József, Bánk
-7 °C
0 °C

Összeesett a pályán, majd meghalt

2003.06.27. 09:32
A franciaországi Konföderációs Kupa első elődöntőjében a Kamerun-Kolumbia mérkőzés 73. percében Marc-Vivien Foé, a kameruniak középpályása a kezdőkörben összeesett , és háromnegyed órával később a lyoni stadion orvosi rendelőjében meghalt. A 28 éves játékos halálát valószínűleg agyvérzés okozta.
A Konföderációs Kupán Kamerun válogatottja veretlenül - többek között a világbajnoki címvédő brazilok elleni győzelemmel - jutott az elődöntőbe. Esélyesként kezdhették a Kolumbia elleni lyoni mérkőzést is, és Ndiefi góljával gyorsan vezetést szereztek.

Tekintse meg fotóinkat Klikka képre!
A 73. percben aztán tragikus esemény történt a lyoni pályán. Marc-Vivien Foé, a Manchester City középpályása - aki korábban éppen a Lyon csapatával nyert bajnoki címet - a kezdőkörben összeesett, és a gyors orvosi segítség ellenére sem tudták újraéleszteni. A huszonnyolc éves játékos életéért eredménytelenül küzdöttek a kameruni és kolumbiai orvosi stáb mellett a helyi mentők is.

A kameruni csapatorvos beszámolója alapján Foé légzése még nem állt le, sőt a normálisnál hevesebb volt amikor segítségére siettek, ami agyvérzést valószínűsíthető, hogy okozta a futballista halálát. Alfred Müller,, a FIFA orvosi bizotságának vezetője ugyanakkor kijelentette, hogy "egyelőre nem lehet biztosan meghatározni a halál okát".

"A FIFA és az egész futball-család megrendült a hihetetlen targédia hallatán" - nyilatkozta Joseph Blatter, a nemzetközi szövetség elnöke, miután Párizsban, közvetlenül a Franciaország-Törökország elődöntő előtt, megtudta Foé halálhírét. A Stade de France közönségének a hangosbeszélő közölte a tragikus hírt.

Az éppen melegítő játékosok is láthatóan megrendültek, többen elsírták magukat. Úgy tűnt, hogy leginkább Grégory Coupet a franciák kapusa rendült meg, aki még tavaly is egy csapatban játszott a kameruni játékossal. A törökök ellen három gólt szerző franciák, találataik után egymásba karoltak és az égre mutatva, szimbólikusan Foénak ajánlották sikerüket.

Az afrikai játékos tragédiája világszerte részvétet váltott ki a szurkolókból, a kameruni válogatott rengeteg együttérző üzenetet kapott, Foé klubcsapatának, a Manchester Citynek hivatalos honlapja pedig lefagyott a túlterheltségtől.

A Franciaország-Kamerun döntőt a FIFA a tragikus esemény ellenére is szeretné megrendezni, de kétséges, hogy a kameruniak kiállnak.

Marc-Vivien Foé (1975-2003)
Magassága: 190 cm
Testsúlya: 84 kg
Posztja: középpályás
Válogatottság/gól: 65/8

Klubjai: Fogape, Canon de Yaoundé (-1994), Lens (1994-1999. november), West Ham United (1999. november-2000), Lyon (2000-2002), Manchester City (2002-2003)

Legnagyobb sikerei: kétszeres Afrikai Nemzetek Kupája-győztes (2000, 2002), kétszeres francia bajnok (1998, 2002), Francia Ligakupa-győztes (2001), Kameruni Kupa-győztes (1993)