Pongrác
11 °C
27 °C

Nyilasi: Mást el sem vállaltam volna

2002.08.06. 13:32
Bár már a múlt héten napvilágot látott, hogy Nyilasi Tibor három év után újra szerepet vállal a magyar labdarúgásban - a szakember az ifjúsági válogatott kapitánya lesz -, hivatalosan kedden mutatta be őt a Magyar Labdarúgó Szövetség vezérkara. Mezey György ebből az alkalomból örömmel tudatta, hogy a hazai edzőképzés - Angliával együtt - csatlakozott az európai szövetség konvenciójához.
Bozóky Imre köszöntőjében már utalt az örömhírre, amitől minden magyar futball szurkolónak bearanyozták a napját: az UEFA konvencióhoz csatlakozott a magyar edzőképzés. A lényegre Mezey György mutatott rá: "Ezzel a diplomával edzőink szerte Európában állást kaphatnak, mert valamennyi tagországban elfogadják."

Mezey: a fizikai problémák már a múlté

Hozzátette, hogy jelenleg 25 magyar szakvezető dolgozik a világban, ebből négyen Amerikában, egyikük pedig a Nottingham Forestnél. Mezey azt sem titkolta, hogy amikor hét éve belekezdtek a program hazai megvalósításába, az edzők ötven százaléka fizikai problémákkal küszködött, de e téren jelentősen javult a helyzet.

Az egykori szövetségi kapitány azt is kifejtette, hogy ez a program varázsütésre nem fogja megváltoztatni a magyar futballt, és legalább öt év kell ahhoz, hogy megmutatkozzanak az új szellemiség eredményei. Garami József, az edzőbizottság elnöke azt fűzte mindehhez hozzá - ő 63 évesen megszerezte a legmagasabb képesítést -, hogy így a magyar edzőknek nem kell külföldre menniük tanulni, hanem itthon is nemzetközi képesítést szerezhetnek.

Nyilasi: már alig várom a munkát

Bicskei Bertalan távozása után Nyilasit követelte a közönség szövetségi kapitánynak. Akkor nem titkolta Bozóky Imre, hogy tárgyalt vele, és a hosszú megbeszéléseknek augusztusra lett meg az eredménye. A Fradiból bajnokcsapatot formáló - 171 élvonalbeli meccsel büszkélkedő - szakvezető szeptember első napjától az utánpótlás szakmai felügyelője lesz, egyszersmind a tizenkilenc év alatti válogatott kapitánya.

Nyilasi elmondta, hogy háromévi szabadság után tér vissza, és már alig várja, hogy újra a futballban tevékenykedjen. Az Index kérdésére elárulta: csak ezt a posztot vállalta volna el, semmi mást.

Nem felejtettünk el futballozni

Azt is jelezte, hogy élvonalbeli klubok is keresték, ám a felkínált szerepkörben tud igazán hatásosan dolgozni. Rögtön hozzátette: egy év próbaidőt kér - jóllehet a még nem aláírt szerződés kétéves -, ami ahhoz kell neki, hogy a viszonyokat felmérje, hogy láthassa tervei megvalósulnak-e.

"Meggyőződésem, hogy nem felejtettek el futballozni a magyarok, nap mint nap találkozom zsonglőrökkel, akik valami miatt nem futottak be fényes karriert. Feladatul tűzöm ki magam elé, hogy a korosztályukban kimagasló képességekkel rendelkező focisták pályájában ne következzen be törés, ami óhatatlanul visszaveti őket" - értékelt, egyidejűleg arra célzott, hogy tizenévesen a magyar játékosok még felveszik a versenyt társaikkal.

Az önbizalom helyreállítása

Emellett hangsúlyozta, hogy az önbizalmukat szeretné visszaállítani, ne kelljen görccsel pályára lépniük, ne legyen kisebbségi érzésük a franciákkal, vagy másokkal szemben.