Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Összeállt az UEFA 2003-as csapata

2004.01.12. 15:32
Az Európai Labdarúgó Szövetség hivatalos weboldalán, az uefa.com-on az olvasók választhatták meg a 2003-as év csapatát.
Az Európai Labdarúgó Szövetség hivatalos weboldalán, az uefa.com -on az olvasók választhatták meg a 2003-as év csapatát.

A honlap szerkesztői által megadott listán összesen 55 játékosra - posztonként ötre - és öt edzőre lehetett voksolni. A mintegy másfél millió beérkezett szavazat összesítése után a következő tizenegy bizonyult a 2003-as év legjobbjának: Buffon- Paulo Ferreira, Maldini, Nesta, Roberto Carlos - Figo, Beckham, Zidane, Nedved- Henry, Van Nistelrooy.

Beckham lett a legjobb védekező középpályás

A kapuban Buffon helye megkérdőjelezhetetlen, az első meglepetéssel a védelemben találkozhatunk: a Porto jobbhátvédje, Paulo Ferreira kiszorította a csapatból Thuramot, Javier Zanettit és Michel Salgadót is.

A középpályások között Nedved a bal oldalra egyértelmű választás, Zidane irányítónak szintén, hiszen előbbi a France Football, utóbbi pedig épp az UEFA év játékosa szavazását nyerte meg.

Beckham tudását tekintve természetesen beférne a legjobbak közé, de kérdés, hogy a védekező középpályás posztján, ahová az uefa.com szerkesztői jelölték, majd olvasói beszavazták, jobb-e, mint Davids, Makelele vagy Gattuso. (Az uefa.com pontosan "középső középpályásként" veszi számításba a felsorolt játékosokat.)

Totti és Ronaldinho még az ötvenötös listára sem került fel

Beckham igazi posztján, a jobb szélen a szőke középpályás hiányában Figo óriási fölénnyel végzett az élen, ami nem is csoda, hiszen rajta kívül erre a posztra Van Der Meydét - aki az Interben rendre a bal oldalon játszik -, Poborskyt, Pienaart és Karpint(!) lehetett még kijelölni. Érthetetlen, hogy például a legjobb spanyol szélső, Joaquin miért nem került fel még a listára sem.

A két csatár, Henry és Van Nistelrooy végre nem ad okot vitára, bár bekerülhetett volna a csapatba Sevcsenko is, de a 4-4-2-es formációban csak két támadónak marad hely.

Az öt edző - Marcello Lippi, Carlo Ancelotti, Martin O'Neill, Reynald Denouix, José Mourinho - közül végül a Porto trénerére, Mourinhóra voksoltak a legtöbben.

A fiatal edző győzelme érthető is, hiszen a klubbal portugál bajnokságot és kupát, UEFA-Kupát és Portugál Szuperkupát nyert, ráadásul már novemberben több mint tíz ponttal vezette a 2003-2004-es pontvadászatot.

Ami ezek után még szemet szúrhat a futballkedvelő olvasóknak, az két szuperklasszis középpályás hiánya: Francesco Tottit és Ronaldinhót egyetlen poszton sem vették számításba a honlap szerkesztői, így szavazni sem lehetett rájuk.

Az uefa.com 2003-as csapata:
Gianluigi Buffon (Juventus FC), Paulo Ferreira (FC Porto) Alessandro Nesta (AC Milan), Paolo Maldini (AC Milan), Roberto Carlos (Real Madrid CF), Luís Figo (Real Madrid CF), David Beckham (Real Madrid CF), Zinedine Zidane (Real Madrid CF), Pavel Nedved (Juventus FC), Thierry Henry (Arsenal FC), Ruud van Nistelrooy (Manchester United FC). Edző: José Mourinho (FC Porto).