Ágnes
-1 °C
2 °C

Sorsoltak a BL-ben és az UEFA Kupában

2003.06.20. 12:36
Az MTK a Bajnokok Ligája első fordulójában az előselejtezőben megrendezendő HJK (finn)-Glentoran (észak-ír) mérkőzés továbbjutójával mérkőzik. Az UEFA Kupában a Debrecenre a litván Ekranas, míg a Fradira a máltai Birkirkara vár.
A magyar csapatok már a selejtező sorsolása előtt komoly sikert könyvelhettek el, hiszen egyikük sem kaphatott "verhetetlen" ellenfelet. Az MTK úgy várhatta ellenfelét, hogy vagy az előselejtezőből továbbjutó csapat, vagy a Djurgarden (svéd), Rapid Bucuresti (román), Zilina (szlovák), Maribor (szlovén) négyes valamelyike látogat majd a Hungária körútra.

Az UEFA Kupában érdekelt csapataink közül a Debrecen lehetséges ellenfelei között volt az FC Nistru Otaci (moldáv), a Sioni Bolnisi (grúz), az FK Ekranas (litván) és az FK Cementarnica 55 (macedón). Az FTC pedig úgy várhatta a sorsolást, hogy a második fordulóba kerüléshez az FC Haka (finn), Birkirkara FC (máltai), FK Atyrau (kazah), SP Domagnano (San Marinó-i) négyes valamelyikét kell eltakarítani az útból.

Természetesen a Bajnokok Ligája sorsolásával kezdődött a program, az első kör számunkra nem volt fontos, ám a második kör sorsolásánál az MTK volt az első csapat, melynek neve felkerült a táblára. Illésék ellenfele pedig a HJK (finn)-Glentoran (észak-ír) mérkőzés továbbjutója lesz. Az első mérkőzést július 30-án a Hungária körúton rendezik, a visszavágót egy hét múlva.

Két magyar a várható ellenfélnél

A HJK a most zajló finn bajnokságban a negyedik, mindössze két pontra lemaradva a listavezető Haka mögött. A Glentoran meggyőző fölénnyel, tíz ponttal nyerte hazája bajnokságát. A finneket két magyar játékos is erősíti. A korábbi válogatott kapus, a 36 éves Babócsy András - aki jelenleg Andras Vilnrotter néven szerepel - a szintén finn FC Hakától igazolt a fővárosiakhoz, míg a 22 éves, csatárposzton bevethető Fekete László - az Újpest egykori válogatott futballistájának fia - éppen az MTK Hungáriától szerződött a helsinki együtteshez.

"Egyik együttesről sincs sok információnk, de mivel bajnokként mindketten országuk reprezentánsai, nyilván nem lebecsülendő a játékerejük" - nyilatkozott az MTI-nek Egervári Sándor, az MTK vezetőedzője. -"A sorsolás pillanatában az elmondható, hogy 50 százalék esélyünk van a továbbjutásra, természetesen ezt szeretnénk a magunk javára fordítani. Hátrányt jelent, hogy hazai pályán kezdünk, viszont meg tudjuk tekinteni a HJK és a Glentoran párharcát, így várhatón több ismeretet tudunk szerezni róluk, mint ők rólunk."

A HJK már volt a BL főtábláján
A klub egyik legnagyszerűbb sikerét 1998-ban aratta, a selejtezőben a francia FC Metzet 2-1-es (1-0, 1-1) összesítéssel búcsúztatta, majd a Bajnokok Ligája főtábláján sem vallott szégyent. Hazai környezetben a világhírű Benficát 2-0-ra legyőzte, majd 2-2-t játszott Lisszabonban, s szintén döntetlent (0-0) ért el az 1. FC Kaiserslautern ellen.

Noha még csak az első kört sorsolták ki, két "komoly" összecsapásra így is sor kerül, hiszen a Rapid Bukarest-Anderlecht és a Partizan-Djurgaerden meccsek résztvevői minden bizonnyal könnyebb ellenfélre számítottak.

Az UEFA Kupában mindkét magyar együttes idegenben kezd augusztus 14-én, a visszavágókra két hét múlva kerül sor. A hajdúságiak a litván FK Ekranas ellen próbálnak meg továbbjutni, míg a zöld-fehérek valamivel kellemesebb környezetbe, Máltára utaznak az ottani ezüstérmes Birkirkara vendégeként.

Szentes és Garami bízik a továbbjutásban

"A litván futballról keveset tudunk, de mindenesetre sokat elárul, hogy az Ekranas jelenleg veretlenül vezeti a bajnokságot, tehát nem lehet rossz csapat" - mondta az MTI érdeklődésére Szentes Lázár, a hajdúsági együttes vezetőedzője. -"Természetesen előnyt jelent, hogy a visszavágót játszhatjuk Debrecenben, hiszen mindenképpen tovább szeretnénk jutni."

A szakvezető egyelőre nem kívánt latolgatni azzal kapcsolatban, hogy csapatának mennyi esélye van a párharc megnyerésére, hiszen mint elmondta: először alaposan fel kell térképezniük riválisukat.

"Arra biztosan számíthatunk, hogy nagy meleg vár majd bennünket augusztusban Máltán, nem véletlenül este játsszák általában a kupameccseiket. Összességében elégedett vagyok, hiszen a négy lehetséges ellenfél között olyan is volt, aki a Birkirkaránál talán jobb játékerőt képvisel, és olyan csapatot is kaphattunk volna, amely nagyon messze van Magyarországtól."- értékelt a sorsolás után Garami József, a Fradi szakvezetője.