Sára, Márió
2 °C
6 °C

Szélhámos áldozata lett a világbajnok

2003.11.27. 16:04
Egy lengyel szélhámos 4 860 000 dollárt - valamivel több, mint egymilliárd forintot - csalt ki a híres brazil futballcsillagtól, Romariótól.
A '94-es amerikai világbajnokság egyik legjobbját, a brazil Romariót szerdán személyesen hallgatta meg a lublini ügyészség, amely csütörtökön közleményben hozta nyilvánosságra, hogy ennek alapján a labdarúgó hírességet hivatalosan sértettnek nyilvánította.

A 36 éves technikust pénzmosással is vádolják

A szélhámos, Piotr O. idén február óta letartóztatásban van. A lublini ügyészség több rendbeli, Lengyelországban és Európa területén elkövetett csalással, továbbá pénzmosással és 18 millió zloty (több, mint egymilliárd forint) jövedelemadó meg nem fizetésével vádolja. A 36 éves technikus, aki folyékonyan beszél angolul és németül, a körülményektől függően hol orvosnak, hol közgazdász doktornak, hol vállalkozónak, hol diplomatának adta ki magát. Több hamis útlevéllel is rendelkezett.

Az ügyészség eddigi vizsgálatai alapján kiderült, hogy Romario 4 millió 850 ezer dollárt utalt át egy, a Piotr O. és amerikai társa által megjelölt svájci számlára. További részleteket az ügyészség a nyomozás érdekeire való tekintettel nem árult el.

Jutalékot is kapott

Piotr O. letartóztatása után idén márciusban azt vallotta, hogy annak az amerikai üzletembernek volt a tanácsadója, aki Romario pénzét egy svájci bankban kezelte. Az volt a feladata, hogy segítsen a pénz - Romario 20 éves pályafutása alatt megtakarított vagyon - jövedelmező befektetésében. Ezért mintegy 4,8 millió dollár jutalékot kapott.

A nyomozás kiderítette, hogy Piotr O. nagy pénzösszegek fölött rendelkezett, amelyeket különböző társaságokba fektetett be. Lublin környékén három háza és Lengyelország-szerte még több ingatlana van. Az ügyészség olyan dokumentumokat talált nála, melyek arról tanúskodnak, hogy milliós összegekkel rendelkezett egy ciprusi bankban és nagy mennyiségű aranyat helyezett letétbe egy Banja Luka-i (Bosznia-Hercegovina) pénzintézetben. Nagy értékű antik tárgyai és több luxusautója is van.