Konrád
8 °C
26 °C

Életveszélyben van vagy stabil Maradona állapota?

2004.04.19. 18:39
Hétfőn délután - magyar idő szerint - hatkor újabb közleményt adott ki a vasárnap este szívinfarktussal kórházba szállított Diego Armando Maradonát ápoló klinika: állapota kielégítő, állítják. A helyi lapok viszont úgy tudják, a világbajnok az életéért küzd.
Hétfőn délután - magyar idő szerint - hatkor újabb közleményt adott ki a vasárnap este szívinfarktussal kórházba szállított Diego Armando Maradona állapotáról a Suizo-Argentino nevű klinika.

Akár a szíve is megállhat

A világklasszis állapotáról "visszafogottan" nyilatkoztak az orvosok, annak ellenére, hogy a "szívritmusa kielégítőnek mondható, és a vérnyomása is normalizálódott".

Helyi értesülések szerint viszont kritikus állapotban van a 43 éves világbajnok, akit továbbra is a klinika intenzív osztályán kezelnek.

A Clarin című lap úgy tudja, hogy a világsztár "az életéért harcol", s az orvosok valójában attól tartanak, a szíve nem bírja a megterhelést.

Vérnyomás-problémák vagy kábítószer

A kórházban erős nyugtatókkal próbálták stabilizálni a sztár állapotát és mesterségesen lélegeztetik. A Suizo-Argentino magánklinika korábbi közleménye szerint vérnyomás-problémák miatt lett rosszul Maradona, aki jól reagált a gyógyszerekre. Azt a feltételezést, miszerint kábítószer-túladagolás idézhette elő a helyzetet, a szakemberek cáfolták.

Alfredo Cahe, a család orvosa is kijelentette, hogy a világsztár jelenlegi súlyos állapota "semmilyen szempontból sincs összefüggésben a drogfogyasztással".

"Nagyon csodálkozom ezeken a feltételezéseken, tizenöt napja mellette vagyok és nem merült fel semmi gond - mondta Cahe. - Legalább 24 órára van szükségünk ahhoz, hogy világosabb képet kapjunk, mire számíthatunk. Nehezíti a dolgunkat, hogy ráadásul tüdőgyulladása is van."

Ugyanakkor egy, a neve elhallgatását kérő, a világsztár szűk környezetéhez tartozó barát azt mondta, hogy a világsztár a kokain-túladagolás következtében lett rosszul.

Csoda a pályán, botrányok az életben

A családtagok, barátok és szurkolók azonnal elözönlötték a kórházat és környékét, amikor értesültek a klasszis súlyos állapotáról. A lapok címoldalon foglalkoznak az esettel.

Diego Maradona - aki az 1986-os mexikói világbajnokságon aranyérmes válogatott csapatkapitánya volt, majd 1990-ben ezüstérmet nyert - 1997-ben vonult vissza, miután a Boca Juniors játékosaként bajnoki találkozón doppingoláson érték. Utána a River Plate-ben még megpróbálkozott a visszatéréssel, sikertelenül.

Az elmúlt több mint egy évtized során játéka helyett főleg botrányaival hívta fel magára a figyelmet: házából rálőtt az újságírókra, majd pedig csaknem életét vesztette kábítószer függősége miatt. Az 1994-es világbajnokságról doppingolás miatt zárták ki, s azóta már az is közismert, hogy pályafutása csúcsán, a nápolyi évek alatt is rendszeresen élt kábítószerrel. Ettől sohasem tudott teljesen megszabadulni, pedig az elmúlt években szinte folyamatosan Kubában tartózkodott elvonókúrán.

Maradona vasárnap Buenos Airesben megnézett egy élvonalbeli találkozót, amelyen volt csapata, a Boca Juniors 2-0-ra nyert a Nueva Chicago ellen. A sztár a játékosokkal ünnepelt és aláírásokat osztogatott, majd nem sokkal később lett rosszul.