Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

A nagyképűség áldozatai

2003.01.30. 12:38
A Real Madridnál súlyos vereséggel egybekötött búcsút a Spanyol Kupától, a Barcelonánál edzőváltást hozott a túlzott elbizakodottság.
A spanyol labdarúgásban sem vezet túl sok jóra a túlzott magabiztosság. Ezt most a Spanyol Kupában a Real Madrid is tapasztalhatta. A Real az eddigi kupafordulókban többnyire pihentette első számú sztárjait, és azok játszottak, akik a bajnokikon kevesebb játéklehetőséghez jutottak.

Eddig azonban szerencséje volt Rauléknak, mert a tarcsi hozták a kötelezőt. Az elmúlt fordulóban aztán már egy komolyabb rivális, a Real Mallorca várt a csapatra és ennek szellemében legnagyobbak közül "csak" Ronaldo, Roberto Carlos és Figo hagyta ki az összecsapást. Játszott viszont többek között Zidane és Raul, a másodiik félidőben pedig McManaman és az idén gyakorlatilag nulla játéklehtőséghez jutó, de még így is bármelyik Mallorca játékosnál menőbb Morientes.

Ennek ellenére a hazaiak lefocizták a pályáról Del Bosque csapatát. A továbbjutást már az első félidőben eldöntötték, és megdöbbentő módon végig szívatták a madridiakat. Így a tavalyi, hazai környezetben elbukott kupadöntő után, ezúttal még a legjobb négy közé sem kerültek Zidane-ék.

Negyeddöntő, visszavágó:
Real Mallorca-Real Madrid 4-0 (3-0)
gól: Nino (8.), Etoo (31., 36.), Pandiani (49.)
továbbjutott: Mallorca 5-1-gyel

A másik hagyományos nagy csapatnak, a Barcelonának azonban már csak a Bajnokok Ligájában lehetnek vérmes reményei. A piros-kékek a bajnokságban már elszálltak, a kupából kiestek. A siralmas szereplésnak a nem éppen szerénységéről ismert holland van Gaal edző esett áldozatául.

Van Gaal működését nyáron úgy kezdte, hogy elküldte a csapattól a friss világbajnok Rivaldót. Ezek után folyamatosan váltogatta a kezdőcsapatot és kínosabbnál kínosabb vereségeket szedett össze. Ősszel csak a BL-ben nyújtott kiemelkedő szereplés miatt nem rúgták ki. Januárban azonban nincs BL-forduló, így már semmi nem menthette meg.

Utódja minden bizonnyal az 1978-ban világbajnok argentin labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, Cesar Luis Menotti lesz. Jól értesült helyi források szerint a világhírű szakember, aki az 1983-84-es idényben már irányította a katalán csapatot, pénteken Madridban találkozik Joan Gaspart klubelnökkel.

A 65 éves Menottinak - aki az argentin válogatott mellett többek között a River Plate, a Boca Juniors, a Penarol, az Atlético Madrid, a Sampdoria és a mexikói válogatott edzéseit is vezette - jelenleg nincs munkája.