Anna, Anikó, Panka
19 °C
35 °C

Brazíliával játszhat a válogatott áprilisban

2004.03.17. 16:05
Három, korábban stabil válogatottnak számító játékos is kimaradt Lothar Matthäus Wales elllen készülő keretéből. A labdarúgók szövetségi kapitánya elégedetlen volt a három futballista teljesítményével, ezért nem számít rájuk a két hét múlva esedékes barátságos találkozón. Az MLSZ elnök bejelentette, elképzelhető, hogy áprilisban majdnem húsz év után újra Budapestre jön a világbajnoki címvédő brazil válogatott.
A magyar futball jelenlegi állapotát tekintve szenzációszámba menő bejelentéssel kezdte a hazai szövetség elnöke, dr. Bozóky Imre az MLSZ szerdai sajtótájékoztatóját. "Azt ígértem, hogy erre az alkalomra már végleges lesz a válogatott tavaszi programja, de mégsem az. Tárgyalásokat folytatunk ugyanis a világbajnoki címvédő brazil válogatottal, hogy április 28-án nálunk játszanak" - mondta. A találkozó létrejöttének lehetőségéről úgy vélekedett, hogy ötven százalék az esély. "Uniós csatlakozásunk előtt ennél szebb ajándékot nem kaphatnának a magyar futballrajongók" - állította.

Komoly összegbe kerülnének a brazilok

Hogy mennyibe kerülne Ronaldo és társainak vendégjátéka, arról nem tájékoztatott az elnök, mert nem tartotta szerencsésnek. Az azonban biztos, hogy szponzorok segítségét vennék igénybe, mert komoly összegről van szó. Az elnök szerint két hét múlva eldől, teljesül-e az ígéret.

A szövetségi kapitány, Lothar Matthäus is meglepődött Bozóky bejelentésén, de nem vitatta annak szükségességét, és szerinte helyes az időpont. Ha egyébként nem jönne össze a meccs, akkor Kínát fogadnánk a Puskás-stadionban.

Csalódás: Dárdai, Dragóner, Tököli

A kapitány ezek után ismertette a Wales elleni, március 31-i összecsapásra készülő válogatott keretet, amelyiknek meglepetésre nem tagja a berlini Herthában szereplő Dárdai Pál, a ferencvárosi Dragóner Attila és Tököli. "Dárdaiban csalódtam, amikor kapitányként küldtem pályára a ciprusi torna első meccsén, mert gyengén játszott. Dragónert a Sopron ellen láttam és nem tetszett. Tökölinek a teljesítménye pedig igen sok kívánnivalót hagyott maga után. Nem azért, mert nem lőtt gólt, de neki nem szabad ilyen felfogásban futballoznia a klubjában" - jelentette ki.

Kiemelte, hogy a visszakerülésüknek nincs akadálya, amennyiben számára megfelelő produkciót nyújtanak, akkor szeretettel látja őket a keretnél, de most nem. "Szűkebb kerettel dolgozom, ezért nem hívtam meg Fehér Csabát vagy Füzi Ákost" - nyomatékosította.

Két újonc lehet

Két új játékos viszont lehetőséget kaphat. A prágai Slaviában játszó Józsit személyesen még nem látta, de sok jót hallott róla, az Ostrava elleni bajnokin pedig a kapitány is ott lesz. Mellette az MTK-s Juhász Roland mutatkozhat be a nemzeti tizenegyben.

A bajnokság színvonaláról eddigi tapasztalatai sok jót nem tudott elmondani, de védelmébe vette a játékosokat, akiknek nehéz a tél utáni újrakezdés. A lelkesedést és az örömöt viszont hiányolta azokból a futballistákból, akiket szemügyre vett.

Szabicsnak biztos a helye a stuttgarti mellőzése ellenére

A csapatokról sem tudott sok dicsérő szót felhozni, mert szerinte túlságosan védekező felfogásban játszanak, ennek oka többek közt, hogy kevés gól esik. "Így viszont nem lehet meccset nyerni" - tette hozzá.

A Stuttgart három legutóbbi bajnoki mérkőzésén a cserepadon ülő Szabicssal kapcsolatosan megjegyezte, helye van a csapatban, mert jó csatár, és biztos benne, hogy hamarosan újra kezd a svábok együttesben.

Nem bántottam a magyar népet

A kedden a belgrádi Vecerni Novostiban napvilágot látott nyilatkozatára is kitért. Ebben többek között azt állította, hogy jobban érezte magát Belgrádban, mint Budapesten. "Ne tegyük ezt fontosabbá annál, mint amilyen valójában az értéke. Mondandóm lényegét jelentősen eltúlozták. Aki ezt írta, belgrádi ténykedésem alatt sem tudósított mindig korrekten, többször olajat öntött a tűzre. A magyar népet nem bántottam, nem is beszéltem róla. Szívügyem Magyarország, és az is, hogy a csapat ott legyen a soron következő világbajnokságon" - hangsúlyozta.

"Nem csalódtam Magyarországban, érzem az összefogást, és továbbra is a magyar futball felvirágoztatása a célom. Mindent megteszek, hogy ennek érdekében egy pályára állítsam a futballban szereplők gondolkodását" - közölte.

Van esélyünk Wales ellen

Cáfolta, hogy szerb-magyar mérkőzés lenne júniusban, bár mint mondta: hasznos lett volna, mert a szerbek ugyanazt a stílust képviselik, mint a világbajnoki selejtezőben velünk egy csoportban szereplő horvátok, és az atmoszféra is közel ugyanaz.

Végezetül a Wales elleni találkozóról szólva kifejtette: képes lesz csapata arra, hogy eséllyel felvegye a pótselejtezős gárdával a harcot, és feltétlenül bízik a győzelemben.

A két válogatott kerete
Kapusok: Babos Gábor (NAC Breda), Szűcs Lajos (Ferencváros), Végh Zoltán (MTK)
Védők: Böjte Attila (Győri ETO), Gyepes Gábor (Ferencváros), Juhász Roland (MTK), Komlósi Ádám (MTK), Pető Zoltán (Matáv-Sopron), Stark Péter (Győri ETO), Szekeres Tamás (DVSC-MegaForce)
Középpályások: Bodnár László (Arszenal Kijev), Bodor Boldizsár (Beerschot), Dvéri Zsolt (Videoton), Gera Zoltán (Ferencváros), Józsi György (Slavia Praha), Lisztes Krisztián (Werder Bremen), Lőw Zsolt (Energie Cottbus), Molnár Balázs (Zalaegerszegi TE), Pető Tamás (NAC Breda), Simek Péter (Újpest), Tóth Balázs (Videoton)
Csatárok: Kenesei Krisztián (Kouan Peking), Kovács Péter (IL Tromsö), Sebők József (Zalaegerszegi TE), Szabics Imre (VfB Stuttgart), Torghelle Sándor (MTK)

Kapusok: Danny Coyne (Leicester City), Mark Crossley (Fulham), Paul Jones (Wolverhampton Wanderers), Martyn Margetson (Cardiff)
Védők: Rob Edwards (Aston Villa), Carl Fletcher (Bournemouth), Danny Gabbidon (Cardiff), Andy Melville (West Ham), Robert Page (Sheffield United), Gareth Roberts (Tranmere), Kit Symons (Crystal Palace), Ben Thatcher (Leicester City), Adrian Williams (Reading)
Középpályások: Darren Barnard (Grimsby), Simon Davies (Tottenham Hotspur), Ryan Giggs (Manchester United), Andy Johnson (West Bromwich), Jason Koumas (West Bromwich Albion), John Oster (Sunderland), Paul Parry (Cardiff), Mark Pembridge (Fulham), Carl Robinson (Portsmouth), Robbie Savage (Birmingham City), Gary Speed (Newcastle United), David Vaughan (Crewe)
Csatárok: Craig Bellamy (Newcastle United), Nathan Blake (Wolverhampton Wanderers), Robert Earnshaw (Cardiff), Gareth Taylor (Nottingham Forest)