Emőke
-4 °C
9 °C

Bozsikot felmentették Egerszegen

2003.04.25. 12:15
A tavaly bajnoki címet szerző ZTE idén nem jutott be a felső ház rájátszásba, és ahogyan várni lehetett: Bozsik Péter állásába került ez a kudarc. A szakvezető azonban a bajnokság végéig a helyén marad, utódáról később döntenek.
Története első bajnoki címét szerezte tavaly a Zalaegerszeg, miután az ősz után toronymagasan vezető MTK tavasszal sorra gyűjtötte be a vereségeit, a ZTE pedig jól hajrázott. Az eredeti célkitűzés szerint két év alatt kellett az első háromban végeznie a csapatnak, és már az első évben sikerült a bravúr.

A második zágrábi meccsen már érezhető volt, hogy baj lesz

A nyáron az erősítések sem maradtak el, amellett, hogy a csapat gerince együtt maradt. Augusztusban sikerrel vívták meg az NK Zagreb elleni BL-selejtezőt, így kerülhettek szembe a Manchesterrel. Az emlékezetes Puskás-stadionbeli meccsen Koplárovics góljával legyőzték Alex Ferguson csapatát, majd a visszavágón sem játszottak rosszul, igaz így is öt góllal maradtak alul.

A csapat az UEFA Kupában folytathatta, a Dinamo Zagreb ellen viszont kettős vereséggel búcsúztak, és a kinti hatos igazán megalázó volt. Már akkor érezni lehetett a válság első jeleit, ám aztán a nyolcadik fordulótól újra hazai környezetben léphettek pályára a bajnokságban - a stadionépítés miatt idegenbe kényszerültek -, és néhány siker elkendőzte a bajokat.

Bozsik nem tudta orvosolni a bajokat

Azt, hogy a frissen igazolt Vincze Ottó mindössze néhány meccsen volt képes vezéregyéniség lenni, többször le kellett cserélni, hogy Egressy rendre mérsékelt teljesítményt nyújtott, hogy a védelem sehogyan sem akart összeállni, hogy Kenesei is adós maradt a gólokkal. Bozsik ezeken a problémákon nem tudott felülkerekedni.

Csank vagy Bicskei?

A végső pofont Siófokon kapta az együttes, amikor az anyagi gondokkal küszködő Csank-csapat legyőzte őket, és nem jutottak a felső házba. Vagyis: végképp bizonyossá vált, hogy nem kerülhet a nemzetközi porondra az együttes. Ha a tavalyi eredmény kifutott is volt, az idei mindenképpen elmaradt a várakozástól.

Bozsik az idény végéig egyébként a helyén maradhat, utódáról még nem született döntés, de a magyar edzői kart figyelembe véve várhatóan Csank János vagy Bicskei Bertalan lesz az utóda.