Judit
2 °C
7 °C

Hatalmas esély

2003.09.09. 12:45
Tizenhét éve vett részt utoljára a magyar labdarúgó-válogatott komoly nemzetközi tornán (a mexikói világbajnokságon) és most teljesen reális esélye van pótselejtezőt játszania a 2004-es portugáliai Európa-bajnokságra. Ehhez azonban szerdán három - de minimum egy - pontot kell szerezni az atomjaira szétesett lett válogatott otthonában.
Szerencsés esetben akár már szerda este bebiztosíthatja a pótselejtezőt érő második helyét EB-selejtező csoportjában a magyar válogatott. Amennyiben Dárdaiék nyernek Lettországban, a lengyelek pedig ugyanekkor kikapnak Chorzówban a svédektől, akkor az utolsó játéknapon esedékes magyar-lengyel és svéd-lett végeredményétől függetlenül már meg van a második hely. (Amely elvileg ugyan még egyenes továbbjutással járó első hely is hely is lehetne, de ehhez mindkét meccsen nyerni kellene, a svédeknek meg legfeljebb két pontot szerezni, vagy nekünk négyet és nekik nullát - úgyhogy valójában erre nincs esély).

Gellei Imre szövetségi kapitány úgy véli felesleges másokkal törődni, amennyiben a magyar csapat hozza a saját játékát, nem érheti meglepetés a mieinket. A magyar delegáció már hétfőn megérkezett Rigába, ahol este már edzést is tartott a kapitány. Mindössze a Benfica csatára Fehér Miklós kapott könnyítést, aki enyhe hőemelkedéssel bajlódott.

Objektív esélyesek
Kivételesen nem csak a magyar válogatott tartja esélyesebbnek a magyar válogatottat, hanem a viszonylag objektív forrásnak tekínthető angol fogadóirodák is. A legnagyobb bookmaker, a William Hill egy fontra 2.62-t fizet annak aki sikeresen tippel lett győzelemre, míg csak 2.37-et a magyar sikerre. Legkevésbé esélyes kimenetelnek a döntetlent tartják, amit 3,1-es szorzóval kínálnak.

Rajta kívül mindenki a kapitány rendelkezésére áll, csak a hónapok óta sérült Gyepesre és a műtéten átesett Urbánra nem számíthat Gellei.

A magyar csapat vendéglátói még messze nincsenek olyan "meccs-lázban", mint a mieink, a lapok még mindig nehezen emésztik meg a szombati, lengyelektől elszenvedett vereséget. Az újságok szerint Aleksandrs Starkovs szövetségi kapitány csak abban vonható felelősségre, hogy túl későn kezdett el cserélni - először a 76. percben -, amikor már alig maradt remény a lengyelek biztos előnyének ledolgozására.

A lettek egyébként a lengyelek elleni vereségtől függetlenül is nagyon mélyen vannak: augusztus elején haza pályán 3-0-ra kaptak ki Üzbegisztántól, és a különlegesen ciki vereség után a hazai játékosok egymásnak estek az öltözőben.

A balti válogatottból ráadásul szinte biztosan hiányozni fog legjobb játékosuk, a sérülése miatt már a lengyelek elleni meccset is kihagyó Southampton-támadó, Marians Pahars, valamint a lengyelek ellen kiállított Laizans.

A 4. Eb-selejtező csoport állása:
1. Svédország 14 pont / 6 mérkőzés
2. Magyarország 11 pont / 6 mérkőzés (13-4)
3. Lengyelország 10 pont / 6 mérkőzés (9-4)
4. Lettország 10 pont / 6 mérkőzés (6-5)
5. San Marino 0 pont / 8 mérkőzés

Hátralévő mérkőzések:
Lettország - Magyarország, Riga, szeptember 10., 20:00
Lengyelország - Svédország, Chorzów, szeptember 10., 20:15
Magyarország - Lengyelország, Budapest, október 11.,
Svédország - Lettország, Stockholm, október 11.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?