Otto Rehhagel mégse tudjon teljesen a németek kedvében járni, arról David Beckham gondoskodott, akinek a 93. percben eleresztett szabadrúgása - már addig is számtalanszor próbálkozott - a jobb felső sarokban kötött ki. Ezzel a góllal az angolok nyerték a csoportot, míg a Nationalelf pótselejtezőre kényszerül.

Eredmények:
Anglia - Görögország 1-2 (0-1)
Gólszerzők: Sherringham (71.), Beckham (93.) illetve Hariszteasz (36.), Nikolaidisz (73.)

Németország - Finnország 0-0

Továbbjutott: Anglia
Pótselejtezőt játszik: Németország

Az európai pótselejtezők párosítása:
Belgium - Csehország
Ukrajna - Németország
Szlovénia - Románia
Izrael vagy Ausztria - Törökország
Írország - Ázsia egyik képviselője