Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

A válogatott kispadja többet ér, mint a Real Madridé

2004.01.09. 16:24
A magyar szövetségi kapitány, Lothar Matthäus szerződtetésében segítő Peter Pellady szerint a német edzőnek előnyösebb, hogy a válogatotthoz igazolt, mint az, ha a világ legsikeresebb csapatának a kispadjára ült volna le.
A magyar válogatott decemberben megválasztott szövetségi kapitánya, Lothar Matthäus szombaton látogat először munkájának - várhatóan - egyik legfontosabb színhelyére, a tatai edzőtáborba. A német szakember feltérképezi a létesítményt, majd az MLSZ edzőkonferenciáján tart előadást, és először találkozik a magyar szakemberekkel.

A nap zárásaként, este fél nyolckor pedig sajtótájékoztatón találkozik az újságírókkal, ám azt nem tudni konkrétan, mi lesz a beszélgetés témája.

László Csaba lehet Matthäus pályaedzője

Nem lehet kizárni, hogy a kapitány ekkor árulja el, kik lesznek a segítői a válogatott mellett. (Korábban csak annyi kritériumot támasztott, hogy mindhárom segítője beszéljen németül.) Ez ügyben megpróbáltunk pontosabb információkhoz jutni, így jutottunk el Peter Pelladyhoz. A külföldön élő magyar származású üzletember jelentős szerepet játszott abban, hogy az MLSZ-nek sikerült megnyernie a válogatott kispadjára a német sztárt.

A sajtóban az utóbbi időben a Mönchengladbach U16-os csapatát irányító László Csaba neve merült föl legtöbbször, mint Matthäus lehetséges segítője, de Pellady ezt az értesülést nem tudta megerősíteni.

"Sok edzővel tárgyalunk, mind magyarokkal, mind külföldiekkel, egyelőre mindegyiküknek van esélye arra, hogy a válogatott mellett dolgozzon. Nem döntöttük még el, kit választunk" - nyilatkozta Pellady, aki hozzátette azt is, miért kellett az MLSZ-nek a szokásosnál is nagyobb titokban tárgyalnia Matthäus-szal.

Főleg a Partizan miatt kellett titkolózni

"Teljes titokban kellett tárgyalnunk, részint a magyarországi, részint a belgrádi körülmények miatt. Az MLSZ-nek mindenképp edző kellett, Matthäusnak viszont még futó szerződése volt a Partizánnal, viszont azonnal érdekesnek találta a felkérést. A csapata persze a Bajnokok Ligájában nagyon fontos meccseket játszott, a szerb futballisták fejében biztosan zavart okozott volna, ha korábban kitudódik, hogy az edzőjük felvette a kapcsolatot a magyar futballvezetőkkel" - ismertette a körülményeket Pellady.

A sajtókapcsolatokért is felelős üzletember fontosnak tartotta még, hogy elmondja, képviseltjének a magyar válogatott kispadja a tökéletes "munkahely".

Mindkét félnek előnyös kapcsolat

"Lothar Matthäus a kihívás miatt fogadta el a magyar szövetség ajánlatát. Még edzői pályája elején tart, ezért olyan munkát akart, ahol előrébb léphet. Tegyük fel, ha a Real Madrid hívta volna, a spanyolok kispadjáról csak bukni lehet. Ha szinten tartod, teljesíted az elvárást, de ha nem, azonnal elindul lefelé a pályád. A magyar csapatnál az a legnagyobb feladat, hogy szinte a semmiből kell létre hozni valamit. Előre lehet lépni, és leginkább a fejlődés az, ami Matthäust igazán vonzza" - mondta Pellady, de kifejtette: az országnak sem előnytelen, hogy Matthäus edzi majd a futballistáinkat.

"Szerintem nem csak neki volt szüksége a válogatott kispadjára, de a magyar futballnak is pont olyan ember kellett, mint Matthäus. Ő olyan edző, aki két dologban hisz, a tehetségben és a szorgalomban. Ráadásul tudja is, miről beszél, hiszen egyszer már a szakmája csúcsára jutott, világbajnok és aranylabdás lett. A harmadik feltétel, ami elengedhetetlen a sikerhez, az a hit. Ez pedig szintén megvan benne, ezt is alátámasztják futballistaként elért sikerei. Ha pedig elhiteti a magyar játékosokkal, hogy sikerülhet kijutniuk a világbajnokságra, máris egy óriási lépéssel kerül közelebb a sikerhez" - fogalmazta meg Matthäus stratégiáját.