Tamás
-7 °C
8 °C

Blatter: Ne legyen 36 csapatos futball vb

2003.05.08. 16:09
A FIFA elnöke, a Sepp Blatter is állást foglalt a múlt héten fellángolt vitában, miszerint 2006-tól ne 32, hanem néggyel több csapat szerepeljen a labdarúgó világbajnokságon.
Joseph Blatter, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnöke üdvözölte a futball- és technikai bizottság múlt pénteki állásfoglalását, mely szerint 32 válogatott vegyen részt a 2006-os németországi világbajnokságon.

Blatter: igazságosabb ez a rendszer

"Nem szabad 36-ra növelni az induló országok számát, s nagyon örülök, hogy mindkét bizottság ellenezte az ötletet" - mondta a FIFA svájci vezetője a német Kicker című újságnak.

Blatter indoklása szerint a jelenlegi rendszer a legigazságosabb: a nyolc négyes csoportból az első két helyezett továbbjut, majd kieséses rendszerben folytatódnak a küzdelmek.

A dél-amerikai szövetség vetette fel az ötletet

A létszámbővítés tervét a dél-amerikai szövetség vetette fel, mert a korábbi öt helyett csak négy együttest küldhet a vb-re, miután a FIFA egy helyet az Óceániai-zónának biztosított.

Amennyiben a végrehajtó bizottság júniusban mégis elfogadja - a hírek szerint erre reális esély van - a létszámemelést, a jelenlegi rendszerhez képest további két európai, valamint egy dél-amerikai csapat utazhatna a vb-re, illetve törölnék az Ázsia ötödik és a CONCACAF-zóna negyedik helyezettjének rájátszását, vagyis a két régió fél helye "egésszé válna".

Franz Beckenbauer, a 2006-os vb szervezőbizottságának elnöke korábban azt mondta: a 32 csapatos rendszert tartja ideálisnak, de képesek lennének megrendezni a tornát több résztvevővel is.