Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vilma
-1 °C
3 °C

Gyenge játékért perli játékosait a Vasas

2003.03.13. 21:36
Sporttörténeti lépésre szánta el magát a megszűnés közvetlen közelébe jutott Vasas Labdarúgó Kft. többségi tulajdonosa. Rácz Gábor "feltűnően aránytalan szerződésteljesítés" miatt polgári peres eljárást kezdeményez tizenhat játékosával szemben, akik szerinte elsődlegesen felelősek a csapat gyenge szerepléséért. A játékosok - miután nem kapták meg a szerződésük szerinti fizetésüket - korábban már feljelentették a Kft.-t a Magyar Labdarúgó Ligánál, amely többek között ezért is függesztette fel a Vasas játékjogát.
Várhatóan elmarad az eredetileg péntek 14.30-ra kiírt Vasas-Pápa mérkőzés az NB1/b tavaszi második fordulójában. A Vasas vezetői ugyan utasították a pályamunkásokat, hogy készítsék elő a pályát a mérkőzésre, de a meccset csak akkor rendezhetik meg, ha a Liga fegyelmi bizottsága péntek délelőtti ülésén visszavonja a csapat játékjogának felfüggesztését. Erre azonban nincs sok esély.

A Liga öt pontja

A Liga öt pontban összefoglalt feltételekhez kötötte a Vasas bajnoki szereplését. Valamennyi feltétel a Kft. tartozásainak rendezését érinti, és ugyan a játékjog hétfői felfüggesztése óta történtek apróbb előrelépések (Markovits László, a Kft-ben tíz százalékos tulajdonrészt birtokló Vasas Sport Club elnöke elérte a korábbi névadó szponzor, a Danubius Hotels felé fennálló tartozás átütemezését), a részsiker várhatóan kevés lesz a fegyelmi bizottság előtt. (A Vasas szurkolókat tömörítő különböző internetes fórumokon többekben felmerült a gyanú, hogy a holnapi mérkőzésre való angyalföldi készülődés is csak az ő ugyanakkorra tervezett demonstrációjuk alól próbálja kihúzni a talajt - ld. keretes anyagunkat).

Amennyiben a csapat négy fordulón át nem lép pályára, azaz az ötödik fordulóig nem kapja vissza játékengedélyét (az első fordulóra kitűzött diósgyőri mérkőzés a pálya alkalmatlansága miatt, tehát elvileg nem a Vasas hibájából maradt el), a versenykiírás értelmében automatikusan kizárják a bajnokságból, és jövőre csak az ötödosztálynak megfelelő BLASZ I.-be nevezhet.

Tartoznak és perelnek

A Liga feltételeinek egyike a játékosok felé történő tartozások rendezése. A Vasas ugyanis gyakorlatilag egyáltalán nem fizet - túlnyomórészt most már csak egykori - játékosainak, akik ezt egy idő után megunták és feljelentették a Labdarúgó Kft-t a Ligánál. A fegyelmi bizottság helyt adott panaszuknak, és így egyrészt szabadon igazolhatóvá váltak, másrészt Vasast kizárták az átigazolásból. A játékosok túlnyomó többsége el is igazolt (így tehát a Vasas akkor is nagyon nehéz helyzetben lenne, ha visszakapná játékjogát, hiszen ifjúsági csapatával tudna csak kiállni), de a tartozás ettől még természetesen ugyanúgy fennáll.

Nem tagadja a tartozást Iványi Károly, a Kft. igazgatója sem, de mint mondja a játékosokkal polgári peres úton kivánják rendezni a helyzetet, így az szerinte nem lehet akadálya a játékjog odaítélésének. Iványi elmondta, hogy tizenhat játékossal szemben terveznek pert indítani, akik "nem teljesítettek, hiszen a csapat kiesett, mégis követelik a pénzüket" (a Vasas tavaly esett ki az élvonalból).

Komolytalanok

"Komolytalan Iványiék érvelése, hiszen ők kötöttek szerződést a játékosokkal, és akár bele is vehették volna, hogy kiesés esetén nem jár pénz. De nem vették. Amennyiben viszont olyan anyagi vállalásokat tettek, amelyekről maguk is tudhatták, hogy teljesíthetetlenek - és jelenlegi ismereteink alapján nagyon úgy néz ki, hogy ez történt - akkor éppen náluk merül fel a hűtlen kezelés gyanúja" - mondta az Indexnek egy a Vasas kaotikus ügyeit napi szinten követő ügyvéd.

Könnyen lehet egyébként, hogy Rácz és Iványi nem állnak meg a játékosok elleni perekkel, és bírósághoz fordulnak tulajdonostársukkal, a Vasas Sport Clubbal folytatott vitájukban is. A többségi tulajdonosok szerint ugyanis az Sport Club 45 millió forinttal tartozik a Kft.-nek, ez azonban Markovits László klubelnök szerint egyszerűen nem igaz.

Vasas, ne hagyd magad!
Az Index Drukkerkocsmájában szerveződött, hivatalosan három évvel ezelőtt megalakított Vasas Drukkerkocsma felhívást juttatott el szerkesztőségünkbe, amelyben a Vasas szurkolók mellett az rivális csapatok szimpatizánsait is demonstrációra hívják péntek délutánra, a Fáy utcai stadionba. Az Index és más honlapok fórumain csaknem valamennyi magyar csapat szurkolói kifejezték "együttérzésüket'" a Vasas híveivel, és biztosították őket részvételükről.

Minden magyar sportbaráthoz!
Hosszas szenvedés után 2003. március 10-én elhunyt a Vasas labdarúgó csapata. Élt 92 évet.
1911. május 28-a óta sok sportbarátnak szereztek örömet a piros-kékek, határon innen és túl egyaránt. A Fáy utcában rúgta a labdát többek között (a teljesség igénye nélkül) Illovszky, Szilágyi I., Bundzsák Machos, Mészöly, Farkas, Ihász, Várady, és a sort még hosszan sorolhatnám.
Bajnoki címek, kupagyőzelmek jelzik azt, hogy Angyalföldnek európai hírű labdarúgó csapata volt. Ki ne emlékezne például a 9-2-es eredménnyel zárult KK döntőre a Népstadion tömött lelátói előtt, vagy a kettős rangadókra, a nemzetközi és Magyar Kupa győzelmekre, bajnoki címekre, vagy Várady Béla ezüstcipőjére. Ez a dicsőséges múlt.
És mi a jelen?
Az elmúlt néhány év felelőtlen gazdálkodásának, rossz vezetői döntéseinek eredményeként 2003. március 10-én kimondták a halálos ítéletet szeretett csapatunkra.
Már nincs értelme felelősöket keresni, nincs értelme magyarázkodni, hazudozni, a dolog bevégeztetett.
Lehet még csűrni - csavarni, egymásra mutogatni, de ennek semmi értelme.
Az egyetlen dolog, amelynek még értelme lehet, hogy megmutassuk, a sok jogi és gazdasági lépés, kavarás között csak azt felejtették el a vezetők, hogy vannak szurkolók is, akik hétről hétre utaztak a csapattal, Szombathelytől Debrecenig, Lettországtól Luxemburgig.
Itt az ideje, hogy megmutassuk, hogy mi is vagyunk, és itt vagyunk, de nem értjük; mi és miért történik a fejünk felett. Ez -úgy gondoljuk- nem csak a Vasas ügye, hanem az egész magyar labdarúgásé. Holnap ugyanez történhet bármelyik nagy múltú csapattal.
Szeretnénk, ha végre rend lenne a magyar sportban, és felelős vezetők felelős döntésekkel irányítanák azt. Méltóságteljes gyászszertartásra hívunk minden magyar sportbarátot, akinek fontos az, amit valaha magyar focinak neveztek.
Gyertek el 2003. március 14-én, pénteken 3/4 4-re a Fáy utcai sporttelep főbejáratához, (szurkolói hovatartozástól függetlenül) és mezekbe öltözve, zászlókkal, drapikkal, dobokkal vonuljunk együtt be a lelátó állóhelyi részére, a Vasas B közép kedvenc helyére.
Most még utoljára tegyük ki a drapikat a kerítésre, gyászszalaggal áthúzva, és helyezzünk el egy koszorút a kezdőkörben. Nem akarunk balhét,
Nem akarunk rendbontást,
Mi csak SZURKOLNI SZERETNÉNK!
Gyertek el minél többen, hívjuk fel a figyelmet labdarúgásunkban lévő visszásságokra, mert: "Vétkesek közt cinkos, aki néma."

Vasas Drukkerkocsma