Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nyilasi: Mást el sem vállaltam volna

2002.08.06. 13:32
Bár már a múlt héten napvilágot látott, hogy Nyilasi Tibor három év után újra szerepet vállal a magyar labdarúgásban - a szakember az ifjúsági válogatott kapitánya lesz -, hivatalosan kedden mutatta be őt a Magyar Labdarúgó Szövetség vezérkara. Mezey György ebből az alkalomból örömmel tudatta, hogy a hazai edzőképzés - Angliával együtt - csatlakozott az európai szövetség konvenciójához.
Bozóky Imre köszöntőjében már utalt az örömhírre, amitől minden magyar futball szurkolónak bearanyozták a napját: az UEFA konvencióhoz csatlakozott a magyar edzőképzés. A lényegre Mezey György mutatott rá: "Ezzel a diplomával edzőink szerte Európában állást kaphatnak, mert valamennyi tagországban elfogadják."

Mezey: a fizikai problémák már a múlté

Hozzátette, hogy jelenleg 25 magyar szakvezető dolgozik a világban, ebből négyen Amerikában, egyikük pedig a Nottingham Forestnél. Mezey azt sem titkolta, hogy amikor hét éve belekezdtek a program hazai megvalósításába, az edzők ötven százaléka fizikai problémákkal küszködött, de e téren jelentősen javult a helyzet.

Az egykori szövetségi kapitány azt is kifejtette, hogy ez a program varázsütésre nem fogja megváltoztatni a magyar futballt, és legalább öt év kell ahhoz, hogy megmutatkozzanak az új szellemiség eredményei. Garami József, az edzőbizottság elnöke azt fűzte mindehhez hozzá - ő 63 évesen megszerezte a legmagasabb képesítést -, hogy így a magyar edzőknek nem kell külföldre menniük tanulni, hanem itthon is nemzetközi képesítést szerezhetnek.

Nyilasi: már alig várom a munkát

Bicskei Bertalan távozása után Nyilasit követelte a közönség szövetségi kapitánynak. Akkor nem titkolta Bozóky Imre, hogy tárgyalt vele, és a hosszú megbeszéléseknek augusztusra lett meg az eredménye. A Fradiból bajnokcsapatot formáló - 171 élvonalbeli meccsel büszkélkedő - szakvezető szeptember első napjától az utánpótlás szakmai felügyelője lesz, egyszersmind a tizenkilenc év alatti válogatott kapitánya.

Nyilasi elmondta, hogy háromévi szabadság után tér vissza, és már alig várja, hogy újra a futballban tevékenykedjen. Az Index kérdésére elárulta: csak ezt a posztot vállalta volna el, semmi mást.

Nem felejtettünk el futballozni

Azt is jelezte, hogy élvonalbeli klubok is keresték, ám a felkínált szerepkörben tud igazán hatásosan dolgozni. Rögtön hozzátette: egy év próbaidőt kér - jóllehet a még nem aláírt szerződés kétéves -, ami ahhoz kell neki, hogy a viszonyokat felmérje, hogy láthassa tervei megvalósulnak-e.

"Meggyőződésem, hogy nem felejtettek el futballozni a magyarok, nap mint nap találkozom zsonglőrökkel, akik valami miatt nem futottak be fényes karriert. Feladatul tűzöm ki magam elé, hogy a korosztályukban kimagasló képességekkel rendelkező focisták pályájában ne következzen be törés, ami óhatatlanul visszaveti őket" - értékelt, egyidejűleg arra célzott, hogy tizenévesen a magyar játékosok még felveszik a versenyt társaikkal.

Az önbizalom helyreállítása

Emellett hangsúlyozta, hogy az önbizalmukat szeretné visszaállítani, ne kelljen görccsel pályára lépniük, ne legyen kisebbségi érzésük a franciákkal, vagy másokkal szemben.