Emőke
-4 °C
9 °C

Ingyen közvetíti az MTV a labdajátékok eseményeit

2003.10.06. 18:17
A Magyar Televízió Rt. ettől a héttől költségtérítés nélkül közvetíti a labdarúgáson kívül a többi sportág hazai bajnoki és kupamérkőzéseit. "Az elmúlt több mint egy évben az MTV arra kényszerült, hogy gyártási költségtérítést kérjen a képernyőre kerülő hazai sportesemények rendezőitől" - áll az MTV Rt. hétfői állásfoglalásában.
Mivel a kuratórium elnökségének döntése alapján a közeljövőben labdarúgó jogdíjakra csupán a válogatott mérkőzések és nemzetközi kupatalálkozók esetében költ, az esztendő negyvenedik hetétől lemond a többi sportág hazai bajnoki és kupamérkőzései után fizetendő hozzájárulásról, s költségtérítés nélkül közvetíti azokat.

Örülnek a sportági szakszövetségek vezetői

Az MTI Sportszerkesztősége megkereste néhány érintett sportág szövetségének vezetőit, hogyan értékelik az MTV állásfoglalását.

"Ez mindenképpen jelentős változás a tavalyi évhez képest" - mondta Stevik Péter, a röplabda-szövetség főtitkára. "Én már elkészítettem az MTV számára azt a listát, amely az általunk közvetítésre javasolt találkozókat tartalmazza, az Extraliga alapszakaszából körülbelül 15 mérkőzést. Természetesen a részleteket illetően még további egyeztetésre van szükség."

Bodrogvári Iván, a kosárlabda-szövetség főtitkára is üdvözölte az MTV határozatát: "nagyon örülünk a döntésnek, már csak azért is, mert az eddigi rendszer rendkívül elszomorító volt. Korábban költeni is hajlandóak voltunk azért, hogy a képernyőre kerüljünk, így természetesen élni fogunk ezzel a lehetőséggel. Úgy gondolom azonban, hogy ez csak egy kedvező lépés volt a közvetítések ügyében, s hamarosan eljön az idő, amikor a televízió fizet a mérkőzéseinkért."

Eddig reklámidőt kaptak a szponzorok

"Nagyszerű hír" - reagált Martin György, a vízilabda-szövetség első embere. "Eddig, ha jól tudom, 400 ezer forint plusz áfába került egy-egy pólómeccs televíziós közvetítése, ám hadd tegyem rögtön hozzá, hogy ezt nem mi fizettük, a költségeket a Westel állta. Egy háromoldalú szerződés értelmében tudniillik úgy oldottuk meg a képernyőre kerülést, hogy a mobiltelefonos társaság hirdetési időt kapott az MTV-től" - magyarázta.

"Mind az MTV-vel, mind a Sport 1-gyel tárgyalunk, hogy a két csatornán összesen 15-20, bajnoki, Interliga-, kupa- és válogatott-mérkőzés kerüljön képernyőre" - összegzett Kovács Zoltán, a jégkorong-szövetség főtitkára.