Gerzson
-3 °C
2 °C
Tóth Ivett
péntek 02:00
Tóth Ivett
Műkorcsolya

Megtámadták a német játékosokat

2003.11.19. 15:22
Nehezen emésztették meg a török focisták a németek elleni utánpótlás Eb-pótselejtezőn, hogy ellenfelük a 93. percben szerzett góllal vívta ki a továbbjutást. A szurkolók a pályára bedobált tárgyakkal több játékost és a játékvezetőt is megsebesítették.
Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) vizsgálatot indított a kedd este lejátszott isztambuli Törökország-Németország U21-es mérkőzés végén történt botrány kapcsán, miután a vendégek jelezték: a lefújás után különböző tárgyakkal megdobálták őket a szurkolók, ráadásul a játékoskijáróban a biztonsági emberek is rájuk támadtak.

Az utánpótlás Eb - és olimpiai selejtező első találkozóját 1-0-ra nyerték a németek, majd a visszavágón - egészen az utolsó percig - a törökök vezettek ugyanilyen arányban. A 93. percben azonban Uli Stielike csapata a török származású Hamit Altintop góljával egyenlített, ezzel kiharcolták a továbbjutást.

Repültek az acélrudak

"A lefújás után elszabadult a pokol" - mondta Hans Florin, a német szövetség biztonsági megbízottja. "Öngyújtók, üvegek, acélrudak repültek a játékosok és a bíró felé. Ők megpróbáltak menedéket keresni, de bent még rosszabb volt a helyzet: a biztonsági személyzet tagjai ütlegelni és rugdalni kezdték őket".

"Soha életemben nem voltam ilyen veszélyes szituációban labdarúgó-stadionban" - nyilatkozta Stielike a találkozó után. A németek egyik legjobbját Hitzlspergert egy vizesflakon talált el, míg egy másik német játékos a füle környékén szerzett zúzódásokat. Nem úszta meg a játékvezető sem, akinek a fejét két öltéssel kellett összevarrni. A máltai UEFA-ellenőr szerint a törökök példásan súlyos büntetésre számíthatnak. Mike Lee, az UEFA kommunikációs igazgatója kijelentette: elemzik a történteket, és az ügyben várhatóan december 4-én hoznak döntést.

Szívnak a lettek is
A törökök semmit nem bíznak a véletlenre. Az Európa-bajnoki pótselejtezőre érkező lett válogatott labdarúgóit több, mint egy órán keresztül várakoztatták a reptéren, majd csomagjaik átvilágítása után még kábítószer-kereső kutyákkal is átkutatták csomagjaikat. A lettek úgy érzik, ez már a meccs előtti "lelki terror" része volt, míg a törökök csak annyit mondtak az esetre: velük is így bántak Rigában.