Konrád, Tivadar
9 °C
23 °C

Hátha

2003.04.01. 20:00
Várhatóan teljesen megtelik a 29 ezer férőhelyesre redukált Puskás-stadion a magyar válogatott Svédország elleni szerda esti Eb-selejtezőjére. Amelyen annak ellenére is esélyesebb a vendégcsapat, hogy a selejtező-csoport eddigi eredményei teljesen felborították az előzetes várakozásokat, és a magyar csapat eddig meglepően eredményesen szerepelt. Anders Svensson, az Indexnek nyilatkozó svéd középpályás nehéz meccset vár, de győzelmet remél.
A rettenetes lengyelországi mérkőzésen elért biztató döntetlen után, szerda este Svédország ellen játszik a magyar válogatott Európa-bajnoki selejtezőt. A két csapat őszi mérkőzésén sokáig vezetett Gellei Imre csapata, és a Stockholmban valamint a szombaton Lengyelországban megszerzett egy-egy, továbbá a San Marino ellen itthon bekasszírozott három ponttal a magyar válogatott régen nem tapasztalt kedvező pozícióban várhatja a selejtezők további fordulóit.

Váratlan eredmények

Főleg, hogy a csoport többi mérkőzése is váratlan eredménnyel végződött: Lettország döntetlent játszott otthon a svédekkel, és győzött Lengyelországban. A csoportot így jelenleg - Magyarországot két ponttal megelőzve - a balti ország válogatottja vezeti, és ha továbbra is borul a papírforma, akkor a két vb-résztvevő csapatot kiszorítva, egymás között dönthetik el a biztos Eb-kvalifikációt jelentő első helyet (a második helyezettek pótselejtezőt játszanak).

Amire azonban még mindig Svédországnak van a legnagyobb esélye, egyszerűen azért, mert van néhány klasszis játékosa. A lengyel, a lett, sajnos a magyar, és persze a san marinoi válogatottba sincs akár megközelítőleg olyan képességű játékos, mint a válogatottságot a nyári vb után lemondó, de most reaktivált Henrik Larsson, az Ajax BL sikereiben meghatározó szerepet játszó (szerda este eltiltását töltő) Ibrahimovic vagy az Arsenalt erősítő Ljunberg.

Anders Svensson
A svéd válogatott keddi edzése után Anders Svensson, a vendég válogatott középpályása adott interjút az Indexnek.

Hogy van a sérült bokája? Elég ijesztően néz ki.
A.S.: Kicsit még be van dagadva, de a meccsre jó lesz. Gond nélkül pályára tudok lépni.
Van esélye bekerülni a szerdai kezdőcsapatba?
A.S.: Persze, kezdeni fogok.
Láttam, hogy a tréning közepén néhányan külön is gyakorolták a szabadrúgásokat.
A.S.: Larsson, Ljungberg és én rúghatjuk a szabadrúgásokat. A pontrúgás helyétől függ, hogy melyikünk áll a labda mögé, enyém a baloldal.
Király Gábor remekül védett a lengyelek ellen.
A.S.: Király jó kapus, nem könnyű neki gólt rúgni, de persze nem lehetetlen.
Larsson és Ljungberg is európai élcsapatban játszik, a Southampton viszont csak a Premier League középmezőnyéhez tartozik. Jól érzi magát az angol kis csapatban?
A.S.: Nagyon jó a hangulat a csapatban, ebben a szezonban jól szerepelünk. Akár az UEFA kupába is bejuthatunk, remélem, össze tudjuk magunkat szedni annyira, hogy ez sikerüljön.
A Premier League hajrája előtt azonban még fontos válogatott meccs jön szerdán. Milyen eredményre számít Budapesten?
A.S.: Győznünk kell a magyarok ellen, hiszen az eddigi két meccsünkön csak két döntetlent tudtunk elérni. Ha ott akarunk lenni ez Eb-n, három pontot kell szereznünk. Nehéz lesz, de azt hiszem, nyerünk.

A svédek tehát a Puskás-stadion várhatóan tömött lelátói - az életveszélyes felső karéj lezárása miatt legfeljebb 29 ezer néző - előtt is esélyesebbek a győzelemre, főleg, ha a magyar válogatott megismétli a Chorzówban mutatott teljesítményét. A lengyelországi meccs ugyanis amilyen reményteli eredménnyel zárult, olyan kiábrándító játékot hozott, és elsősorban Olisadebén múlott, hogy maradt a 0-0.

Gellei jobb játékot vár

Másodsorban meg Tököli Attilán, aki a lengyelországi kezdőcsapat valamennyi tagjával együtt ezúttal is pályára lép. Az alapcsapatában rendületlenül bízó szövetségi kapitány is tudja, hogy a szombati játék ezúttal kevés lehet: jobb játékot várok a játékosoktól, mint Lengyelországban, vagy Svédországban. A két meccsen tapasztalt 40 százalékos labdabirtoklási arány ezúttal nem ismétlődhet meg, mert ez esetben nem tudna eleget kezdeményezni válogatottunk, ami egyértelműen a vendégek játékának kedvezne.

Ha kezdeményezésre alapozott stratégia bejön, és a válogatott megnyerné a mérkőzést, akkor (a sorozat felénél, és egyáltalán nem mellékesen a három legnehezebbnek tartott fellépés után) tényleg reális esélye nyílna a továbbjutásra, amire világverseny selejtezőin tizennyolc éve nem volt példa. Döntetlen - ami első ránézésre nem rossz eredmény - esetén továbbra is teljesen nyílt maradna a küzdelem, vereséggel azonban ismét csak matematikai esélyünk maradna, arról meg pontosan tudjuk, hogy mit jelent. Kiesést.

Tunéziának sikerült

A vereség ellen szól azonban, hogy az utóbbi időben a svédek sem nyerték agyon magukat. Bár tavaly a világbajnokság legnehezebb csoportjából továbbjutottak, de az ehhez szükséges Nigéria elleni győzelmen kívül egyetlen egy meccset sem nyertek (nem csak a vb-n, hanem az egész év alatt), idén pedig a sikeren megvívott, de szolid sportértékkel bíró bankoki Király Kupán a győzelmek (3-2 Katar, 4-1 Thaiföld és 4-0 Észak-Korea ellen) mellett is becsúszott egy kínos, 1-1-es döntetlen az Észak-Koreával játszott első meccsen, továbbá 1-0-ra kikaptak Tunéziában a házigazdák válogatottjától.

Kevésbé jó előjel, hogy a szerdai mérkőzést a portugál Lucilio Cardoso Cortez Batista vezeti, aki augusztusban a Zalaegerszeg 5-0-ra elvesztett manchesteri BL-selejtező mérkőzésén is bíráskodott. Az is igaz, hogy azt meg megelőzte egy váratlan hazai győzelem, a zsúfolásig megtelt Puskás-stadionban.

Európa-bajnoki selejtező, Puskás-stadion, 20.15
Magyarország: Király - Urbán, Dragóner, Juhár - Fehér Cs, Dárdai, Lisztes, Lipcsei, Lőw, - Tököli, Kenesei

Svédország: Isaksson - Lucic, Jakobsson, Mellberg, Edman - Andersson, Svensson, Mjallby, Ljungberg - Larsson, Allback

játékvezető: Lucilio Cardoso Cortez Batista (portugál)