András, Andor
-3 °C
3 °C

Szerb és spanyol malőr a szerdai selejtezőkben

2003.06.12. 10:11
Számos Európa-bajnoki selejtezőt rendeztek kontinens szerte, melyek közül igen sok meglepetés született. A legmeglepőbb eredmény a Szerbek azerbajdzsáni veresége, mely után azonnal lemondott Dejan Szavicsevics szövetségi kapitány. Ugyancsak a meglepetés kategóriába tartozik a spanyolok pontvesztése, míg a 4. csoport "slágereredménye" az 5-0 volt.
A második csoportban a dánok magabiztosan győztek Luxemburgban, így megerősítették vezető helyüket a csoportban. A nap rangadóján a románok hiába vezettek Norvégiában, a norvég sajtó által is bírált kilátástalanul támadó hazaiak egy ajándék tizenegyessel legalább az egyik pontot megmentették.

A 3. számú csoportban a csehek és a továbbjutástól igen messze került osztrákok is ötgólos győzelmet arattak. Mindkét együttes egygólos előnyt harcolt ki az első félidőben, a fordulás után azonban "bedarálták" ellenfelüket. Igaz a cseheknek ehhez kellett egy kiállítás is. Nedvedék jobb gólkülönbségüknek köszönhetően átvették a vezető helyet a csoportban.

Ugyancsak vezető helyen várja a nyári szünetet a német válogatott. Pedig a 89. percig úgy tűnt, hatalmas blamázs lesz Kahnék feröeri fellépése. Hiába birtokolták többet a labdát a németek és dolgozták ki sorra helyzeteiket, a "szigetlakók" sorra visszaverték az erőtlen próbálkozásokat. Egészen a találkozó végéig bírták ezt, akkor azonban Klose fejese és Bobic találata megmentette Völler csapatát. A csoport másik találkozóján az izlandiak nyerni tudtak Livániában, így felzárkóztak a németek mögé.

A hatodik csoportban a görögök az utolsó percekben begyötört góllal nyertek az ukránok ellen. A sorsoláskor biztos csoportelsőként elkönyvelt spanyolok a hétvégi görögöktől elszenvedett hazai vereség után, ezúttal Észak-Írországból voltak kénytelenek mindössze egy ponttal távozni.

A hetedik csoportban az angolok Michael Owen duplájával verték a félórán át vezető szlovákokat. Ugyancsak vezettek, méghozzá kétszer is a macedónok Törökországban, azonban a vb-bronzérmes fordítani tudott. Így ebben a csoportban már biztos az első kettő kiléte, mindössze a sorrend kérdéses.

Ugyanez nem mondható el a 8. csoportról, ahol Andorrán kívül még bárki ábrándozhat Portugáliáról. Még azaz észt csapat is, mely otthonában szenvedett vereséget Horvátországtól, vagy az a Belgium is, amely éppen Andorrát verte viszonylag könnyedén. A csoportot vezető Bulgárok ezúttal szabadnaposak voltak.

A kilencedik csoportban születet meg a forduló legnagyobb meglepetése. Az egykori Jugoszlávia jogutódjának számító Szerbia-Montenegró hiába vezetett már a 27. percben, a hazaiak nem adták fel, és a 87. percben egyenlítettek, majd a 91. percben megszerezték a győzelmet és az azeri futball legnagyobb sikerét hozó találatot. Így nem volt meglepő, hogy a vereség után azonnal lemondott Dejan Szavicsevics szerb szövetségi kapitány.

A csoport másik találkozóján hiába ígértek meglepetést a finnek, a vendég olaszok a Totti és Del Piero találatával győztek. A két klasszis a vb óta most játszott először együtt.

Az 10. csoportban papírforma eredmények születtek, ugyanis a svájciak albánok elleni, és az írek grúzok feletti győzelmében semmi meglepő nincs. Jelen állás szerint Svájc, Írország és Oroszország esélyes a továbbjutásra.

A szerdai Eb-selejtezők eredményei:
2. csoport
Norvégia - Románia 1-1 (0-0)
Luxemburg - Dánia 0-2 (0-1)

3. csoport
Csehország - Moldova 5-0 (1-0)
Ausztria - Fehéroroszország 5-0 (1-0)

5. csoport
Feröer-szigetek-Németország 0-2 (0-0)
Litvánia - Izland 0-3 (0-0)

6. csoport
Görögország - Ukrajna 1-0 (0-0)
Észak-Írország - Spanyolország 0-0

7. csoport
Törökország - Macedónia 3-2 (1-2)
Anglia - Szlovákia 2-1 (0-1)

8. csoport
Észtország - Horvátország 0-1 (0-0)
Belgium - Andorra 3-0 (2-0)

9. csoport
Azerbajdzsán - Szerbia és Montenegró 2-1 (0-1)
Finnország - Olaszország 0-2 (0-1)

10. csoport
Svájc - Albánia 3-2 (2-1)
Írország - Grúzia 2-0 (1-0)