Valér
4 °C
8 °C

Szabics holtversenyben Inzaghival

2003.10.27. 09:57
Szabics Imre a 16. helyen áll a világ legjobb góllövői között ebben az évben. A labdarúgás történetével és statisztikájával foglalkozó (IFFHS) szervezet ranglistáját a francia Thierry Henry vezeti, Ronaldo a kilencedik.
A labdarúgás történetével és statisztikáival foglalkozó (IFFHS) szervezet rangsorában a válogatottban és a nemzetközi, valamint európai kupamérkőzéseken elért találatokat veszik figyelembe. Mivel a francia Thierry Henry a válogatottban rendkívül eredményes övé lett az első hely. A francia klasszis ugyanakkor a BL-ben csapatához hasonlóan árnyéka önmagának. (Az Arsenal három forduló után még nyeretlen, ha a negyedik meccsén is pontot veszít, feltehetően búcsúra kényszerül.)

Ronaldo nyolc BL-gólnál tart idén

Raúl hozza jó formáját a Madridban és a válogatottban is, és a cseh Kollerre sem lehet panasz. Az ötödikként rangsorolt kínai Vaj Lun-au kilóg a sorból, hiszen korántsem jegyzett ellenfelek hálóját vette be, igaz ez az amerikai Landon Donovan-re is éppúgy, mint az uruguayi Liguerára. (Előbbinek Európában is ismerősen cseng a neve, hiszen korábban a Bundesligában játszott, és az utánpótlás vb legjobb játékosának választották.)

A Marseille-ben kiváló teljesítményt nyújtó, és a BL góllövőlistáját vezető Drogba a Real csillaga, Ronaldo elé került. Utóbbi a válogatottban keveset szerepelt, ezért tart csupán egy gólnál.

Szabics és Inzaghi is hat gólt lőtt a válogatottban

A VfB Stuttgart csatára, Szabics Imre idén eddig összesen nyolcszor volt eredményes. Hatszor a nemzeti tizenegyben - Luxemburgnak és a letteknek kettőt, a lengyeleknek és San Marinónak egyaránt egy gólt lőtt. A Bajnokok Ligájában kétszer volt eredményes, előbb a Manchester majd a Panathinaikosz kapuját vette be. Mindkét találat meglehetősen fontos volt, hiszen azzal szerzett vezetést csapatának.

A magyar támadó ezzel a produkcióval épp holtversenybe került a BL-győztes Milan klasszisával, Filippo Inzaghival. Az olasz csatár ősszel került vissza a válogatottba - Totti sérülése miatt juthatott szóhoz -, és mindjárt gólokkal hálálta meg Trapattoni bizalmát. Sem az azerbajdzsáni, sem wales-i védők nem tudták tartani. A BL-ben tavaly ilyenkor már négy gólnál járt, most visszafogottabb némiképp, mert még csak kettőt rámolt be. Mindez a 16. helyre elegendő.

A világ legjobb góllövői az idén:
1. Henry (francia, Arsenal) 12 gól (10 a válogatottban, 2 a klubban)
2. Raúl (spanyol, Real Madrid) 12 (6/6)
3. Koller (cseh, Borussia Dortmund) 11 (7/4)
4. Trezeguet (francia, Juventus) 11 (6/5)
5. Vaj Lun-au (kínai, FC Hongkong) 10 (10/0)
6. Liguera (uruguayi, Fenix Montevideo) 10 (7/3)
7. Donovan (amerikai, San Jose Earthquakes) 9 (7/2)
8. Drogba (elefántcsontparti, Olympique Marseille) 9 (4/5)
9. Ronaldo (brazil, Real Madrid) 9 (1/8)
..16. Szabics Imre (Sturm Graz, VfB Stuttgart) és F. Inzaghi (olasz, AC Milan) 8-8 (6/2)-(6/2) Holtverseny esetén a válogatottbeli több gól számít