Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Magyarország-Lettország 3-1

2003.06.07. 20:20
A magyar játékosok fogadkoztak a lettek elleni Eb-selejtező előtt, hogy a mérkőzés után a szurkolók nem a botrányokról, hanem a játékról és az eredményről fognak beszélni. Az első negyvenöt perc alapján ez minden bizonnyal nem így lett volna, ugyanis a szünetben vezettek a lettek, miközban magyar kapura lövést mindössze egyet jegyezhettünk fel. Bezzeg a második félidőben tíz perc alatt többet csináltak Szabicsék, mint előtte, minek köszönhetően megfordították az eredményt. Sőt, a folytatásban Juhár kiállítása után még tíz emberrel is sikerült növelni előnyüket.
Nem a legjobb előjelekkel indult a magyar csapat felkészülése a lettek elleni Eb-selejtezőre, hiszen a ferencvárosi Tököli és Szűcs lelki problémák miatt, míg Tokody, Király és Fehér Miklós sérülésből eredendően volt kénytelen elhagyni az edzőtábort.

A magyar csapatban ezúttal Király sérülése folytán Dárdai Pál kapta a csapatkapitányi karszallagot, így ő választhatott térfelet a BL-döntőn is dirigáló Markus Merk játékvezetővel.

Gyenge magyar próbálkozások

Mintegy ötezer néző előtt a magyar csapat kezdett határozottabban, de komoly helyzetekig nem jutottak Keneseiék. Az 5. percben Urbán kissé túl agresszíven lépett oda Rubinsnak, amiért Merk játékvezetőtől sárga lapot kapott. A lettek behúzódtak kapujuk elé látszik rajtuk, számukra nagyszerű eredmény lenne a döntetlen, így csak elvétve próbálkoztak kontrákkal.

Az első húsz perc játéka nagyon egyszerű volt: a magyarok támadgattak, a lettek pedig többnyire kilenc mezőnyjátékossal védekeztek. Ha pedig megszerezték a labdát, addig tudták tartani, amíg egy magyar játékos meg nem támadta őket. Akkor aztán egy nagyot belerúgtak, lesz ami lesz alapon.

Az első lövés a 22. percben

Az első komoly magyar helyzetre a 22. percig kellett várni, ekkor Fehér Csaba bedobásból remekül indította Keneseit, aki tolt egyet a labdán, majd alig lőtt mellé. Alig egy perccel később az elmélázó magyar védők között Lobanovs lőtt kapura, Végh bravúros ütemben hárított. Még ebben a percben Szabics került helyzetbe, de nem tudott lőni az előtte fekvő Keneseitől.

A 33. percben a lett kapus Kolinko, minden bizonnyal megdöntötte a "Ki végzi el a világon a leglassabban a kirúgást" című népi versenyt, így jogosan kapott időhúzásért sárga lapot.

Lett vezetés a félidő végén

Lett szöglet után röviden szabadított fel a magyar csapat, a kaputól mint egy húsz méterről azonnal visszalőtték a labdát, amely átszállt az egész magyar védelem felett, így Astafjevs szabadon adhatott középre, és a teljesen egyedül érkező a tehetetlen Végh mellett lőtt a kapuba. A Gól után a magyar csapat cserélt, a kisebb sérüléssel bajlódó Dragónert, Gera váltotta.

A svédek kiütötték San Marinot
A mieink selejtezőcsoportjában még egy találkozót rendeztek ezen a napon. A svédek San Marinoba látogattak és "illetlen vendégként" féltucat gólt hagytak emlékül, a csoport leggyengébbjének otthonában.

Két gyors gól és egy kiállítás

A második negyvenöt percben is a mieink kezdtek nagyobb lendülettel, és ennek már a játékrész hatodik percében meglett az eredménye. Lőw nagyon harcosan küzdött meg egy labdáért a bal oldalon, pontosan adott középre, és Szabics öt méterről fejelt a vendégek kapujába. Ez volt a selejtezősorozatban az első gól amit a lettek kaptak, azaz 410 perc után tudta csak bevenni valaki a kapujukat.

Szabicsnak tetszhetett a dolog, hiszen újabb öt perc elteltével ismét eredményes volt. Egykori és jelenlegi fradisták hozták össza a gólt, hiszen Gera pazar labdával ugratta ki Lisztest, aki nem hagyta, hogy elnyomják, az alapvonalról pontosan centerezett, érkezett Szabics, aki az álmélkodó védők közül a léc alá bombázott.

Sajnos két perc elteltével Juhár utolsó emberként szabálytalankodott, így Merk kiállította az újpesti játékost. Gellei Imre azonnal reagált, hiszen lehozta Keneseit, helyette Lendvai Miklós folytatta. A lettek sem adták fel, hiszen ők is csatárt hoztak be, Lobanovs helyett Miholaps folytatta.

Gera bebiztosította

A lettek emberelőnyük tudatában egyre bátrabban támadtak, azonban a magyar kontrák jóval veszélyesebbek voltak, mint a vendégek próbálkozásai. Negyedórával a lefújás előtt Lisztes Krisztiánt a debreceni Böőr váltotta, aki mindjárt hős lehetett volna, de Gera passzát csúnyán mellé lőtte. A 81. percben Fehér visszahúzásért, majd Astafjevs a Gera elleni súlyos szabálytalanságért kapott sárga lapot.

A veterán védőt nem sokkal később Semjonovs váltotta. Talán ő hiányozhatott a lett védelemből, hiszen ugyanebben a percben Fehér ívelt középre szabadrúgásból, Gera pedig nyolc méterről úgy fejelt a kapuba, hogy fel sem kellet ugornia.

A magyar válogatott az első félidőben roppant enerváltan és ötlettelenül játszott, a második negyvenöt percben azonban mintha egy teljesen más gárda futott volna ki a gyepre. Tíz perc alatt megfordították az eredményt, majd Juhár kiállítása után sem estek össze, és egymást kisegítve, igazi csapatként küzdve megebiztos győzelmet arattak.

Folytatás szerdán San Marino ellen. Azt azonban még Gellei Imre szövetségi kapitány sem tudja, hogy milyen összeállításban szerepelteti legjobbjainkat, hiszen Juhár piros-, Urbán és Fehér sárga lapok miatt nem, szerepelhet, míg nem tudni mennyire súlyos Dragóner és Gera sérülése.

Európa-bajnoki selejtező: Magyarország-Lettország 3-1
Magyarország:
Végh Z. - Urbán Dragóner Juhár Lôw - Fehér Cs. Lisztes Lipcsei Dárdai - Kenesei Szabics
Szövetségi kapitány: Gellei Imre

Lettország:
Kolinko - Stepanovs Astafjevs Zemlinskis Laizans - Blagonadezdins Isakovs Bleidelis Rubins - Lobanovs Verpakovskis
Szövetségi kapitány: Aleksandrs Starkovs

Gólszerző: Verpakovskis (38'), Szabics (50', 58'), Gera (87')
Csere: Dragóner helyett Gera (41'), Kenesei helyett Lendvai (64'), Lobanovs helyett Miholaps (71'), Lisztes helyett Böőr (77'), Astafjevs helyett Semjonovs (86')
Sárga lap: Urbán (4'), Kolinko (32'), Fehér (80'), Astafjevs (82')
Kiállítás: Juhár (61')