Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C
Tóth Ivett
szerda 02:00
Tóth Ivett
Műkorcsolya

Grosics: Nem doppingoltak a németek

2004.04.02. 15:58
Buzánszky Jenő után Grosics Gyula is cáfolta, hogy az '54-es világbajnoki döntőn a németek doppingszereknek köszönhetően győzték le az esélyesebb magyar válogatottat. Az Aranycsapat 2:0-ás vezetés után kapott ki Bernben 3:2-re a korábban öt góllal legyőzött német csapattól.
A német ARD televízió Report című műsorában merült fel újra, hogy az '54-es svájci világbajnokságon győztes német labdarúgó válogatott tagjai doppingszereknek köszönhetően verte a jóval esélyesebb magyarokat. (A két gárda első meccsén 8:3-ra nyertek a mieink.) A csapat orvosa, Franz Loogen annyit erősített meg, hogy vitamininjekciókat kaptak a játékosok, és mivel nem steril tűket használtak, azért betegedtek meg nyolcan sárgaságban.

Injekciók, tabletták

A magyar válogatott akkori kapusát, a pillanatnyilag Bonnban tartózkodó Grosics Gyulát a Bild újságírója faggatta az esetről. Grosics úgy kezdte a beszélgetést, hogy "nem doppingolt senki". Elmondta emellett, hogy C-vitamint, és szőlőcukrot ők is kaptak, azzal a különbséggel, hogy ők tabletta formájában jutottak hozzá, míg riválisuk injekciókat kaptak.

A Fekete Párduc névre elkeresztelt játékos elismerte, hogy a németek fantasztikus teljesítményt nyújtottak, és biztosan tiszta eszközökkel nyerték meg a Rimet-kupát. (A vesztes háború után ez volt a nemzet első nagy diadala.)

Tizenhárom hónap házi őrizetben

Grosics a vereségnek két fő okát nevezte meg. "A második gólnál Schäfer feltartott, ezért nem jutottam a labdához, míg három perccel a vége előtt Puskás szabályos gólt szerzett, ám az angol játékvezető les miatt érvénytelenítette" - emlékezett vissza.

A lapnak azt is elárulta, hogy tizenhárom hónapot töltött az elveszített finálé után házi őrizetben kémkedés miatt. "Ha nyertünk volna Bernben, biztosan másként állt volna hozzám a magyar titkosszolgálat, és nem vádolnak olyasmivel, amit nem követtem el" - hangsúlyozta.

Beckenbauer felháborodott

A csapat másik tagja, a jobbhátvéd, Buzánszky Jenő is úgy gondolja, nem álltak ajzószerek hatása alatt a németek, Franz Beckenbauer pedig felháborodottan osztotta meg véleményét az olvasókkal, és kijelentette, hagyják békén egyszer és mindenkorra a hősöket.

Végezetül elmondta, hogy a hetvenhetedik születésnapját ünneplő Puskás Ferencet jelenleg is kórházban kezelik, Alzheimer-kórral.