Olivér
4 °C
8 °C

Kolláth: Középkori állapotok a Ligában

2003.09.22. 16:31
Kolláth György alkotmányjogász szerint a Magyar Labdarúgó Liga nem tilthatja ki az országos tv-csatornákat a stadionokból és ugyancsak nem tilthatja meg a sportszervezetekhez tartozó személyeknek, hogy nyilatkozzanak.
"Minden képzeletet felülmúl, ami a magyar labdarúgásban történik" - mondta hétfőn az MTI-nek Kolláth György. "Egy hírügynökségnek sem lehet megtiltani, hogy tudósítson egy nyilvános magáneseményről, sőt ehhez még általában akkreditálás sem szükséges. Ugyanúgy a liga nem teheti meg, hogy nem engedi be a kamerákat a pályákra. A médiatörvényben előírt 50 másodperces összefoglaló arra az esetre vonatkozik, ha valamelyik társaságnak kizárólagos közvetítési joga van, a többinek ennyi áll rendelkezésre, hogy beszámoljon az adott eseményről. Ebben az esetben azonban még ez a szabály sem korlátoz. De hogy a liga megtiltja az edzőknek, sportvezetőknek, hogy nyilatkozzanak, ez elképesztő, hiszen felnőtt emberekről van szó, a liga nem tulajdonosa a kluboknak. Egy őrült kapitalista mondhatja a rabszolgájának, hogy ha kinyitod a szádat, repülsz, de nem a sötét középkorban élünk".

Az alkotmányjogász úgy véli, tömény pánik, ami a sportközvetítések terén történik, a dolgok önmaguk paródiájába fordulnak. Hozzátette: van a sorsnak humorérzéke, mert éppen Szicílián, a maffiafilmekből jól ismert Corleone város közelében tartózkodott, amikor meghallotta a hírt.

"Állítsák meg a Ligát!"

"Meg kellene állítania az MLSZ-nek a ligát, a szövetséget pedig a sportkormányzatnak vagy az ügyészségnek" - szögezte le Kolláth György.

Az MTV kuratóriuma csütörtöki ülésén egyhangúlag elutasította a labdarúgó Arany Ászok Liga mérkőzéseinek közvetítéséről szóló szerződéstervezetet. A kuratóriumi elnökség támogatja, hogy az MTV közszolgálati kötelezettségeinek eleget téve vállalja a találkozók közvetítését, jogdíjat azonban csak abban az esetben fizet, ha a liga arra tendert ír ki és piaci versenyben derül ki a jogdíj valós értéke. A sajtóban megjelent információk szerint az MTV évi 450 millió forintot fizetett volna a közvetítésekért - ha a kuratórium jóváhagyja a szerződéstervezetet.

A Liga 80 milliót követel a tévétől

Az MLL válaszlépésként pénteken úgy döntött, további határozatig semmilyen országos tv-csatorna nem engedhető be az NB I-es, illetve NB I/B-s találkozókra. A liga megtiltotta, hogy a sportszervezetekhez tartozó személyek - klubvezetők, edzők, labdarúgók - nyilatkozzanak országos tv-csatornának. Az MTV Rt. hétfőn nem kívánt állást foglalni az ügyben.

"A kuratórium határozata az MTV számára kötelező erejű, a ligának az MTV-vel kapcsolatos állásfoglalása ismeretében születik döntés arról, mi lesz a következő lépés az ügyben" - mondta Csorba Mária sajtóreferens az MTI-nek. Szieben László ligaigazgató pénteken kijelentette: az idei szezonban az MTV által közvetített találkozókért 80 millió forintot követelnek a közszolgálati csatornától.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?