Lehel
17 °C
27 °C

Doppinggal győzték le a németek az Aranycsapatot?

2004.03.30. 19:16
Az 1954-es berni labdarúgó világbajnoki döntő után a magyarok ellen győztes német csapat tagjai közül nyolcan betegedtek meg sárgaságban. A futballisták vitamininjekciókat kaptak - nem kizárt azonban, hogy doppingszert is -, de nem volt nem jutott valamennyiüknek steril tű, és feltehetően egymást fertőzték meg.
Ötven évvel a legendás berni labdarúgó világbajnoki döntő után ismét felmerült a gyanú: a magyarok ellen diadalmaskodó németek a mérkőzés előtt ajzószert kaptak. Franz Loogen, a csapat akkori orvosa az ARD televízió Report című adásában annyit erősített meg, hogy a játékosok vitamininjekciót kaptak.

"Na igen, azt a fortélyt eszeltük ki, hogy a játékosoknak C-vitamint adunk. Meg is kapták a C-vitamint, de semmi egyebet" - nyilatkozta az orvos. A finálét a németek 0-2-ről fordítva 3-2-re nyerték. A mieink Puskás és Czibor góljaival már a kilencedik percben 2-0-ra vezettek, de a németek nem adták fel, és Rahn a 84. percben döntötte el a finálé sorsát.

A Report arról is beszámolt, hogy a berni Wankdorf-stadionban lejátszott mérkőzés után nyolc játékos sárgaságban megbetegedett. "Szőlőcukor-injekciót kaptunk, de nem jutott mindenkire külön injekciós tű. Megtisztították ugyan őket, de valami mégis történhetett" - emlékezett vissza az akkori eseményekre Horst Eckel, a világbajnok együttes tagja.

A csapatorvos nem zárta ki, hogy a játékosok közül valaki megfertőzhette a többieket.