Valér
4 °C
8 °C

Anyagi összeomlás szélén az egykori KEK-győztes

2004.01.04. 15:15
Az olasz labdarúgó-bajnokság élvonalában szereplő AC Parma rendkívül nehéz anyagi helyzetbe került, s ezért a januári átigazolási időszakban valószínűleg az összes klasszisát el kell adnia, ám ígéretet kapott: nem hagyják megszűnni a klubot.
A tabellán jelenleg 6. helyen álló AC Parma együttes azért került bajba, mert a klubtulajdonos Stefano Tanzi cége, amely egyben az egyesület főszponzora, a Parmalat Finanziaria óriási, több milliárd eurós adósságot halmozott fel az elmúlt években, így most nem jut pénz a futballra sem. A tartozások miatt csődeljárás alá vonták az élelmiszeripari vállalatot.

Maga a klub is veszteséges, hiszen az előző idényben 77 millió eurós deficittel zárt, s a hiányt a Parmalat nem tudja pótolni. A cég részvényesei egy hét múlva tartanak ülést, így legkorábban akkor születhet döntés az együttessel kapcsolatban. További rossz hír a klub szimpatizánsainak, hogy az olasz médiában új főtámogatóként aposztrofált parmai konzorcium vezetői bejelentették: nem áll szándékukban pénzt fektetni a sportba.

A többi klub segíthet

Mindemellett Enrico Bondi csődbiztos megígérte: mindenképpen olyan megoldást keres, hogy az AC Parma ne jusson a Fiorentina sorsára, azaz ne szűnjön meg, illetve ne minősítsék alacsonyabb osztályba. Ebben nagy segítségükre lehet a többi klub is, melyek a játékosok készpénzért történő megvásárlásával menthetik meg a sárga-kék alakulatot. Erre egyébként ígéretet is tett Adriano Galliani, a profiliga elnöke, aki egyben a Milan alelnöke.

Nakata már elment

A La Gazzetta dello Sport című olasz sportnapilap szerint az értékesítendő játékosok listáján többek között Adriano (60 millió euró), Sebastian Frey (15), Matteo Ferrari (15), Daniele Bonera (18) és Marco Marchionni (15) neve szerepel. Ezek után talán meglepő, hogy a japán Nakata Hidetosi lett az első, aki elhagyta a rendkívül nehéz anyagi helyzetbe sodródott klubot. A 26 éves irányító, aki 2001 nyarán 26 millió dollárért került az AS Romától a Parmahoz félévre a Bolognához került kölcsönbe. Az ANSA olasz hírügynökség szerint ezzel 900 ezer eurót spórol meg a tabella 6. helyén álló klub.

A letartóztatott Tanzi 1990-ben vásárolta meg az egyesületet, s hamar fel is virágoztatta a futballcsapatot, hiszen háromszor Olasz Kupát (1992, 1999, 2002), kétszer pedig UEFA Kupát (1995, 1999) nyert a gárda, továbbá 1993-ban a KEK-ben és az Európai Szuperkupában is diadalmaskodott.