Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

'Nem tudok én cselezni, csak gólt lőni'

2003.11.05. 15:01
A múlt hét végén véget ért norvég bajnokág tizenegyedik helyén végzett, így osztályozó nélkül bennmaradt az élvonalban a Tromsö csapata. Ebben a sikerben nyolc góljával jelentős részt vállalt a 198 centi magas Kovács Péter, aki legutóbb a másodosztálybeli Érden játszott Magyarországon. Ott általában mellőzték, így jobb híján Finnországba távozott. A 25 éves támadó játszott a Lahtiban és a Helsinkiben, a két évvel ezelőtti BL-selejtezőn élete gólját lőtte a Liverpoolnak. Idén került Norvégiába, ahol sztár lett, edzője szerint egymilliárd kétszázmillió forint az értéke. Az Index a világ legészakibb magyarját az északi sarkkörön túli otthonában érte el.
Index: Nagyon hideg van most a sarkkörön túl?

- Öt fok van, mintha nyár lenne, olyan az idő. Különösen örömteli, hogy az egész héten nem várható havazás. Novembertől viszont már igen kemény a tél.

Index: Az időjárás mellett a csapat teljesítményének is örülnek?

- Hogyne, hiszen újonc csapatról van szó, amelyik lényegében biztosan maradt benn, mégha voltak is nehéz periódusaink. Voltaképpen csak négy, vagy öt alkalommal játszottunk jól. Igaz csak mi tudtuk kétszer is legyőzni a bajnok Rosenborgot.

Index: A bennmaradásban nyolc góljával gondolom jelentős szerepet játszott.

- Szerencsére jól ment a játék, és fel tudtam venni az itteni harcos, kemény stílust.

Index: Ez a legjelentősebb különbség a magyar bajnoksághoz képest?

- És még sok minden más. Ezt a bajnokságot otthon hajlamosak elintézni egy kézlegyintéssel az emberek, de borzasztó nagyot tévednek. Ez a bajnokság százszor jobb, mint az otthoni.

Index: Nem túl elfogult?

Kovács Péter
- Biztosan nem tudom teljes mértékben függetleníteni magam, de a Rosenborg bármelyik magyar csapatot simán verné, de a dobogósok ellen sem lenne sok esélye a Fradinak vagy mondjuk az MTK-nak. Az osztályozót játszó Valerenga az UEFA-kupában kiverte a Grazer AK-t, a tizedik Lyn pedig nyerni tudott Szalonikiben, úgy esett ki a PAOK ellen. Itt megtapasztalhattam, hogy a magyar bajnokság nívója a feröerivel van egy szinten. De még az is lehet, hogy ott is nagyobb az iram, mint nálunk. Lehet, hogy benne van a mondadómban az is, hogy engem otthon totálisan leírtak. Az ilyen típusú és felépítésű játékosokat ugyanis otthon nem taksálják sokra, egyszerűen nem szeretik, azonnal a kispadra kényszerítik. Én valóban nem vagyok egy Ronaldo, nem tudok cselezni, de tisztában vagyok a képességeim határával, és nem is próbálkozom egy biciklicsellel a tizenhatos előtt. Arra viszont képes vagyok, hogy egy előreívelt labdát elfejeljek, visszapasszoljak a középpályára, aztán bemenjek középre, verekedjek a védőkkel, és értékesítsem a belőtt labdákat. Nekem ennyi megy, és azért valljuk meg, ha gólokat lő az ember, akkor korántsem számít annyira, hogy technikailag vannak kisebb-nagyobb fogyatékosságai. Azt gondolom, nem vagyok rossz csapatjátékos, és itt mindenki ilyen. Amit tud, azt bármikor kihozza magából, amit azonban nem tud, arra nem is vállalkozik. A védő nem megy akaratlanul előre, a középpályás, ha nem tud pontos keresztlabdát adni, akkor meg sem kísérli. Ez a norvég mentalitás, valamint az eszméletlen mennyiségű futás.

Index: A találatai többségét fejelte?

- Mindenki azt hiszi, de csak egyet bólintottam. Hetet lőttem, ebből egy tizenegyes volt. Szóval, lábbal sem töröm annyira a labdát, mint általában egy magas emberről gondolják.

Index: Lehet, hogy Norvégiában megbecsülik, de azért annyira nem tűnhet fel egy közel kétméteres játékos.

- Nemcsak Norvégiában, más bajnokságokban is respektálják. És ebben a cseh Kollernek elévülhetetlen szerepe volt. Amikor a Lokerenhez került többen megmosolyogták, de aztán bebizonyította: tud ő futballozni. Nem véletlenül kötött ki a Dortmundnál. Vagy ott van a norvég Carew. Ő sem fog három csel után a kapuba lőni, de ha szélről beteszik neki a labdát, akkor azt kíméletlenül bevágja.

Index: Elégtételt jelent az elismerés?

- Persze, hogy azt. Büszke vagyok rá, hogy eljutottam erre a szintre. És ez még nem a vége, mert fognak még otthon hallani rólam. Fogok én még Angliában játszani!

Index: Van már esetleg konkrét ajánlata is?

- Érdeklődnek irántam, de nem szeretném megnevezni, hogy mely csapatoknál kerültem szóba.

- Akkor csak annyit áruljon el: első vagy másodosztályú együttesek keresnek?

- Másodosztályúak.

Index: Gondolom, akkor már alig várja, hogy májusban belépjünk az EU-ba, mert akkor érvényét veszti az a diszkriminatív szabály, amely szerint a szigetországba kizárólag azok szerepelhetnek, akik a válogatott meccsek háromnegyedén pályára lépnek.

- Így van. Májustól jöhet el az én időm.

Index: Edzője viszont korábban úgy nyilatkozott, hogy negyvenmillió koronát, vagyis egymilliárd kétszázmillió forintot kérne. Ennyi a kikiáltási ára, azaz pillanatnyilag az egyik legdrágább magyar futballistának számít.

- Hallottam én is ezt a nyilatkozatát, de volt abban a mondatban szerintem egy kevéske humor is.

Index: Vagyis?

- Vagyis nem vagyok én ennyire értékes. Ez jókora túlzás, már-már nevetséges.

Index: Akkor mennyit is ér valójában?

- Tízmillió korona, azaz háromszázmillió forint szerintem reális vételár lenne. De ha hatmillióért eladnak, már akkor is boldogok lennének a vezetők, hiszen 180 ezerért vásároltak meg.

Index: Jelentősen felment az ára.

- Mondom, itt másként értékelik a futballt, teljesen más a felfogás.

Index: Mennyit lehet Norvégiában keresni?

- 30 ezer korona az átlagos fizetés. Rögtön hozzáteszem, hogy ennél drágább ország talán nincs is Európában. És ez a megállapítás az élet valamennyi területére érvényes. Drága a benzin, az élelmiszer, a ruhák, az autók és annak fenntartása is.

Index: A csapatban is sztárnak tartják, vagy vannak jelentősebb múlttal rendelkező elismertebb társak.

- Sokkal jobb és jegyzettebb játékosok is vannak. Nilsen például a Milannal bajnokságot nyert négy éve, Pedersen a Mönchengladbachban játszott, Johanssen BL-tapasztalattal is rendelkezik, Arst pedig belga gólkirály volt kétszer is. Én nagyon messze vagyok tőlük.

Index: A végére hagytam a válogatottság kérdését.

- Nem is baj. Otthon nem szeretik az olyan játékosokat, mint én vagyok, mégha eredményesnek is bizonyulok. Emiatt nem is ringatom álmokba magam, maradok a realitásnál. Valószínűleg nem leszek válogatott soha.