Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Az Indexnél Owen a nyerő

2001.12.17. 13:48
Kapcsolódó cikkek (1)
Michel Owen több mint ötszáz szavazattal (519) végzett az Index Aranylabda-szavazásának első helyén. Az olvasóink által az év legjobb labdarúgójának választott liverpooli csatár mögött Oliver Kahn (299) szoros versenyben szerezte meg a második helyet David Beckham (276) előtt.
Hétfőn este Zürichben lehull a lepel, kiderül, kit választanak a világ újságírói az idei esztendő legjobb labdarúgójának. A France Football immár 1956 óta kérdezi meg a tollforgatókat, akik 1995-ig csak a legjobb európai labdarúgóra voksolhattak. Azóta azonban már a kontinensen játszó nem európai futballisták is bekapcsolódhattak a vetélkedésbe - így nyerhetett 1997-ben a brazil Ronaldo.

Az igazi Aranylabda átadásáig a médiában több játékosszavazás is napvilágot látott, melyben az olvasók voksoltak az általuk legjobbnak tartott futballistára. Mi sem tettünk kivételt : Az Index sportrovata november közepén arra kérte olvasóit, hogy szavazzák meg, az ötven hivatalos jelölt közül kit tartanának érdemesnek az előkelő díj elnyerésére!

Michael Owen
Michael Owen a nyerő

A szavazás eredménye aligha lepett bárkit is: több mint ötszáz - hétfő 13.00 órai állás szerint 519 - vokssal az angol Michel Owen végzett az első helyen. A huszonkét éves csatár idén öt trófeát (UEFA Kupa, Európai Szuper Kupa, F.A. Kupa, Liga Kupa, Charity Shield , Angol Szuper Kupa) nyert egyesületével, az FC Liverpoollal. Owen a válogatottban is remekelt, az idei vb-selejtezőkön hatszor volt eredményes.

Oliver Kahn a második

Második helyre a német válogatott és Bayern München kapusa, Oliver Kahn került 299 szavazattal. Kahn dobogós helye sem tartozik a szenzáció kategóriájába: a nagyszerű formába lendült hálóőr oroszlánrészt vállalt a bajor klub Bajnokok Ligája diadalából. Ráadásként a Valencia elleni döntőben, a büntetőrúgások során kétszer is hárítani tudott, jelentős segítséget nyújtva a trófea elnyeréséhez.

David Beckham a harmadik

A képzeletbeli dobogó harmadik fokára az angol válogatott középpályása, a Manchester United klasszisa, David Backham állhatott fel. Beckham angol bajnoki címe mellett a legemlékezetesebb pillanata minden bizonnyal a görögök elleni vb-selejtezőn lőtt szabadrúgásgólja volt: a hosszabbításban esett találattal a britek pótselejtező nélkül jutottak ki a jövő évi világbajnokságra.

A tavalyi Aranylabda-választás élcsoportja
1. Luis Figo (portugál, Real Madrid) 197 pont
2. Zinedine Zidane (francia, Juventus) 181
3. Andrij Sevcsenko (ukrán, AC Milan) 85
4. Thierry Henry (francia, Arsenal) 57