Konstantin
EUR 384,12 Ft
USD 364,25 Ft
14 °C
28 °C

Tornyit újabb per fenyegeti

2003.02.20. 16:42
"Nem kaptam jogerős börtönbüntetést" - állította az Indexnek Kövy Zoltán, a Diósgyőr volt ügyvezetője, mégha Tornyi Barnabás ezzel is vádolja. Kövyt első fokon valóban elítélték hanyag kezelés miatt, ám most ő keresi a bíróságon az igazát Tornyival szemben.
Miután szerencsés kimenetelű karambolja után február kilencedikén felmentették a Dunaferr szakvezetői állásából Tornyi Barnabást, a Sport plusznak interjút adott. Ebben kemény kritikával illette volt klubjainak vezetését, különösen a két diósgyőri "exfőnököt", Kövy Zoltánt és Rónai Kálmánt.

Negyvenmilliót fizettek ki neki, csak nem emlékszik rá?

"Börtönbüntetést kaptak" - jelentette ki határozottan, és azt is hangsúlyozta, hogy három éven keresztül ingyen dolgozott, és költői kérdésként feltette, vajon a klub tartozását a két vezető majd a rabkeresetéből fizeti-e ki.

Kövy Zoltán az interjú olvasásakor nem hitt a szemének, majd felháborodott. Az Index érdeklődésére elmondta, hogy ugyan első fokon valóban elítélte őt első fokon a bíróság, ám arról szó sincs, hogy börtönben lenne, mert a Miskolci Bíróság ellen elfogultsági kérelmet adtak be, és Nyíregyházán folytatják az ügyet. "Magyarországon még senkit sem büntettek meg azért, mert nem fizetett tb-járulékot" - érvelt.

Kövy: Ez hitelrontás

Mondandójának lényege azonban nem ez volt, hanem hogy feljelenti Tornyi hitelrontás miatt. "Barna öt éve úgy nyilatkozott rólam, hogy én voltam a pályája során az egyik olyan vezető, aki profi körülményeket biztosított száméra. Most pedig engem vádol. Úgy látom öt év után sem képes megemészteni, hogy el kellett hagynia Diósgyőrt, és a szerződésbontásért még mindig engem okol, noha én nem rúghattam ki, mert én csak egy alkalmazott voltam a csapatot működtető kft-nél" - magyarázta.

"Érthetetlen miért állítja, hogy három évig ingyen dolgozott Diósgyőrben - folytatja -, amikor több mint negyvenmillió forintot fizettünk ki neki. Ha valóban nem kapott egy fillért sem, és ezt jelezte az APEH-nél, akkor az adóhivatalnak lesz mit vizsgálnia vele szemben, ha pedig bevallotta a jövedelmét, akkor az újságban hazudott."

Öt év alatt négy csapattól távozott idő előtt

Tornyi egyébként a legutóbbi öt csapatánál nem töltötte ki a szerződését. '99-ben a Diósgyőrnél a tavaszi felkészülés előtt, egy évre rá a ZTE-nél négy meccs után, 2001-ben a Kispestnél a tavaszi szezon közepén, a Vasasnál tavaly idényközben szerződtették, de nem tudta benntartani a csapatot, a Dunaferrnél ismétcsak a tavaszi felkészülést megelőzően köszönték meg a munkáját.

Korábban volt az olimpiai válogatott kapitánya is, a nevezetes 7-0-ás argentínai vereség idején is ő ült a kispadon. Tornyi legjobb helyezését a Tatabányával érte el '91-ben, amikor a hatodik lett a csapata.

A Kispesttel szemben első fokon veszített Tornyi

Kövytől azt is megkérdeztük, mi lehet a sorozatos szerződésbontásoknak az oka? Ő felvetésünkre úgy válaszolt: "Barnát sohasem érdekelte a csapata, csak a pénze. Diósgyőrben tizenegyen - köztük négy kezdő, és négy a szűkebb kerethez tartozó futballista - akarták elhagyni a klubot, mert tudtak vele együttműködni."

"Tornyi remek kommunikációs képességekkel rendelkezik, maximálisan ki is használja az adottságait, a vezetők közül pedig ritkábban keresik a nyilvánosságot, feltehetően ezért nem vállalják, hogy elmondják róla az igazságot. Jómagam azonban már nem tűrhettem tovább a befeketítést. Ugyanakkor az újságírók sem keresik a vezetőket, hogy tiszta képet kapjanak, miért kényszerül idő előtt búcsúzni a csapatától, többnyire csak őt." - összegzett.

A múlt héten derült ki, hogy a Kispesttel szembeni keresetét és 29 milliós követelését - első fokon - elutasította a bíróság.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek