Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Hamar a bundaügy első áldozata

2003.05.16. 20:47
A Magyar Labdarúgó Liga ritka gyors határozatot hozott, melynek értelmében azonnali hatállyal felfüggesztette Hamar István játékjogát. Az ősszel még a Videotonban, a tavasszal azonban már a Kispestben játszó egykori válogatott labdarúgót gyanúsítják a szerdai Videoton-Kispest meccs után kirobbant bunda-ügy elindításával.
A büntetőeljárás befejezésig a Magyar Labdarúgó Liga fegyelmi bizottsága azonnali hatállyal felfüggesztette Hamar István játékjogát. A testület az eljárás befejezése után dönt a Kispest-Honvéd játékosa elleni esetleges szankciókról. A bizottság azután határozott így, hogy a csütörtökön kirobbant bundaügyben pénteken meghallgatta Pomper Tibort és Tóth Norbertet, a Videoton FCF két tagját.

A liga azért rendelte be a két futballistát, mert állítólag a szerdai Videoton - Kispest-Honvéd alsóházi mérkőzés előtt két vendéglabdarúgó őket kereste meg telefonon, hogy a fővárosi együttes számára kedvezően alakuljon az eredmény. A Videoton játékosai még a 2-1-es kispesti sikerrel zárult bajnoki előtt jelezték, hogy telefonon az eredmény befolyásolására kérték őket.

Bundapénz - miből?
A Honvéd társtulajdonosa Kovács Attila is meglepődött, hogy a játékosa gyanúba keveredett. Ez nem is lenne meglepő, hiszen az egykori MLSZ elnök az év elején nyilvánosságra hozta, mennyit keresnek a Kispest futballistái, és a helyezéshez képest ezek kiemelkedő juttatások. Azonban híreink szerint február óta nem fizet az egyesület. . .

Hamar az MTI érdeklődésére elismerte, hogy a meccs előtti napon telefonon beszélt Pomperrel, de kijelentette: a másnapi találkozó nem került szóba. Az egykori válogatott csatár azt is elárulta: a másik "megkeresett" székesfehérvári futballistát, Tóth Norbertet nem ő hívta fel, s arról sem tud, hogy csapattársai közül valaki ezt tette volna. Az ügyben a székesfehérvári klub vezetői feljelentést tettek a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányságon is, a hatóság megkezdte a nyomozást.

Hamar István, a Kispest-Honvéd labdarúgója az MTI érdeklődésére elismerte, hogy a szerdai, Videoton FCF elleni mérkőzést megelőző napon telefonon beszélt Pomper Tiborral, a székesfehérvári együttes középpályásával.

Hamar: Pomperral jó barátok vagyunk

- Ősszel még együtt játszottunk és nagyon jó barátok vagyunk, ezért semmi különös nincs abban, ha felhívjuk egymást - mondta a fővárosi csapat futballistája. - Egyébként Végh Zoltán telefonszámát kértem el tőle, s a másnapi találkozó szóba sem került a beszélgetés folyamán.

Az egykori válogatott csatár azt is elárulta: a másik "megkeresett" székesfehérvári futballistát, Tóth Norbertet nem ő hívta fel, s arról sem tud, hogy csapattársai közül valaki ezt tette volna. Pomper nem lépett pályára a 2-1-es kispesti sikert hozó alsóházi összecsapáson, míg Hamar és Tóth végigjátszotta a mérkőzést.

Hamar ugyanakkor hozzátette: "Nem értem, hogy függeszthették fel a játékjogomat a meghallgatásom nélkül. Ráadásul tudtommal egyetlen bizonyítékot sem találtak ellenem" - mondta az MTI-nek az egykori válogatott futballista.

Bozóky: A futballcsalád kapott pofont
Bozóky Imre, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke üdvözölte, hogy a liga határozottan és gyorsan próbálja megoldani a szerdai Videoton - Kispest-Honvéd NB I-es mérkőzés kapcsán kirobbant bundaügyet.

- A teljes magyar futballcsalád pofont kapott, amikor hosszú évek után először ismét egy vesztegetési kísérlet került napvilágra - nyilatkozott Bozóky. - Ezért a hazai labdarúgás minden szereplőjének érdeke, hogy az ügy minél hamarabb tisztázódjon és lezáruljon. Az MLSZ és szervezetei minden segítséget megadnak a hatóságoknak a nyomozás sikeres lefolytatásához.

Kovács: Az ellenfelekkel beszélni tilos!

Kovács Attila a Honvéd társtulajdonos menedzsere nem ért egyet az MLL fegyelmi bizottságának döntésével:
- Személyesen szégyellném magam, ha bebizonyosodna Hamar bűnössége, de amíg nincs ellene szóló bizonyíték, addig a csapatnál maradhat. Természetesen fellebbezünk az ügyben.

A korábbi MLSZ elnök hozzátette: megtiltotta a játékosoknak, hogy beszéljenek a soron következő ellenfelek, tehát a Sopron, a Zalaegerszeg és a Dunaferr futballistáival, valamint hozzátartozóikkal. Kovács megjegyezte: az ügy végkimenetele jelentősen befolyásolhatja, hogy a következő szezonban a klubnál marad-e tulajdonosként. Ez azért is érdekes, mert pár nappal korábban úgy nyilatkozott, bárhol is végez a Kispest, ő megy.