József, Bánk
-7 °C
0 °C

Bajnokok Ligája: Tizenegy pályázó a fennmaradó öt helyre

2001.10.29. 15:22
Kedden és szerdán kerül megrendezésre, a labdarúgó Bajnokok Ligájában a csoportmérkőzések első körének utolsó fordulója. A legjobb tizenhat között már tizenegy csapat biztosította helyét, a hátramaradó öt hely megszerzéséért, három csoportban még tizenegyen(!) reménykednek.
A-csoport:

A lényegi kérdések eldőltek, így már csak az UEFA Kupában való indulást jelentő harmadik helyért folyik a harc. Erre az Andetrlechtnek csak akkor van esélye, ha a hétvégén a római házi rangadón diadalmaskodó Romát hazai környezetben megveri. Ez azonban - ismerve a belgák eddigi eredményeit - több lenne, mint meglepő.

A keddi program:
Lokomotiv Moszkva (orosz)-Real Madrid (spanyol) 18 ó
AS Roma (olasz)-RSC Anderlecht (belga) 20.45 ó

A csoport állása:
1. Real Madrid 13 pont (már továbbjutott), 2. AS Roma 8 (már továbbjutott), 3. Lokomotiv Moszkva 4, 4. RSC Anderlecht 2

B-csoport:

A csoportban még három csapat is reménykedik a továbbjutásban, mindössze a Bodnár Lászlót is a soraiban tudó Dinamo Kijev eset ki már a záró forduló előtt. A Liverpoolnak egy döntetlen is elegendő a boldogsághoz a Borussia Dortmund ellen. Angol siker esetén a másik találkozó eredményétől függetlenül a Boavista a másik továbbjutó. Ha azonban győz a Dortmund, még a Liverpool is kieshet, ha csak a Boavista nem kap ki a Dinamo Kijevtől. Német és portugál pontegyenlőség esetén a portugálok állnak jobban.

A keddi program:
FC Liverpool (angol)-Borussia Dortmund (német) 20.45 ó
Dinamo Kijev (ukrán)-Boavista (portugál) 20.45 ó

A csoport állása:
1. FC Liverpool 9 pont (5-3), 2. Boavista 8 (8-6), 3. Borussia Dortmund 8 (6-5), 4. Dinamo Kijev 1

C-csoport:

Ebben a négyesben is már kitisztult a kép, görög és angol továbbjutás, spanyol harmadik hely. A szezon elején nagy reményekkel induló Schalke pedig abban bízhat, hogy jövőre is eljut a legrangosabb európai kupaküzdelembe, és akkor talán nagyobb szerencséje lesz.

A keddi program:
Schalke 04 (német)-Arsenal (angol) 20.45 ó
Real Mallorca (spanyol)-Panathinaikosz (görög) 20.45 ó

A csoport állása:
1. Panathinaikosz 12 pont (már továbbjutott), 2. Arsenal 9 (már továbbjutott), 3. Real Mallorca 6, 4. Schalke 3

D-csoport:

A legkiegyensúlyozottabb csoport. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy még mind a négy együttes továbbjuthat. Igaz a Lazionak ehhez mindenféleképp győznie kell a Nantes otthonában, míg a franciáknak a döntetlen is elegendő a továbblépéshez. A PSV Eindhoven - Galatasaray összecsapás győztese szintén a legjobb 16 között folytathatja. Ha a Nantes kikap és a holland-török meccs döntetlennel zárul, akkor a Lazio mögött a három egyaránt nyolcpontos gárdából az egymás elleni eredmények alapján a Nantes végez a második helyen.

A keddi program:
FC Nantes (francia)-Lazio (olasz) 20.45 ó
Galatasaray (török)-PSV Eindhoven (holland) 20.45 ó

A csoport állása:
1. Nantes 8 pont (7-3), 2. PSV Eindhoven 7 (6-7), 3. Galatasaray 7 (3-4), 4. Lazio 6 (4-6)

E-csoport:

Az előzetes várakozásoknak megfelelően a Juventus nyerte a csoportot, azonban a második helyre még mind a három vetélytársnak esélye van. Ha a Porto hazai környezetben megveri a Rosenborgot, akkor nem kell számolgatni, a portugálok a biztos továbbjutók. Döntetlen esetén azonban a Celtic lehet a befutó, amennyiben nyer a Juventus ellen. A Rosenborg csak abban az esetben léphet tovább, ha két góllal - vagy legalább hármat szerezve - legyőzi a Portót, és a Celtic nem veri meg a Juventust.

A szerdai program:
Celtic Glasgow (skót)-Juventus (olasz) 20.45 ó
FC Porto (portugál)-Rosenborg Trondheim (norvég) 20.45 ó

A csoport állása:
1. Juventus 11 pont (már továbbjutott), 2. FC Porto 7 (6-5), 3. Celtic Glasgow 6 (4-8), 4. Rosenborg Trondheim 4 (4-5)

F-csoport:

Szintén egy kitisztult csoport, ahol az utolsó találkozóknak csak annyi tétje maradt, hogy ki végez az első helyen a két továbbjutó közül, és vajon megszerzi-e első pontját (pontjait) a Fenerbahce, vagy szégyenszemre nulla ponttal esik ki.

A szerdai program:
Bayer Leverkusen (német)-Olympique Lyon (francia) 20.45 ó
FC Barcelona (spanyol)-Fenerbahce (török) 20.45 ó

A csoport állása:
1. Barcelona 12 pont (11-5) (már továbbjutott), 2. Leverkusen 12 (8-5) (már továbbjutott), 3. Lyon 6, 4. Fenerbahce 0

G-csoport:

Ebben a négyesben is már egy hete eldőlt a továbbjutók kiléte, csak a sorrenden vitatkozik már a Depor és a Manchester. A harmadik helyért azonban még nagy csata várható, hiszen a Lille mindössze egyetlen ponttal előzi meg az Olimpiakoszt.

A szerdai program:
OSC Lille (francia)-Manchester United (angol) 20.45 ó
Olimpiakosz Pireusz (görög)-Deportivo La Coruna (spanyol) 20.45 ó

A csoport állása:
1. Manchester United 9 pont (9-5) (már továbbjutott), 2. Deportivo La Coruna 9 (9-7) (már továbbjutott), 3. Lille 5, 4. Pireusz 4

H-csoport:

A sorsoláskor mindenki arra számított, hogy a Bayern mögött nagy harc lesz a második helyért. Nos jelen állás szerint a müncheniek az első helyet eldöntendő találkozóra utaznak Prágába. Az idény elején biztos kiesőnek titulált Sparta ugyanis elsőként delegálta magát a 16-os mezőnyben, és csak az a kérdés, hogy hányadik helyen. A másik összecsapáson azonban élet-halál harc várható az UEFA Kupában való indulásért.

A szerdai program:
Sparta Praha (cseh)-Bayern München (német) 20.45 ó
Feyenoord (holland)-Szpartak Moszkva (orosz) 20.45 ó

A csoport állása:
1. Bayern München 11 pont (13-5) (már továbbjutott), 2. Sparta Praha 11 (10-2) (már továbbjutott), 3. Szpartak 2 (6-14), 4. Feyenoord 2 (5-13)