Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Prso mennybe mehetett volna

2003.11.16. 18:23
Félelmetes zágrábi hangulat, Prso-gól, hősies szlovén bekkmunka - ezt hozta a horvát- szlovén Eb-pótselejtező első felvonása szombat este. Az ex-jugoszláv rangadón a pótselejtező-specialista Szlovéniát a korai gól sem zavarta meg és a szerdai visszavágó előtt jó eséllyel pályáznak Bojan Prasnikar tanítványai a portugáliai repülőjegyekre. Helyszíni riport egy feszült hangulatú mérkőzésről az utolsó napfényes őszi napját tartó horvát fővárosból.
Tekintse meg képeinket!
Már szombat déltől az Európa-bajnoki pótselejtező határozta meg Zágráb életét. Az pénteken eldőlt, hogy telt ház, 36 ezer néző teremthet majd pokoli hangulatot a Maksimir-stadionban a sorrendben hetedik horvát-szlovén összecsapáson. A pótselejtező napján a főváros legkülönbözőbb pontjain tűntek fel a piros-fehér kockás mezes szurkolók. A zágrábi újságosstandok felhozatalát vizsgálva is feltűnhetett, Dado Prsótól várják a legtöbbet a hazaiak: a Monaco csatárára egész Európa figyelt fel, amikor alig egy hete négy gólt lőtt a hercegségiek BL-rekordot döntő győzelmekor a Deportivónak. Fényképek a 15 éves Dadóról, fotó a barátnővel a helyi pletykaújság címlapján, főcímben a sportnapilapban - szóval a csapból is Prso folyt, akit immár az angol élvonalbeli Fulhammel hoztak szóba.

"Nyeretlen" szlovénok

A szurkolók tehát már korán emlékeztettek mindenkit arra, hogy fontos mérkőzés következik. A magyar történelemben kevésbé pozitív hősként elkönyvelt Jellasicsról elnevezett főtéren és környékén azonban néhány évvel ezelőtt érezhette magát a szemlélődő: a drukkerek ugyanis az előző nagy generáció sztárjainak mezeit viselték, és nem a Tudor-, Olic-, netalán Prso-dresszek szúrtak szemet, hanem például Prosinecki, Suker vagy Boban "követői" tűntek fel. Zágráb egyébként talán utolsó "teraszos" hétvégéjét tartotta, a szombat déli napsütésben ugyanis, ha ugyan nagykabátban is, de sokan a divatos kávéházak előtti asztaloknál beszélgettek.

Talán az esti mérkőzésről, talán a nem túl hosszú horvát-szlovén futballmúltról. Az egykori Jugoszlávia két utódállamának válogatottjai az immár több mint tízéves függetlenség óta hatszor csaptak össze - szlovén siker nélkül. A két csapat már kétszer is összetalálkozott selejtezők során, először a '96-os Európa-bajnokság, majd a '98-as vébé előcsatározásai alkalmával. Négy horvát győzelem mellett két döntetlen született eddig. Éppen nyolc évvel ezelőtt is játszott egymással a két válogatott, az akkori, ljubljanai Eb-selejtezőt 2-1-re a horvátok nyerték meg. A mostani pótselejtezőbe Otto Baric csapata a bolgárok mögött végezve a nyolcadik csoportból, a szlovénok a magabiztosan továbblépő franciák mögül az első csoportból léptek tovább. A pótselejtező műfajban talán a szlovénok számítanak tapasztaltabbnak: a legutóbbi világbajnokságra és Európa-bajnokságra is túlórában jutottak tovább, előbb az ukránokon, majd a románokon léptek túl. A horvátok a '98-as vébé előtt szintén az ukránokkal találták magukat szemben, és meg sem álltak a franciaországi bronzéremig.

"Portugal - we are coming"

Aztán eljött az esti meccs, és öt percnek sem kellett eltelnie a Portugáliába vezető úton a két csapat valamelyike számára utolsó előtti lépésnek számító mérkőzésből, hogy kiderüljön, mindkét előzetes várakozás jogos volt. A több mint harmincezer hazai szurkoló - a vendégszektor is tele volt azért szlovénokkal - félelmetes légkört teremtett a két ex-jugoszláv együttes találkozóján. A szlovén kapus, Dabanovics mögött helyet foglaló fanatikusok több tíz méter hosszú drapériája hirdette, ők már az Európa-bajnokságon látják kedvenceiket: "Portugal - we are coming" - szólt a magabiztos felirat. És közös múlt ide, Titó Jugoszláviája oda, a közönség hazai része fülsüketítő füttykoncerttel tette gyakorlatilag halhatatlanná a szlovén himnuszt. A sajtóhelyeket fedő tetőről pedig - annak ellenére, hogy eső nem esett - víz folyt; abban azonban csak reménykedhettek a tudósítók, hogy a nedvesség nem a fedél mögött elhelyezkedő nézők valamelyikétől származott.

Az ötödik percben pedig jött Prso, és máris előny a horvátoknál: a pontrúgásokért felelős Niko Kovac szabadrúgása után Mornar fejelte keresztbe a labdát, a monacói légiós pedig az üres kapuba rúghatta azt. A Maksimir robbant, petárdák indultak meg a játéktér felé, néhány perc múlva pedig már sűrű füst borította a pályát. Az ügyeletes horvát sztár egyébként kicsit visszahúzódva, a két ék - Olic és Mornar - mögött futballozott, és noha eredetileg az volt a feladata, hogy csatártársait lássa el labdákkal, ő volt a legaktívabb horvát támadó.

Lankadó horvátok, kitartó szlovénok

Ahogy a petárdák fényei kihunytak, úgy lankadt a horvátok lendülete is, a korai gól után ugyanis egyre inkább a vendégek vették át az irányítást. Jól tartották a labdát Zahovicék, ha támadásban nem is, a középpályán felvették a versenyt a Baric-alakulattal. A 22. percben következett az, amire a hazai szurkolók a legkevésbé számítottak: Acimiovic tizenhatosról középre ívelt labdáját Ermin Siljak fejelte Pletikosa kapujának jobb oldalába. A harmincegyedik évében járó szlovén csatárnak ez volt a kilencedik találata selejtezősorozatban, mostanában pedig - Kenesei Krisztiánhoz hasonlóan - a kínai első osztályban vágja a gólokat.

Az egyenlítő gól után Zivkovicék mozgósítottak, de hamar kiderült, nem sikerül felülmúlni az addigi lendületet. Félórányi játék után aztán megélénkültek az események: előbb Prso fejelt kis híján gólt, Dabanics valószerűtlen mozdulattal tolta szögletre a labdát, majd ismét a Lokeren hálóőre mentett. Ezután következett a színház, a tömegverekedést csak kis híján tudta elkerülni az Európa-szerte tiszteletnek örvendő Markus Merk. Két sárga lap is villant, Olic és a szlovén gólszerző pedig - mivel a sorozatban ez volt mindkettejüknek a harmadik lapja - a szerdai visszavágó alatt elgondolkodhatnak, vajon megérte-e ezért kihagyni a pótselejtező második mérkőzését.

Siljak még duplázhatott is volna

A horvát szövetségi kapitány, Otto Baric a középpályával lehetett elégedetlen - joggal -, legalábbis a cserékből erre lehetett következtetni. A szünetben is ezen a játékrészen frissített, hiszen Leko helyett Roso állt be, valamint Olic maradt az öltözőben és Rapaic futott ki a második félidőre. Később - Baric már az 59. percben kihasználta harmadik lehetőségét - a csapatkapitány Zivkovicot Srna váltotta.

Tekintse meg képeinket!
A második játékrész első pillanataiban úgy tűnt, a horvátok mindent megtesznek az újabb gólért, de az első percben vezetett támadás után nem jöttek a hazai akciók. Meddő fölényben játszottak, Prsóék, de valójában eseménytelenül teltek a percek, mert nem tudták feltörni a szlovén védelmet. Hetvenöt percnyi játék után ismét úgy tűnt, visszatér az izgalom a stadionba, de hiába jöttek az újabb hazai szögletek (a végén tizenháromig jutottak), újabb pontrúgásoknál és elakadt lövéseknél messzebb nem jutott a '98-as vb-harmadik. Sőt, alig tíz perc volt hátra a pótselejtezőből és egy ellentámadás végén Siljak alig tévesztette el a kaput. A szlovénok egyébként az egész mérkőzésen egyetlen egy kapura lövést jegyeztek, abból gól is lett.

A feszült hangulatú és nagyon sok szabálytalansággal tarkított mérkőzés végére maradt még egy csetepaté, de a nagyobb balhé ekkor is elmaradt. Az utolsó negyedórában beállt a pótselejtezők egyetlen "magyarja" is: a Ferencváros légósa, Adem Kapic Acimovicot váltotta.

Baric feszült

A hősiesen védekező szlovénok tehát harmadszorra is pótselejtezőn biztosíthatják be kijutásukat világversenyre. Az eredmény, és a mutatott játék is Bojan Prasnikar fiai számára hízelgő ugyanis a szerdai visszavágó előtt. A mérkőzést követő sajtótájékoztatón Baric meglepő magabiztossággal úgy vélekedett, nem zavarja, hogy idegenben harcolnak majd a továbbjutásért, mert biztos benne, hogy eredményesek lesznek. Hogy azért nem teljesen nyugodt, jelezte, hogy az egyik zsurnalisztával sikerült összeszólalkoznia a feszültségét leplezni nem tudó kapitánynak. Hogy sikerül-e lenyugodnia, Prsóéknak pedig valóban Portugáliába rúgnia Horvátországot, majd kiderül Ljubljanában - várhatóan valamivel nyugodtabb körülmények között, a Bezigrad-stadion ugyanis ötöde sincs a zágrábi arénának.

Jegyzőkönyv
Horvátország-Szlovénia 1-1 (1-1)
Zágráb, 36 ezer néző, vezette: Merk
Horvátország: Pletikosa - Simic, Tudor, Zivkovic (Srna, 59. perc) - Neretljak, Kovac, Leko (Roso, 46.) - Prso - Olic (Rapaic, 46.), Mornar
Szlovénia: Dabanovics - Cipot, Knavs, Vugdalic - Karic, Ceh (Bulajic, 87.), Pavlin, Sukalo, Acimovic (Kapic, 73.) - Zahovic - Siljak (Cesar, 92.)
Gól: Prso, 5., illetve, Siljak 22.