Piroska
-1 °C
5 °C

Megszöktek az afgán focisták

2004.04.20. 14:26
Az elmúlt héten az olasz rendőrség tájékoztatása szerint az afgán labdarúgó-válogatott kilenc tagja eltűnt a veronai edzőtáborból. Mostanra kiderült, hogy valamennyien megszöktek, és emiatt feloszlatták a csapatot.
Összesen kilenc játékos lógott meg, közülük hatan egészen Németországig szöktek. Ott aztán menedékjogot kértek, ám helyette cellát kaptak: őrizetbe vette őket a rendőrség. Olaszország megígérte az afgán hatóságoknak, hogy kiadja a Németországban letartóztatott focistákat.

"Százszázalékos büntetést fognak kapni" - fogadkozott Halim Kohisztani, az afgán Labdarúgó Szövetség elnöke, ám hogy ez miből áll, nem részletezte, csak annyit mondott, hogy konzultálnak majd a rendőrséggel és a bírósággal. "Az afgán büszkeséget megsértő játékosok helyett újakat fogunk toborozni" - tette hozzá.

Afganisztánban a futball népszerű sport, s a válogatott húsz év óta most első ízben lépett volna pályára Európában. A válogatott a Serie B-ben szereplő helybéli csapattal mérkőzött volna. Olaszországban egész sor meccset játszott volna a csapat, hogy pénzadományokat gyűjtsön az afgán árvák számára és egy kabuli kórház építésére.

Szökésükkel nem csak a csapatot hagyták cserben, de a csapat feloszlását is sikerült "elintézniük". Az afgán sportolók közül legutóbb az atlantai olimpián kért - és kapott - menedéket egy ökölvívó.