Gellért, Mercédesz
12 °C
16 °C

Hatalmas esély

2003.09.09. 12:45
Tizenhét éve vett részt utoljára a magyar labdarúgó-válogatott komoly nemzetközi tornán (a mexikói világbajnokságon) és most teljesen reális esélye van pótselejtezőt játszania a 2004-es portugáliai Európa-bajnokságra. Ehhez azonban szerdán három - de minimum egy - pontot kell szerezni az atomjaira szétesett lett válogatott otthonában.
Szerencsés esetben akár már szerda este bebiztosíthatja a pótselejtezőt érő második helyét EB-selejtező csoportjában a magyar válogatott. Amennyiben Dárdaiék nyernek Lettországban, a lengyelek pedig ugyanekkor kikapnak Chorzówban a svédektől, akkor az utolsó játéknapon esedékes magyar-lengyel és svéd-lett végeredményétől függetlenül már meg van a második hely. (Amely elvileg ugyan még egyenes továbbjutással járó első hely is hely is lehetne, de ehhez mindkét meccsen nyerni kellene, a svédeknek meg legfeljebb két pontot szerezni, vagy nekünk négyet és nekik nullát - úgyhogy valójában erre nincs esély).

Gellei Imre szövetségi kapitány úgy véli felesleges másokkal törődni, amennyiben a magyar csapat hozza a saját játékát, nem érheti meglepetés a mieinket. A magyar delegáció már hétfőn megérkezett Rigába, ahol este már edzést is tartott a kapitány. Mindössze a Benfica csatára Fehér Miklós kapott könnyítést, aki enyhe hőemelkedéssel bajlódott.

Objektív esélyesek
Kivételesen nem csak a magyar válogatott tartja esélyesebbnek a magyar válogatottat, hanem a viszonylag objektív forrásnak tekínthető angol fogadóirodák is. A legnagyobb bookmaker, a William Hill egy fontra 2.62-t fizet annak aki sikeresen tippel lett győzelemre, míg csak 2.37-et a magyar sikerre. Legkevésbé esélyes kimenetelnek a döntetlent tartják, amit 3,1-es szorzóval kínálnak.

Rajta kívül mindenki a kapitány rendelkezésére áll, csak a hónapok óta sérült Gyepesre és a műtéten átesett Urbánra nem számíthat Gellei.

A magyar csapat vendéglátói még messze nincsenek olyan "meccs-lázban", mint a mieink, a lapok még mindig nehezen emésztik meg a szombati, lengyelektől elszenvedett vereséget. Az újságok szerint Aleksandrs Starkovs szövetségi kapitány csak abban vonható felelősségre, hogy túl későn kezdett el cserélni - először a 76. percben -, amikor már alig maradt remény a lengyelek biztos előnyének ledolgozására.

A lettek egyébként a lengyelek elleni vereségtől függetlenül is nagyon mélyen vannak: augusztus elején haza pályán 3-0-ra kaptak ki Üzbegisztántól, és a különlegesen ciki vereség után a hazai játékosok egymásnak estek az öltözőben.

A balti válogatottból ráadásul szinte biztosan hiányozni fog legjobb játékosuk, a sérülése miatt már a lengyelek elleni meccset is kihagyó Southampton-támadó, Marians Pahars, valamint a lengyelek ellen kiállított Laizans.

A 4. Eb-selejtező csoport állása:
1. Svédország 14 pont / 6 mérkőzés
2. Magyarország 11 pont / 6 mérkőzés (13-4)
3. Lengyelország 10 pont / 6 mérkőzés (9-4)
4. Lettország 10 pont / 6 mérkőzés (6-5)
5. San Marino 0 pont / 8 mérkőzés

Hátralévő mérkőzések:
Lettország - Magyarország, Riga, szeptember 10., 20:00
Lengyelország - Svédország, Chorzów, szeptember 10., 20:15
Magyarország - Lengyelország, Budapest, október 11.,
Svédország - Lettország, Stockholm, október 11.