Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A Liga kitiltotta a tévéket a futballpályákról

2003.09.20. 15:47
A Magyar Labdarúgó Liga (MLL) elnöksége pénteki rendkívüli ülésén úgy határozott, hogy az MTV kuratóriumának csütörtöki, az Arany Ászok Liga mérkőzéseinek közvetítésével kapcsolatos elutasító döntése után további határozatig semmilyen országos tv-csatorna nem engedhető be az NB I-es, illetve NB I/B-s találkozókra. A Liga igazgatója szerint egyértelműen politikai döntés született.
Az MLL hivatalos honlapján (http://www.labdarugoliga.hu) olvasható határozat szerint még a médiatörvényben előírt 90 másodperces anyag elkészítésére sem kapnak engedélyt az érintett forgatócsoportok. A liga megtiltotta, hogy a fentiekkel összefüggésben a sportszervezetekhez tartozó személyek - klubvezetők, edzők, labdarúgók - nyilatkozzanak országos tv-csatornának.

A helyi kábeltévék felvehetik a mérkőzéseket, de az adott találkozó műsorra tűzése kizárólag 2 órával az összecsapás befejezése után lehetséges. A helyi televíziók egymás között a felvételt cserélhetik azzal a kikötéssel, hogy sem teljes terjedelmében, sem vágott formában azt országos érdekeltségű tv-csatornának nem adhatják tovább.

A Magyar Televízió kuratóriuma csütörtökön egyhangúlag elutasította a labdarúgó Arany Ászok Liga mérkőzéseinek közvetítéséről szóló szerződéstervezetet. A sajtóban megjelent információk szerint az MTV évi 450 millió forintot fizetett volna a közvetítésekért, ha a kuratórium rábólint a szerződésre.

Szieben: Politikai döntés

Szieben László, a Magyar Labdarúgó Liga igazgatója szerint politikai döntést hozott a Magyar Televízió kuratóriuma, amikor csütörtökön egyhangúlag elutasította az Arany Ászok Liga mérkőzéseinek közvetítéséről szóló szerződéstervezetet.

"Köztudott, hogy minden állami pénzt ki akarnak vonni a futballból, így számomra egyértelmű, milyen okok vezettek a mostani helyzethez, pedig a kormány egyetlen forintot sem tud felmutatni, amely nem üzleti alapon került volna a sportágba" - mondta az MTI érdeklődésére a liga elsőszámú vezetője. "Halálra szeretnék ítélni a profi labdarúgást, de ez nem fog sikerülni, mert készítünk egy rendkívül takarékos költségvetést".

Szieben a távirati irodának azt is elárulta: az idei szezonban az MTV által közvetített találkozókért 80 millió forintot követelnek a közszolgálati csatornától. "Folyik az alternatív megoldás keresése, de ennél többet most nem mondhatok" - válaszolt Szieben arra a kérdésre, hogy a kontraktus elutasítása után más társaságokkal megkezdték-e a tárgyalásokat.

Kábeltévék előnyben

A liga pénteki közleménye szerint egyetlen országos tv sem sugározhat első, illetve másodosztályú bajnoki találkozót, amely Szieben szerint azt jelenti: csak a helyi társaságok közvetíthetnek, de csak két órával az összecsapás befejezése után. "A jogszabályok értelmében valóban minden televízió ingyen adhatna egy 90 másodperces összefoglalót. De, ha a rendőri biztosításért fizetni kell, mert ez magánrendezvény, akkor a liga szeretné eldönteni, kit enged be erre" - tette hozzá Szieben.

A sajtóban megjelent információk szerint az MTV évi 450 millió forintot fizetett volna a közvetítésekért, ha a kuratórium rábólint a szerződésre.