Dániel, Daniella
16 °C
30 °C

A Liga kitiltotta a tévéket a futballpályákról

2003.09.20. 15:47
A Magyar Labdarúgó Liga (MLL) elnöksége pénteki rendkívüli ülésén úgy határozott, hogy az MTV kuratóriumának csütörtöki, az Arany Ászok Liga mérkőzéseinek közvetítésével kapcsolatos elutasító döntése után további határozatig semmilyen országos tv-csatorna nem engedhető be az NB I-es, illetve NB I/B-s találkozókra. A Liga igazgatója szerint egyértelműen politikai döntés született.
Az MLL hivatalos honlapján (http://www.labdarugoliga.hu) olvasható határozat szerint még a médiatörvényben előírt 90 másodperces anyag elkészítésére sem kapnak engedélyt az érintett forgatócsoportok. A liga megtiltotta, hogy a fentiekkel összefüggésben a sportszervezetekhez tartozó személyek - klubvezetők, edzők, labdarúgók - nyilatkozzanak országos tv-csatornának.

A helyi kábeltévék felvehetik a mérkőzéseket, de az adott találkozó műsorra tűzése kizárólag 2 órával az összecsapás befejezése után lehetséges. A helyi televíziók egymás között a felvételt cserélhetik azzal a kikötéssel, hogy sem teljes terjedelmében, sem vágott formában azt országos érdekeltségű tv-csatornának nem adhatják tovább.

A Magyar Televízió kuratóriuma csütörtökön egyhangúlag elutasította a labdarúgó Arany Ászok Liga mérkőzéseinek közvetítéséről szóló szerződéstervezetet. A sajtóban megjelent információk szerint az MTV évi 450 millió forintot fizetett volna a közvetítésekért, ha a kuratórium rábólint a szerződésre.

Szieben: Politikai döntés

Szieben László, a Magyar Labdarúgó Liga igazgatója szerint politikai döntést hozott a Magyar Televízió kuratóriuma, amikor csütörtökön egyhangúlag elutasította az Arany Ászok Liga mérkőzéseinek közvetítéséről szóló szerződéstervezetet.

"Köztudott, hogy minden állami pénzt ki akarnak vonni a futballból, így számomra egyértelmű, milyen okok vezettek a mostani helyzethez, pedig a kormány egyetlen forintot sem tud felmutatni, amely nem üzleti alapon került volna a sportágba" - mondta az MTI érdeklődésére a liga elsőszámú vezetője. "Halálra szeretnék ítélni a profi labdarúgást, de ez nem fog sikerülni, mert készítünk egy rendkívül takarékos költségvetést".

Szieben a távirati irodának azt is elárulta: az idei szezonban az MTV által közvetített találkozókért 80 millió forintot követelnek a közszolgálati csatornától. "Folyik az alternatív megoldás keresése, de ennél többet most nem mondhatok" - válaszolt Szieben arra a kérdésre, hogy a kontraktus elutasítása után más társaságokkal megkezdték-e a tárgyalásokat.

Kábeltévék előnyben

A liga pénteki közleménye szerint egyetlen országos tv sem sugározhat első, illetve másodosztályú bajnoki találkozót, amely Szieben szerint azt jelenti: csak a helyi társaságok közvetíthetnek, de csak két órával az összecsapás befejezése után. "A jogszabályok értelmében valóban minden televízió ingyen adhatna egy 90 másodperces összefoglalót. De, ha a rendőri biztosításért fizetni kell, mert ez magánrendezvény, akkor a liga szeretné eldönteni, kit enged be erre" - tette hozzá Szieben.

A sajtóban megjelent információk szerint az MTV évi 450 millió forintot fizetett volna a közvetítésekért, ha a kuratórium rábólint a szerződésre.