Mátyusnak nem kellett a szupergázsi

2003.03.06. 10:16
A szigorú brit munkavállalási szabályok miatt távozni kényszerül a skót Hibernianiantól Mátyus János. A magyar válogatott védő jövője egyelőre bizonytalan, kínai ajánlatát visszautasította, és bízik benne, hogy újra a kontinensen játszhat.
Augusztus végén szerződött a skót Hibernian együtteséhez, a német Cottbustól a 34-szeres válogatott védő, Mátyus János. A rendszeresen magyarokat igazoló Bundesliga csapatból Mátyus önszántából távozott, mintha csak megérezte volna, hogy barátját, az ugyancsak válogatott Sebőköt, majd később Vasile Miriutát is kirúgják.

Mátyus érkezésével indult el a győzelmi széria

A balhátvéd Mátyus érkezéséig a Hibernianian az utolsó, tizenkettedik helyen állt a skót bajnokságban, de csapat ezután sorozatban nyerte meg meccseit (többek között a címvédő Celticet ellen), és már a harmadik helyen is állt (jelenleg hatodik.) Értelemszerűen nem kizárólag Mátyus játékának köszönhette sikerszériáját az edinbourgh-i csapat, de az edzője elégedett volt a teljesítményével, a védelem pedig kétségkívül stabilizálódott.

Aztán a Dundee ellen október végén kiújult hat éve szerzett Achilles-ín sérülése, és hónapokat volt kénytelen kihagyni. Sem a klubjában, sem a válogatottban nem játszhatott, és mindez már előrevetítette kényszerű távozását. Az Egyesült Királyságban ugyanis az EU-n kívüli futballistákat érinti egy szabályozás, amely szerint nem kaphatnak munkavállalási engedélyt, amennyiben a megelőző két év válogatott meccseinek legalább háromnegyedén nincsenek a csapatban.

Mátyus: diszkrimináció áldozata lettem

Mivel a 28 éves Mátyus a szerződéskötésekor épp megfelelt az előírásoknak, esélye sem maradt arra, hogy meghosszabbítsák kontraktusát, noha a katolikus klub előzetesen felajánlotta neki ezt a lehetőséget.

"Szerencsétlennek mondhatom magam - mondta az Index érdeklődésére -, mert 2004-től, vagyis amikor már az Európai Unió tagjai leszünk, ez a tétel már nem vonatkozhat rám. Így azonban diszkrimináció áldozata lettem." Mivel mindegyik eset külön elbírálás alá esik, így még egy százalék esélyt ad magának. "Ha rajtam múlik, akkor 2004-ben visszatérnék, mert jól éreztem magam skóciában" - mondta az Indexnek Mátyus.

A távolság és a színvonal miatt

A munkavállalási szabályról szólva kifejtette, hogy kívülállóként egyetért vele, kár, hogy éppen ő lett a szenvedő alanya. A jövőjével kapcsolatosan nem titkolta, hogy szerződést kínáltak neki az egyik kínai élcsapattól.

"Elképesztő összeget ajánlottak, kétszeresét annak, amit eddig kerestem, én azonban nemet mondtam. Részint a távolság és a színvonal, részint mert nem érzem még annyira idősnek magam, hogy ott vezessek le. Harminc felett néhány évvel talán belementem volna. Arról nem beszélve, hogy a válogatotthoz sem tudnék egykönnyen hazajönni. Nekem pedig továbbra is a nemzeti csapat a célom."

Egy hónap múlva eldőlhet a sorsa

Az ötven Bundesliga-meccsel rendelkező Mátyus a jövőjével kapcsolatosan egyelőre bizonytalan, de bízik benne, hogy visszatérhet a kontinensre, akár még a Bundesligába is.  • Tippek
  • Bankszámla