Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Fradi: ősszel csak idegenben

2003.07.25. 13:35
Év végéig betiltva, majd csak három meccsre. Eddig így nézett ki a "Fradi-MLL párbaj". A pénteki "meccs" után úgy tűnik ismét a Liga vezet, hiszen döntése értelmében a Fradi első három meccsét zárt kapuk mögött játsza, majd a pályaválasztói jog megvonásának következményeként valamennyi többit idegenben.
A Magyar Labdarúgó Liga fegyelmi bizottsága a május 30-án rendezett Ferencváros-Debrecen NB I-es mérkőzés után történt szurkolói rendbontás ügyében pénteken úgy döntött, hogy az FTC soron következő három hazai találkozóját zárt kapuk mögött köteles lejátszani. Emellett a testület szeptember 14. és december 14. között felfüggesztette a zöld-fehér csapat pályaválasztói jogát. Erről Kiss György, a fegyelmi bizottság elnöke tájékoztatta az MTI-t.

Szeiler szeptemberig "csak szurkoló"

A klubot továbbá 40 millió forintra büntették. Szeiler Józsefnek, az FTC Rt. vezérigazgatójának egymilliót kell fizetnie, és péntektől szeptember 25-ig mindennemű sportvezetői tevékenységtől eltiltották.

A fegyelmi bizottság június 10-én eredetileg december 31-ig tiltotta be az Üllői úti stadiont, az FTC-t 4 millió, Szeilert 3 millió forintra büntette. A fellebbviteli bizottság azonban július 17-én úgy határozott, az FTC-nek csak három bajnokit kell otthon nézők nélkül lejátszania, s Szeiler büntetését egymillióra csökkentette. A klubra első fokon kiszabott 4 millió forintos büntetést 5 millióra emelte. A testület az indoklásban arra hivatkozott, hogy a jelenleg érvényben lévő sporttörvény és a liga fegyelmi szabályzata szerint a 3 mérkőzésre szóló pályabezárás a legsúlyosabb kiszabható büntetés. A fellebbviteli bizottság Szeiler esetében is a jogszabályokkal indokolta a döntést, mivel ezek úgy rendelkeznek, hogy sportvezetőt legfeljebb a havi fizetésének háromszorosára lehet megbüntetni.

A megsemmisített döntés megsemmisítése

Hétfőn az MLL elnöksége rendkívüli ülésén megsemmisítette a fellebbviteli bizottságnak a Ferencvárossal, valamint Szeiler Józseffel szembeni határozatait - továbbá a Siófokot érintő döntéseket -, s a fegyelmi bizottságot új eljárás lefolytatására kötelezte. Az indok szerint a büntetések nem álltak arányban a rendzavarásokkal. A fegyelmi bizottság kedden egy mérkőzésre betiltotta a siófoki stadiont - ez éppen a szombati FTC elleni összecsapás lesz - és a klubot 800 ezer forint pénzbírsággal sújtotta a május 30-ai Siófok-ETO FC Győr bajnokit követő rendbontás miatt.

A mostani határozat ellen 15 napon belül fellebbezhet az FTC, de ennek halasztó hatálya nincs. Az FTC így a 2. (Videoton), a 4. (MTK), és a 6. (Matáv-Sopron) fordulóban hazai pályán zárt kapuk mögött lép pályára, ezt követően a Péccsel, a Haladással, a Balaton FC-vel, a Békéscsabával, az Újpesttel, a Zalaegerszeggel, a Debrecennel és a Győrrel az Üllői út helyett idegenben találkozik.

A Fradi reagál!

Szeiler József, az FTC Rt. cégvezető-vezérigazgatója szerint az sem elképzelhetetlen, hogy a Magyar Labdarúgó Liga fegyelmi bizottságának pénteki döntése miatt a Ferencváros megvizsgálja, érdemes-e olyan ligában részt vennie, amelyben "fittyet hánynak a jogszabályokra". Szieben László MLL-igazgató erre úgy reagált, hogy "példátlanul súlyos esemény kapcsán példátlanul súlyos döntés született, amellyel a menedzsment egyetért".

A zöld-fehér klub vezetője úgy érzi, hogy duplán sújtják a csapatot, hiszen a zárt kapus meccseket követő "hazai" találkozókkal a liga befolyásolja a bajnokság eredményét, ráadásul plusz bevételhez juttatja az ellenfeleket.

"Már a pályabetiltás is súlyos büntetés, hiszen mindenki tudja, hogy a Ferencvárosnál régóta tizenkettedik játékosnak számít a szurkolótábor" - jegyezte meg Szeiler. - "A személyemre vonatkozó döntéssel sem értek egyet, hiszen már a Debrecen elleni találkozót követő napokban tartott sajtótájékoztatón is elismertem saját felelősségemet, s ez részben a klubra is vonatkozik. Méltányos büntetést elfogadtam volna, de a legújabbat nem akarom. A Szentes Lázárt megtámadó személyt nem tiltották még ki a stadionból, engem viszont már igen".

MLL többször is súlyos jogsértéseket követett el

Petró László, a klub jogásza szerint az MLL többször is súlyos jogsértéseket követett el. Nem bírálhatta volna felül a fellebbviteli bizottság döntését, mert azt csak az MLSZ tehette volna meg. Ráadásul az Üllői útra még nem is érkezett meg az fb július 17-i, valamint a liga elnökségének hétfői határozata.

"Ráadásul idézést sem kaptunk a mai ülésre, pedig a kormányrendelet és a fegyelmi szabályzat szerint is öt nappal korábban meg kellett volna kapnunk. Így természetesen nem is élhettünk a védekezés jogával" - mondta Petró. Hozzátette: csak az FTC kérhette volna az ügy felülvizsgálatát. "Kíváncsian várjuk a határozatokat" - tette hozzá a klub jogásza.

Szeiler azt is megemlítette a rendkívüli sajtótájékoztatón, hogy a fegyelmi bizottság június 10-i döntése után olyan "sugallatok" érkeztek a ligától, hogy ferencvárosi fellebbezés esetén súlyosabb ítéletek születnek. "Így felmerül a kérdés, hogy érdemes-e részt vennünk ebben a ligában, ebben a bajnokságban. Erről viszont már a tulajdonosi körnek kell döntenie" - mondta.

Szieben elfogadhatónak érzi a büntetést

A sajtótájékoztatón részt vett Szieben László is, aki válaszában elmondta, hogy újra "egybemossák" a menedzsment, a különböző bizottságok és a ligán belül működő testületek munkáját. "Különösebben nem kívánok reagálni az elhangzottakra. Csak annyiban, hogy elfogadhatónak tartom a legújabb döntést" - mondta.

15%

Edith Eva Eger A döntés

3999 Ft
3400 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft