Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Van Basten válthatja Van Gaalt

2001.11.28. 11:49
A NOS holland televízió információja szerint lemondott Louis van Gaal, a holland labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, de a szövetség még nem erősítette meg a hírt. A szakvezető utódjaként a játékosként Európa-bajnokságot nyert, háromszoros Aranylabdás Marco van Bastent emlegetik.
A klubszinten rendkívül sikeres, 49 éves Louis van Gaal a 2000-es Európa-bajnokság után vette át a holland nemzeti tizenegy irányítását. Sokan valóságos megváltóként várták a meglehetősen nyersmodorú kapitány érkezését, és szinte egész Hollandia bízott benne, hogy a világsztárokból álló gárda irányítása alatt versenyben lehet akár a világbajnoki címért is. A nagy reményeket keserű csalódás követte. A jövő évi, koreai-japán közös rendezésű vb selejtezőn azonban csoportjában Portugália és Írország mögött csak a harmadik helyen zárt az egykori kétszeres ezüstérmes (1974, 1978). Ez az eredmény pedig azt jelentette, hogy Hollandia nem vehet részt a vb-n.

Van Gaal nemzetközi színtéren az Ajax Amsterdam együttesével vált ismertté. Irányításával a piros-sávos alakulat 1992-ben UEFA Kupát, majd három év múlva az elsőszámú kontinentális vetélkedést, a Bajnokok Ligáját is megnyerte. A németalföldi sikerek után Spanyolországba szerződött, ahol a Barcelonával kétszer végzett a bajnokság élén, egyszer pedig a kupában diadalmaskodott.

Utódjaként a közvélemény szívesen látná Marco van Bastent, aki játékosként háromszor is elnyerte az Aranylabdát. Az Ajax majd később az olasz AC Milan támadója a válogatottal is sikeres volt: 1988-ban öt góllal járult hozzá az Oranje Európa-bajnoki címéhez. Kinevezését mindössze egy tény hátráltatja: nem rendelkezik a professzionális csapatok irányításához szükséges edzői papírokkal. Természetesen erre az "apróságra" is a találtak orvosságot. A Holland Labdarúgó Szövetség ugyanis felajánlotta van Bastennek, hogy végezzen el egy gyorsított edzői tanfolyamot.