Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C
Tóth Ivett
szerda 02:00
Tóth Ivett
Műkorcsolya

Közel négyszázmilliós a ZTE adóssága

2004.04.02. 15:29
A két éve bajnoki címet szerző, majd a Bajnokok Ligája-selejtezőben a Manchester United-et verő zalaegerszeg futballklub az önkormányzattól nem kaphat rendkívüli támogatást.
Zárt ülésen tárgyalta Zalaegerszeg önkormányzata a hírek szerint 391 millió forint adóssággal küzdő ZTE FC Rt. gazdasági helyzetét. A testület nem kíván rendkívüli anyagi támogatást adni a labdarúgó-szakosztálynak, de a vezetés átalakítását tervezi.

Átalakul az igazgatótanács

"Az önkormányzat, mint az egyik legnagyobb tulajdonos és támogató felelősséget érez a ZTE labdarúgócsapata iránt és nem szeretné, hogy az egerszegi klub a Dunaferr vagy a Vác sorsára jusson" - hangoztatta Gyimesi Endre polgármester. A város vezetője ezzel a kijelentésével feltehetően arra célzott, hogy a bajnoki címe után mindkét együttes hamarosan kiesett az élvonalból, és eladósodott.

Gyimesi egyszersmind kezdeményezi a ZTE Rt. évi közgyűlésén, májusban az rt. igazgatótanácsának jelentős átalakítását, a vezérkarba gazdasági szakemberek beválasztását. A klub tulajdonosainak intézkedési tervet kell kidolgozniuk és erről tájékoztatniuk kell az önkormányzatot. A város közgyűlése szeretné elérni, hogy az eladósodási folyamat megforduljon és több legyen az rt. bevétele, mint a kiadása.

Kenesei százmilliót hozott, Józsi hatvanat hozhat

A jövőben a ZTE vezetésének havonta kell gazdasági és sportszakmai ügyekben tájékoztatni az önkormányzatot. A zalai megyeszékhely közgyűlése zárt ülésén arról is döntött, hogy semmilyen rendkívüli anyagi támogatást nem kíván nyújtani a nehéz helyzetbe került labdarúgó-szakosztály részére.

Így előfordulhat, hogy a klubnak rövidesen meg kell válnia értékes játékosaitól. (A télen a két Sebőköt, Józsefet és Vilmost valamint Waltnert igazolták le.) Kenesei háromhónapos kölcsönbe vételéért a nyáron a kínai Beijing 35 millió forintot fizetett, később százmillió volt a vételára. A télen Józsi Györgyért az Index információi szerint a cseh Slavia Praha kilencmilliót fizetett, de ha a féléves szerződése után hosszabbítani akarnak vele, akkor hatvanmillió forint kerülhet a ZTE-hez.