Eleonóra
-1 °C
2 °C
Jégkorong
Percről Percre

A lettek ott lehetnek az Eb-n

2003.11.19. 21:36
A horvátok, a lettek és a spanyolok is idegenben harcolták ki a továbbjutást a nyári portugáliai labdarúgó Európa-bajnokságra. A horvátok Prso góljával nyertek, a törökök mindössze két percig érezhették továbbjutónak magukat, a spanyolok esélyt sem hagytak a norvégoknak. A hollandok hat góllal ütötték ki a skótokat, az oroszok egy fejesgólnak köszönhették a továbbjutásukat Wales-ben.
SZLOVÉNIA-HORVÁTORSZÁG 0-1 (összesítés: 1-2)

Az öt pótselejtező közül a horvátok szlovéniai vendégjátékára került sor először. A szlovénok igazi pótselejtező-specialistának tekinthetők, hiszen négy éve az ukránokat múlták felül, két éve pedig az ugyancsak náluknál esélyesebb románokon keresztül jutottak el a vb-re. Az első meccset - 1-1 lett Zágrábban - tekintve most is ők voltak az esélyesebbek, de ezúttal kikaptak.

A horvátok a legutóbbi BL-fordulóban négy találatot jegyző monacói Dado Prso révén - Sokota kiugratása után mattolta Dabanovicot - a 61. percben megszerezték a győztes találatot, és továbbjutottak. Sikerük értékét növeli, hogy a Juventus klasszisa, Igor Tudor két perccel korábban a kiállítás sorsára jutott. A hajrában a szlovénok erőlködtek, de a jól romboló horvátok megőrizték előnyüket, így '96 után újra ott lehetnek a kontinensbajnokságon.

TÖRÖKORSZÁG-LETTORSZÁG 2-2 (összesítés: 2-3)

A törökök meglepő rigai vereségük után nagyon fogadkoztak, hogy Isztambulban kétséget sem hagynak afelől, hogy ők a jobbak. A várható nagy rohamok nem is maradtak el, Ilhan a huszadik percben szép lövéssel meg is szerezte a vezetést. A félidőben már nem változott az állás.

A második játékrészben Hakan Sükür kettőre növelte a hazaiak előnyét, ám a továbbjutásnak mindössze két percig örülhetett a török válogatott. A 64. percben jött ugyanis Laizans, aki egy szabadrúgás után a legmagasabbra emelkedett, és fejéről védhetetlenül vágódott a labda a hálóba. A törökök mindent egy lapra feltéve támadtak, a védelmük kinyílt, és az első meccsen is győztes gólt szerző Verpakovskis megpecsételte a sorsukat.

A törökök sem kerülhették el tehát a vb-bronzérmes átkát, és nem lesznek ott a soron következő Európa-bajnokságon. A legutóbbi öt vb-bronzérmes ugyanis - Lengyelország ('82), Franciaország ('86), Olaszország ('90), Svédország ('94), Horvátország ('98) - nem kvalifikálta magát.

A lettek történetük során először jutottak ki az Eb-re, mi több: az orosz utódállamok közül nekik sikerült első ízben ez a bravúr. A lettek a mieink szpetemberi legyőzésével tartották meg az esélyüket a pótselejtezős, második helyre.

NORVÉGIA-SPANYOLORSZÁG 0-3 (összesítés: 1-5)

A norvégok hősiesen és szerencsésen védekezve értek el Valenciában szolid, 2-1-es vereséget szombaton, így kedvező feltételekkel várták az oslói visszavágót. A spanyolok azonban Raúl góljával már az első félidőben egyértelművé tették: ott a helyük Portugáliában.

A térfélcserét követően Vicente és Etxeberria is betalált, így végül simán nyertek az ibériaiak.

HOLLANDIA-SKÓCIA 6-0 (összesítés: 6-1)

A skótok glasgow-i győzelmük után azzal a tervvel léptek pályára Rotterdamban, hogy ha az első félidőt kihúzzák kapott gól nélkül, akkor még lehet esélyük. Ehelyett hármat kaptak negyvenöt perc alatt.

A hollandok elképesztő iramban kezdték a meccset, és az ajaxos Sneijder révén - 22 méterről lőtt a jobb alsóba - már a tizenharmadik percben vezetéshez jutottak. Alig több mint fél óra után Ooijer fejesgólja már azt jelentette: a narancsmezeseknél az előny összesítésben. Aztán van Nistelrooy következett újabb fejessel - gyönyörűen csúsztatott hét méterről a hosszú sarokba.

A fordulás után sem változott a játék képe, a hollandok folyamatosan felőrölték a skótokat. Van Nistelrooy emelését - 51. perc - a menteni igyekvő vendégvédő nem tudta menteni a gólvonalon, de Boer fejese is utat talált a hálóig, a kegyelemdöfést pedig van Nistelrooy adta meg a 67. percben - nyolc méterről lőtt a kapuba, mégha némiképp el is törte a labdát - Berti Vogts elemeire hullott csapatának. A hollandok még nagyobb arányban is nyerhettek volna, a skótok történetük egyik legnagyobb vereségét szenvedték el.

WALES-OROSZORSZÁG 0-1 (összesítés: 0-1)

A moszkvai gól nélküli első meccs után az oroszok Cardiffban érvényesítették a papírformát, és a huszonkettedik percben Guszev szabadrúgása után Jevszejev a kapuba csúsztatott. A hazaiak erőlködtek, de nem tudtak egyenlíteni.