Domonkos, Dominika
17 °C
28 °C

Fölény és vereség

2003.08.20. 19:43
A nagyrészt fölényben játszó, de helyzeteiből mindössze az utolsót kihasználó magyar válogatott egy góllal kapott ki barátságos mérkőzésen, a szlovéniai Muraszombaton. A szlovénok vezető gólját kezezés előzte meg. Zahovicot a második félidő közepén kiállították.
Első ránézésre normális edzőpartnert választott az MLSZ a lettországi (természetesen sorsdöntő) Eb-selejtező elött. A szlovén foci színvonala a magyar közelében tart, bár igaz, hogy ennek ellenére sokkal sikeresebbek nálunk (kijutottak például a legutóbbi Európa- és világbajnokságra is). Az aktuális Eb-selejtezőket tekintve pedig éppen Szlovénia lehet az egyik legszerencsésebb ellenfél a pótselejtezőben, amennyiben mindkét válogatott eljut addig.

Szabálytalan szlovén gól

A lettországi meccset is figyelembe véve meglepően támadó szellemű felállásban, három csatárral (Gera, Kenesei és Szabics) kezdte a meccset Gellei Imre válogatottja, amely nagyon gyorsan hátrányba került. A harmadik percben Zahovic ívelt szabadrúgásból a magyar kapu elé, Knavs tizenkét méterről a későn érkező Dragónert megelőzve belefejelt a labdába, ami Sukalo kezén irányt változtatott, és a jobb oldalra vetődő Király mellett, középen a kapuba pattogott.

Most már nem fog kideülni, hogy a gyors gól nyugtatta meg a hazaiakat, vagy alapvetően ilyen nyugodt csávók, de az biztos, hogy a teljes első félidőt ellazsálták, miközben a magyar válogatott sem mutatott semmit. Kenesei és Gera teljesen eltűnt a védők között, Szabics néha előbukkant, de sokat ő se alakított. Lisztesnek egyetlen normális indításra futotta. Dárdai védekezésben rendben volt, de előre ő se játszott. Lipcsei hozta a szokásos dromedár stílusát, de legalább nagyot nem hibázott. Fehér általában reménytelenül bírkózott Ceh-vel.

Simeunovic mázlista

A félidő végére kicsit összeszedte magát a csapat és ekkor már néhány normális támadás is összejött. Dárdai látványos, huszonkét méterről rátűzött kapáslövését Simeunovic még lazán védte. A harmincnyolcadik percben viszont hatalmas szerencséje volt a szlovén kapusnak, amikor Lőw kiváló beadása után Szabics tizenegy méterről kapásból a lábára rúgta a labdát.

A hazaiak csak a félidő végén jutottak el ismét a magyar kapuig és szabadrúgással veszélyeztettek: Acimovic balról, harminc méterről csavart a rövid-alsóra, de Király nagyon klassz vetődéssel szögletre tenyerelte a labdát.

Beszorulunk, kiállítás

Szünet után beindultak a szlovénok és perceken át beszorították a magyar csapatot. Komoly helyzetet azonban ismét csak egy kapu elé ívelt szabadrúgásból tudtak kialakítani, ekkor a Király helyére beálló Végh ütötte ki Pavlin fejesét. Szabics rögtön ezután egyenlíthetett volna, amikor egy indítással kilépett a védők között, és bár jól fedezte a labdát a hátulról érkező Snofl elől, a labdát végül tizennégy méterről Simeunovicba lőtte.

A félidő közepére átvette az irányítást a magyar válogatott, de újabb gólhelyzetet sokáig annak ellenére sem tudott kialakítani, hogy a hetvenegyedik perctől emberelőnyben játszhatott, mivel Zahovic, Szlovénia legmenőbb szellemi fogyatékos focistája barátságos mérkőzésen másodszor rúgta fel ellenfelét sárga lapot érő módon.

Beszorulnak, újabb gól

Öt perccel később Dragóner nagyon bénán az ellenfélhez fejelt egy amúgy reménytelen előreívelést, Ceh indította a jobbszélen felfutó Cimiroticot, aki egy pattanás után tizennégy méterről a magyar kapu bal alsó sarkába lőtt. A magyar csapat fölénye ellenére, ekkor már igazából érezni lehetett, hogy eldőlt a meccs.

A végén aztán majdnem bebuktuk a megérzéseinket: Juhár négy méterről fejelhettett kapura teljesen egyedül, Gera remek pasza után pedig Fehér állt tizenegy méterre a kaputól már csak Simeunovic kapussal szemben, de mindketten kihagyták.

Fehér mégis betalál

A hosszabbításban legalább a szépítést összejött, miután Lisztes szögletére érthetetlen módon az összes szlovén kiszaladt, a velük szemben így teljesen egyedül befelé mozduló Fehér pedig a kapu bal oldalába csúsztatott.

Bojan Prasnikar, szlovén szövetségi kapitány: Örülök, hogy sportszerű volt a mérkőzés. A találkozó jól szolgálta a felkészülésünket az Izrael elleni Európa-bajnoki selejtezőre. Több játékost is kipróbáltam. A magyaroktól azt kaptam, amit vártam, vagyis jó játékot.

Gellei Imre, magyar szövetségi kapitány: Vereségünk ellenére úgy érzem, hogy a találkozó jól szolgálta felkészülésünket a lettek elleni Eb-selejtezőre. Kezd összeállni a csapat, amely helyt állhat azon a találkozón.

Bozóky Imre, az MLSZ elnöke: Végig mezőnyfölényben játszottunk, de rengeteg helyzetet hagytunk ki. Ez vezetett a vereséghez.

Berzi Sándor, az MLSZ főtitkára: A mutatott játék jó volt, de sajnos nem eredményes. Fájó a vereség.

Barátságos mérkőzés
Szlovénia-Magyarország 2-1 (1-0)

Muraszombat, 5300 néző, Vezette: Wolfgang Sowa (osztrák)

Szlovénia: Marko Simeunovic - Matej Snofl, Fabijan Cipot (Muamer Vugdalic a szünetben), Aleksander Knavs, Goran Sukalo (Miran Pavlin a szünetben) - Amir Karic (Bostjan Cesar 84.), Nastja Ceh (Anton Zlogar 87.), Simon Seslar (Sebastjan Cimirotic a szünetben), Milenko Acimovic (Ermin Rakovic 92.) - Zlatko Zahovic, Ermin Siljak (Adem Kapic a szünetben)
Magyarország: Király Gábor (Végh Zoltán a szünetben) - Lipcsei Péter, Dragóner Attila, Juhár Tamás - Fehér Csaba (Böőr Zoltán 75.), Dárdai Pál (Farkas Balázs 71.), Lisztes Krisztián, Lőw Zsolt (Füzy Ákos 77.) - Kenesei Krisztián (Kovács Zoltán 56.), Gera Zoltán, Szabics Imre (Fehér Miklós 79.)

gólszerzők: Sukalo (3.), Cimirotic (75.), illetve Fehér M. (92.)
sárga lap: Zahovic (30., 70.), Pavlin (48.), illetve Lipcsei (49.), Dárdai (59.)
kiállítva: Zahovic (70.)